Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
25. 9. 2015,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Angela Merkel Viktor Orban begunci migranti

Petek, 25. 9. 2015, 15.34

8 let

Vzhodni Nemci imajo rajši Orbana kot Merklovo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemci so nezadovoljni s politiko nemške kanclerke Angele Merkel do beguncev. Še zlasti so kritični vzhodni Nemci, ki se navdušujejo nad trdo politiko madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Merklova je v začetku septembra nemška vrata na stežaj odprla migrantom in beguncem, ki po tako imenovani balkanski poti drvijo proti srcu Evrope. Kot kaže anketa javnomnenjske ustanove INSA, Merklova s to odločitvijo ni navdušila Nemcev.

Več Nemcev nezadovoljnih z begunsko politiko S politiko nemške kanclerke o begunskem vprašanju se namreč ne strinja 48 odstotkov Nemcev. Podpira jo 41 odstotkov, 12 odstotkov pa nima mnenja o tem. Še zlasti so kritični prebivalci v vzhodnih nemških deželah. Tu begunsko politiko Merklove podpira le 31 odstotkov, nasprotuje pa ji 56 odstotkov.

Na vzhodu Nemčije se veliko bolj kot nad Merklovo navdušujejo nad Orbanovo politiko. 44 odstotkov jih namreč podpira trdo politiko do migrantov in beguncev, 36 odstotkov pa jo zavrača. Manj so nad Orbanom navdušeni zahodni Nemci: 30 odstotkov jih podpira politiko madžarskega premierja, 52 odstotkov pa jo zavrača.

Liberalni Orbanovi privrženci Skupno, če upoštevamo zahod in vzhod Nemčije, 49 odstotkov Nemcev ne podpira Orbanove politike, 33 odstotkov pa se jih z njo strinja. 18 odstotkov nima mnenja o tem. Nadpovprečno Orbana podpirajo volivci liberalne FDP (44 odstotkov) in evroskeptične Alternative za Nemčijo (85 odstotkov).

Kot je za nemški tednik Focus povedal vodja INSA Hermann Binkert, Merklova glede politike do beguncev nima večinske podpore volivcev, in sicer zaradi dveh različnih vzrokov. En del Nemcev si želi še več odprtosti do beguncev, drugi del pa bolj trdo roko v slogu Orbana.

Migranti in begunci načenjajo priljubljenost Merklove Po anketi javnomnenjske ustanove Forsa, ki jo objavljata revija Stern in televizija RTL, je nespretna begunska politika načela priljubljenost Merklove. Njena priljubljenost je namreč padla z 52 na 49 odstotkov, kar je najnižja vrednost letos.

Ne spreglejte