Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2024,
19.15

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30
Srbija Kosovo Varnostni svet ZN Samuel Žbogar Združeni narodi Vjosa Osmani Aleksandar Vučić

Natisni članek

Sreda, 24. 4. 2024, 19.15

2 meseca, 4 tedne

Srbski zunanji minister: Slovenija je kršila našo ozemeljsko celovitost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30
Tanja Fajon, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić | Srbski zunanji minister Ivica Dačić pravi, da takšne poteze Slovenije v mednarodnih organizacijah škodijo njenim dvostranskim odnosom s Srbijo.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić pravi, da takšne poteze Slovenije v mednarodnih organizacijah škodijo njenim dvostranskim odnosom s Srbijo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prepričan, da je bila ponedeljkova razprava o Kosovu v Varnostnem svetu Združenih narodov past za Srbijo, ki so jo pripravile ZDA, Švica in Slovenija. To je bilo šokantno, je Vučić dejal srbskim novinarjem po razpravi. Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi Vučićevih žaljivih izjav na račun Slovenije na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani, ki naj bi po besedah srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića zavrnil navedbe ministrstva o Vučićevi izjavi.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić meni, da bi se Slovenija morala opravičiti Srbiji, ker je kršila njeno ozemeljsko celovitost s priznanjem Kosova in ker je Varnostni svet ZN prekršil vsa pravila o udeležbi na sejah s tem, ko je kosovski predsednici Vojsi Osmani-Sadriu dovolil, da je pripeljala domnevne žrtve posilstev, ki naj bi se zgodila med vojno, ne da bi s tem seznanil Srbijo. Ne pa da Slovenija zahteva opravičilo, ker je Vučić izrazil ogorčenje zaradi teh potez, ki so bile očitno že prej dogovorjene, je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Spomnil je, da je Srbija podprla članstvo Slovenije v VS ZN in ocenil, da takšne poteze Slovenije v mednarodnih organizacijah škodijo njenim dvostranskim odnosom s Srbijo. "Nekorektno je prelagati odgovornost na Srbijo, ki je samo reagirala na poteze Slovenije", je dejal.

Past za Srbijo?

Diplomatski spor je izbruhnil, potem ko sta v nedeljo v New Yorku med rednim zasedanjem o delu Misije ZN na Kosovu (Unmik) v Varnostnem svetu ZN svoje stališče o dogajanju predstavila srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu.

Vučić je prepričan, da je bila ta razprava vnaprej montiran proces oziroma past, ki so jo pripravile ZDA, Švica in Slovenija (ZDA so stalna članica varnostnega sveta, Švica in Slovenija pa nestalni). Srbskega predsednika je zlasti zmotilo, da so bile v kosovski delegaciji tudi ženske, za katere je kosovska predsednica dejala, da so bile žrtve srbskega nasilja v času srbske oblasti nad Kosovom.

Aleksandar Vučić
Novice Aleksandar Vučić s posnetkom seksa nad opozicijskega politika?

Takrat je bil Vučić minister za propagando v srbski vladi, je dejala Osmanijeva, ki je govorila tudi o pobijanju in zažiganju albanskih otrok ter pobijanju nosečih kosovskih Albank na Kosovu.

Vučić: Nihče nas ni obvestil, kdo bo še v kosovski delegaciji

Vučić je v izjavi srbskim novinarjem te besede označil za laži. Dejal je tudi, da srbski delegaciji ni nihče sporočil, da bodo v kosovski delegaciji tudi ženske, ki so bile žrtve posilstev.

Odlomek besednega dvoboja med Vučićem in Osmanijevo v Združenih narodih:

Kot je poudaril, bi lahko Srbija napolnila vso dvorano Združenih narodov s Srbkinjami in Srbi, ki so izgubili koga od svojih bližnjih ali pa so bili sami žrtve albanskega terorja, a jim ni nihče sporočil, da je kaj takega mogoče.

Vučić: Srbsko delegacijo so hoteli ujeti nepripravljeno

"Kdo so ljudje, ki vstopajo v dvorano, smo se spraševali. Teh ljudi protokol najprej ni spustil v dvorano. Ugotovili smo, da so bili (kosovska delegacija, op. p.) dogovorjeni z Američani, Slovenci ali Švicarji. Ne vem, kdo od njih je bil bolj odvraten, Slovenci ali kdo drug, ki je govoril," je povedal Vučić, ki je prepričan, da so to storili zato, da bi zmedli srbsko delegacijo in jo ujeli nepripravljeno.

Kaj je povedal Žbogar?

Kot je poročala STA, je slovenski veleposlanik pri ZN Samuel Žbogar v razpravi dejal, da je na obeh straneh veliko nezaceljenih ran, in se vrnil 25 let nazaj v čas posredovanja zveze Nato na Kosovu, ki je ustavilo pobijanje kosovskih civilistov. Ob tem je navedel nekaj primerov zločinov na obeh straneh.

Osredotočanje na grozljivo preteklost lahko prepreči pogled v boljše obete za prihodnost, ki leži v večetničnem in večkulturnem Kosovu, ki živi v miru s samim seboj in s Srbijo, je dejal Žbogar. Ob tem je poudaril, da je Kosovo od 90. let prejšnjega stoletja doseglo velik napredek.

"To debato imamo dvakrat na leto. Člani varnostnega sveta se soočajo z dvema realnostma. Četudi je v vsaki nekaj resnice, jima varnostni svet ne pomaga k zbližanju in te debate služijo kot poudarjanje razlik, ne pa kot iskanje rešitev," je še dejal Žbogar. Dodal je, da Slovenija podpira razmislek Unmika glede njegove prihodnje vloge v kosovski družbi, je še poročala STA.

Fajonova: Vučićeve izjave so žaljive in nesprejemljive

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je Vučićeve besede danes na Brdu pri Kranju označila za žaljive in nesprejemljive, zaradi česar so se odločili na zagovor poklicati srbskega odpravnika poslov. "Zahtevamo pojasnilo, opravičilo, to ni v duhu dobrih sosedskih oziroma prijateljskih odnosov," je dejala in Vučićeve besede označila tudi za neresnične.

Kot je dodala, si ne predstavlja dobrega sodelovanja, če nekdo s takimi žaljivimi besedami nastopa in žali celoten narod. "Od Srbije pričakujemo, da v duhu evropskih vrednot, ki jih sama zagovarja, tudi deluje," je še dejala ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija-Koroška.

Golob: Izrazi iz nekih drugih časov

Kot skrajno žaljive je besede srbskega predsednika v odzivu označil tudi premier Robert Golob. Takšni izrazi po njegovi oceni ne pritičejo predsednikom držav, še manj pa prijateljskim odnosom med Slovenci in Srbi. "Izrazi nas spominjajo na neke druge čase in so nevredni dosežene ravni odnosov med državama," so sporočili iz urada predsednika vlade.

Golob je ob tem poudaril, da Slovenija delo v VS ZN opravlja načelno in si iskreno prizadeva za iskanje miru in sprave med narodi, čemur je zavezana tudi v odnosu do Srbije. "Spoštljiv odnos do teh naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije," so še sporočili iz urada.

Težave z Vučićevim izbrancem za veleposlanika v Ljubljani

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani sicer vodi odpravnik poslov. Slovenija namreč še vedno naj ne bi podelila agremaja kandidatu za veleposlanika v Ljubljani Zoranu Đorđeviću, vzrok naj bi bili po poročanju medijev pomisleki v varnostno-obveščevalnih krogih.

Rafale
Novice Kaj bo Vučić počel s temi letali?
Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić
Novice Macron sprejel Vučića: Prihodnost Srbije je v EU
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Predlagal bom ponovno uvedbo smrtne kazni
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Pospešujemo oboroževanje. Čakamo pomemben sistem iz Rusije.
Klemen Grošelj
Novice Vučić slovenskega politika označil za sovražnika Srbije
Marinika Tepić
Novice Bo ta ženska zaman žrtvovala svoje življenje?
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Ne teroristi, to so bili družinski ljudje

 

Ne spreglejte