Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
11.22

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Kosovo reforme vojaška letala Evropska unija Srbija Francija Aleksandar Vučić Emmanuel Macron

Torek, 9. 4. 2024, 11.22

3 tedne

Macron sprejel Vučića: Prihodnost Srbije je v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić | Srbija, ki se pogaja o članstvu v EU, je sicer obsodila rusko invazijo na Ukrajino, ne želi pa se pridružiti sankcijam Zahoda proti Rusiji in ohranja dobre odnose z Moskvo. | Foto Reuters

Srbija, ki se pogaja o članstvu v EU, je sicer obsodila rusko invazijo na Ukrajino, ne želi pa se pridružiti sankcijam Zahoda proti Rusiji in ohranja dobre odnose z Moskvo.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek sprejel srbskega predsednika Aleksandra Vučića in zatrdil, da je prihodnost Srbije v EU. Prištino in Beograd je pozval, naj opravita vsak svoj del poti ter gresta pri normalizaciji odnosov še dlje. Govorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju in srbskem nakupu francoskih vojaških letal.

"Srbija ne sme dvomiti, ne glede na rane iz bližnje preteklosti, da je njena prihodnost znotraj Evropske unije in nikjer drugje," je dejal ter zatrdil, da o tej poti ne gre nikoli dvomiti.

Kot pomembno pa je poudaril, da Srbija še naprej udejanja to odločitev o evropski poti, zlasti z izrazitejšim usklajevanjem z zunanjepolitičnimi odločitvami EU.

Macron je državo pozval tudi k pospešitvi reform, povezanih s pravno državo in pluralizmom medijev. | Foto: Reuters Macron je državo pozval tudi k pospešitvi reform, povezanih s pravno državo in pluralizmom medijev. Foto: Reuters

Vučić: Priština ni storila ničesar

Pod okriljem EU od leta 2011 poteka tudi dialog za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino. A napetosti med državama ostajajo velike, od obtožb neizpolnjevanja dogovorjenega do nedavne prepovedi uporabe srbskega dinarja.

Macron je v ponedeljek obljubil, da bo ostal pozoren na spoštovanje zavez, ki jih je dalo Kosovo, in upa, da bodo hitro izvedene volitve novih županov v večinsko srbskih občinah na severu Kosova.

Vučić je zavrnil besede francoskega predsednika, da sta strani naredili določene korake, češ da ena od strani ni storila ničesar.

Kot je dejal po poročanju srbske agencije Tanjug, Priština ni izpolnila niti ene zaveze iz ohridskega niti iz bruseljskega sporazuma. Pri tem je posebej izpostavil vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova, ki se po njegovih besedah ni premaknila z mrtve točke, opozoril pa je tudi na uredbo kosovske centralne banke, ki ukinja srbski dinar.

Vprašanje dinarja je po njegovem prepričanju vprašanje obstoja srbskega naroda na Kosovu.

Kmalu sporazum o nabavi francoskih vojaških letal 

Predsednika sta poleg zunanjepolitičnih tem govorila tudi o gospodarskih odnosih med državama in o nabavi francoskih vojaških letal tipa rafale. | Foto: Reuters Predsednika sta poleg zunanjepolitičnih tem govorila tudi o gospodarskih odnosih med državama in o nabavi francoskih vojaških letal tipa rafale. Foto: Reuters

Vučić je na poslovnem svetu Francije in Srbije danes po poročanju Tanjuga sporočil, da so s francosko družbo Dassault, ki proizvaja rafale, zelo blizu podpisu sporazuma o nabavi teh letal. Poudaril je, da je globoko hvaležen Macronu, ki jim je pomagal pri tem vprašanju.

Srbski predsednik se je danes v Parizu sestal tudi s francoskim obrambnim ministrom Sebastienom Lecornom. Kot je med drugim zapisal na družbenem omrežju Instagram, sta govorila tudi o nabavi najsodobnejšega orožja in orodij za obrambne namene.

Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Macron Putin
Novice Macron neizprosno o Rusiji. Bo Putin to molče prenesel?
Macron in brazilski kolega
Novice Macron se je odzval na "poročne fotografije" z brazilskim kolegom #video
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Predlagal bom ponovno uvedbo smrtne kazni
Danka. Iskalna akcija. Uboj.
Novice Agonije v Srbiji še ni konec: osumljenec ne želi povedati, kje je Dankino truplo
Miloš Vučević
Novice Vučić za mandatarja nove vlade predlagal predsednika SNS Vučevića
Ne spreglejte