Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 4. 2023,
14.52

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

5

Natisni članek

temperature Španija vročina

Četrtek, 27. 4. 2023, 14.52

12 mesecev

Vročinski val dosegel vrhunec: temperature tudi do 38 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

5

Španija vročina | Vrhunec naj bi vročinski val v državi, ki jo je ponekod prizadela suša, dosegel danes, vroče pa naj bi bilo še v petek.  | Foto Guliverimage

Vrhunec naj bi vročinski val v državi, ki jo je ponekod prizadela suša, dosegel danes, vroče pa naj bi bilo še v petek.

Foto: Guliverimage

Španijo so ta teden zajele visoke temperature, sicer bolj značilne za vrhunec poletja kot za sredino pomladi, zaradi česar so bile vlada v Madridu in regionalne oblasti prisiljene ukrepati. Nenavadno zgodnji vročinski val bo po pričakovanjih vrhunec dosegel danes in v petek, pri čemer je slišati tudi opozorila pred nevarnostjo požarov v naravi.

Špansko ministrstvo za zdravje je regijam predlagalo, naj nacionalni akcijski načrt za zaščito pred vročino začne veljati že 15. maja, ne 1. junija, je poročala državna televizija RTVE, ki je objavila posnetke dolgih vrst čakajočih pred sladoledarnami. Ljudje so osvežitev iskali tudi v fontanah in klimatiziranih nakupovalnih središčih.

Sprejeli so vrsto ukrepov za zajezitev posledic vročine

Regionalna vlada v Madridu je sprejela vrsto ukrepov za zajezitev posledic vročine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V prestolnici želijo med drugim javne zunanje bazene odpreti že sredi maja, mesec prej kot običajno, poleg tega tudi prilagoditi ure pouka v šolah, pogosteje preverjati stanje v socialnih in zdravstvenih domovih, podzemna železnica in avtobusi pa naj bi vozili pogosteje, da bi se izognili večji gneči in dolgotrajnemu čakanju.

V Španiji je od začetka tedna nenavadno toplo zaradi "zelo tople in suhe zračne mase" iz Afrike, je sporočila državna meteorološka agencija Aemet. V več andaluzijskih mestih na jugu države, vključno s Cordobo in Granado, so bili aprilski temperaturni rekordi že podrti. V Cordobi so v torek po podatkih Aemeta izmerili 35,1 stopinje Celzija, s čimer je bila presežena do zdaj najvišja izmerjena temperatura 34 stopinj Celzija.

Vročinski val naj bi vrhunec dosegel danes 

Vrhunec naj bi vročinski val v državi, ki jo je ponekod prizadela suša, dosegel danes, vroče pa naj bi bilo še v petek. V Madridu so napovedali 30 stopinj Celzija, na Majorki naj bi bilo na severu otoka oba dneva do 34 stopinj Celzija, v Andaluziji pa bi se lahko temperature povzpele do najmanj 38 stopinj Celzija.

Že lansko leto je bilo v Španiji rekordno vroče, saj so državo zajeli številni vročinski valovi, ki so povzročili težave pri oskrbi z vodo. Tokratne visoke temperature so sprožile opozorila o velikem tveganju požarov v naravi, ki so letos že uničili 54 tisoč hektarjev površin v primerjavi s 17 tisoč hektarji v enakem obdobju lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vročina, sonce
Novice Priprave na vročinski val: v tej evropski državi že ta teden čez 30 stopinj?
Požar Kras
Novice Lansko poletje v Evropi najtoplejše doslej
Gremo na sonce oddaja 2
Novice Vreme: neverjetno, kako toplo bo danes
Ne spreglejte