Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2022,
8.02

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

8

Natisni članek

Južna Koreja Severna Koreja raketa

Sreda, 5. 10. 2022, 8.02

1 leto, 6 mesecev

Vroče na polotoku: Južna Koreja odgovorila Kim Džong Unu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

8

Južnokorejska in ameriška vojska sta v morje izstrelili serijo raket, v odgovor na izstrelitev severnokorejske balistične rakete nad Japonsko, je danes sporočil Seul. Pjongjang je namreč v torek prvič po petih letih izstrelil raketo čez japonsko otočje in tam povzročil paniko, ponekod tudi evakuacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oborožene sile Južne Koreje in ZDA so v odgovor na severnokorejsko preizkušanje orožja izvedle lastno vajo in izstrelile rakete zemlja-zemlja v Japonsko morje, je sporočila južnokorejska vojska. Obe vojski sta v ocean izstrelili dve balistični raketi kratkega dosega, so sporočili iz združenega štaba sil ZDA.

Vaje so "pokazale sposobnost in pripravljenost za nevtralizacijo izvora provokacije ob ohranjanju stalne nadzorne drže", so še navedli v izjavi. Južnokorejska in ameriška bojna letala so že v torek izvedla skupno vajo v Rumenem morju.

Namen teh vaj je "zagotoviti, da imamo pripravljene vojaške zmogljivosti za odziv na provokacije Severne Koreje, če bi se to zgodilo", je za CNN povedal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Severnokorejski voditelj se ni pripravljen sestati 

"To se sicer ne bi smelo zgoditi. Kim Džong Unu smo jasno povedali, da smo se pripravljeni sestati brez kakršnihkoli predpogojev. Želimo doseči jedrsko razorožitev Korejskega polotoka," je dodal.

"Toda severnokorejski voditelj ni pokazal pripravljenosti, da bi se premaknil v to smer. Z nadaljevanjem raketnih poskusov, ki so kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, se premika v nasprotno smer," je še dejal Kirby.

Predsednik ZDA Joe Biden in japonski premier Fumio Kišida sta v torek najnovejšo izstrelitev Severne Koreje najostreje obsodila, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol pa jo je označil za provokacijo in obljubil "oster odgovor".

Strokovnjaki opozarjajo, da se Pjongjang s številnimi raketnimi poskusi odziva na nedavne pomorske vojaške vaje južnokorejskih in ameriških sil. Državi sicer že dolgo izvajata skupne vaje, za katere vztrajata, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.

Novice Severna Koreja izstrelila neidentificirano balistično raketo #video
Ne spreglejte