Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poroka homoseksualec vrhovno sodišče

Torek, 26. 3. 2013, 8.33

8 let

Vrhovno sodišče ZDA bo odločalo o pravici homoseksualcev do poroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo kalifornijsko referendumsko zavrnitev homoseksualnih porok in zvezni zakon, ki zakonsko zvezo omejuje na moškega in žensko.

Odločitev sodišča bo v obeh primerih sprejeta šele junija. V Kaliforniji so homoseksualci leta 2008 dobili pravico do poroke na državni ravni, še isto leto pa so jim jo volivci na referendumu odvzeli. Vrhovno sodišče države, ki je najprej potrdilo pravico homoseksualcev do poroke, je potem potrdilo tudi pravico ljudi, da na referendumu izrazijo svojo voljo.

Pravna zmeda Nastala je zanimiva pravna zmeda, saj so poroke, ki so bile sklenjene v nekaj mesecih od legalizacije do referendumske prepovedi, ostale veljavne, novih pa ni mogoče sklepati. Zagovorniki pravic homoseksualcev so se potem preselili na zvezna sodišča in prizivno sodišče v San Franciscu je odločilo, da se jim pravice, ki so jo uživali, ne more odvzeti, vendar pa ni reklo nič glede pravice do poroke na splošno.

Kako daljnosežna bo odločitev sodišča? Vrhovno sodišče ZDA lahko referendum o prepovedi homoseksualnih porok potrdi ali razveljavi. Kako daljnosežna bo odločitev sodišča, pa bo odvisno od formulacije sodbe. Lahko bo veljala le za Kalifornijo ali pa za vse zvezne države.

To pomeni, da lahko sodišče razveljavi legalizacije homoseksualnih porok, ki so zdaj dovoljene v devetih zveznih državah in na območju prestolnice Washington. Lahko pa razveljavi vse prepovedi homoseksualnih porok, ki so uzakonjene v 31 zveznih državah. Prav tako lahko sprejme odločitev, ki bo "nekaj vmes".

Homoseksualne poroke na zvezni ravni lahko potrdi samo vrhovno sodišče Drugi primer zadeva tožbo proti zveznemu zakonu o obrambi poroke, ki homoseksualnim poročenim parom zanika enake ugodnosti in obveznosti, kot gredo heteroseksualnim parom. Homoseksualne poroke na zvezni ravni v ZDA niso priznane, kar lahko zdaj stori vrhovno sodišče. Prizivno sodišče v New Yorku je odločilo proti zakonu.

Zvezna administracija predsednika Baracka Obame se je odločila, da omenjenega zakona ne bo več zagovarjala, vendar pa ta velja do razveljavitve. Sodišče lahko reče, da ni pristojno za odločanje, lahko pa zakon tudi zavrne ali potrdi.

Ne spreglejte