SiolNET. Novice Svet
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh Nata prvič z Bidnom, v Bruslju tudi Janša in Tonin

0,35

termometer

Joe Biden
Ključna tema vrha bo po pričakovanjih reforma zavezništva do leta 2030, ki vključuje več predlogov za prilagoditev Nata izzivom, kot so destabilizacijske dejavnosti Rusije, grožnja terorizma, sofisticirani kibernetski napadi, vzpon Kitajske in varnostne posledice podnebnih sprememb. Foto: Reuters

Voditelji članic zveze Nato bodo danes v Bruslju sprejeli niz odločitev za okrepitev zavezništva pri spoprijemanju z izzivi, kot so Kitajska, Rusija in podnebne spremembe. Združene države Amerike bo prvič zastopal Joe Biden. Ključno bo osvežiti zavezanost čezatlantski enotnosti in učvrstiti vez, ki se je v času Donalda Trumpa močno skrhala.

Z več strani je te dni slišati izraze olajšanja ob "vrnitvi Amerike". Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump, ki je Nato označil za zastarelega, je namreč grozil z odhodom Združenih držav Amerike in postavljal pod vprašaj temeljni 5. člen o skupni obrambi, ki predvideva, da vse članice pomagajo zaveznici, ki bi bila napadena.

Utrjevanje vezi in pogovor o ključnih temah 

Joe Biden je kot temeljni temi turneje utrjevanja vezi z mednarodnimi partnericami izpostavil Kitajsko in podnebne spremembe, tako je tudi danes pričakovati pomembna sporočila v povezavi s tem. Poleg tega je, čeprav z drugačnim tonom, še vedno pričakovati poziv Združenih držav Amerike h krepitvi obrambnih izdatkov.

Za uresničitev začrtanih ambicij je bistvena krepitev skupnega financiranja, ki je eno najbolj občutljivih vprašanj v teh načrtih. Pričakuje se splošno prepoznanje pomena skupnega financiranja za uresničitev vseh zavezniških ambicij in poziv k pripravi temeljite analize potreb, a brez številk.

Slovenija z voditelji Islandije, Norveške in Severne Makedonije

Zavezniškega vrha se bo udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, ki ga bo spremljal obrambni minister Matej Tonin. Janša bo imel ob robu vrha dvostranska srečanja z voditelji Islandije, Norveške in Severne Makedonije.

Joe Biden Boris Johnson G7 Novice O tem se bo sedmerica najrazvitejših pogovarjala za zaprtimi vrati Novi koronavirus na Portugalskem Novice Od kod izvira novi koronavirus? G7 zahteva resnico o začetku epidemije #foto G7 Posel danes Skupina G7 dosegla dogovor o obdavčitvi podjetij

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin