Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 6. 2021,
7.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

Svet G7 gospodarstvo cepivo država srečanje

Petek, 11. 6. 2021, 7.55

2 leti, 10 mesecev

O tem se bo sedmerica najrazvitejših pogovarjala za zaprtimi vrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Joe Biden Boris Johnson G7 | Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Boris Johnson. Letošnji vrh bo prvi vrh voditeljev G7 v živo, odkar je lani izbruhnila pandemija covid-19. Lani je bil vrh, ki bi moral biti v Združenih državah Amerike, odpovedan. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Boris Johnson. Letošnji vrh bo prvi vrh voditeljev G7 v živo, odkar je lani izbruhnila pandemija covid-19. Lani je bil vrh, ki bi moral biti v Združenih državah Amerike, odpovedan.

Foto: Reuters

Glavne teme letošnjega srečanje vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v britanskem Cornwallu bodo krepitev sodelovanja pri spoprijemanju s pandemijo covid-19 ter gospodarsko okrevanje, odnosi z Rusijo in Kitajsko ter boj proti podnebnim spremembam in obdavčevanje podjetij.

Vrh G7 letos gosti britanski premier Boris Johnson. Srečanja bodo potekala za zaprtimi vrati, po zaključku pa bodo v nedeljo objavili izjavo. Pogovori se bodo osredotočili na boj proti pandemiji, razdeljevanje cepiva proti covid-19, gospodarsko okrevanje in utrjevanje odpornosti pred bodočimi pandemijami, spodbujanje proste trgovine in podnebne spremembe.

Finančni ministri skupine največjih industrijskih držav so že petega junija na srečanju v Londonu dosegli dogovor o globalnem davku na dohodke multinacionalnih podjetij v višini najmanj 15 odstotkov. Svetovne sile si že dlje časa prizadevajo, da bi multinacionalke, ki delujejo v več državah, v teh tudi pravično plačale davek. Trenutno lahko ta podjetja ustanovijo podružnice v državah z razmeroma nizko obdavčitvijo dohodka pravnih oseb in tam prijavijo dobičke. Tako plačujejo davek po stopnji, ki velja v teh državah, četudi dobiček v glavnem izvira iz prodaje na drugih trgih.

Poleg Združenih držav Amerike in Velike Britanije so v skupini industrijsko najbolj razvitih držav G7 še Nemčija, Japonska, Francija, Kanada in Italija. 

Novi koronavirus na Portugalskem
Novice Od kod izvira novi koronavirus? G7 zahteva resnico o začetku epidemije #foto
G7
Novice Skupina G7 dosegla dogovor o obdavčitvi podjetij
Ne spreglejte