SiolNET. Novice Svet
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh EU potrdil dogovor o brexitu, na potezi britanski parlament

1,08

termometer

Brexit
Voditelji držav članic EU so potrdili dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU. Foto: Reuters

Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom ob poudarkih, da to ni dan za veselje in slavje. Zdaj čaka dogovor o brexitu najtežja preizkušnja - potrjevanje v britanskem parlamentu. Ta je danes iz Bruslja dobil sporočilo, da je doseženi dogovor edini možni.

Voditelji so potrdili ločitveni sporazum, ki ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca leta 2020, a ga bo mogoče podaljšati za največ dve leti.

Potrdili so tudi nezavezujočo politično izjavo o prihodnjih odnosih. Ta postavlja politično podlago za pogajanja o prihodnjih odnosih. A vsa ključna in najbolj občutljiva vprašanja, tudi vprašanje meje na irskem otoku, bo treba v teh pogajanjih še doreči.

"Zdaj je čas, da vsakdo prevzame svoj del odgovornosti," je poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Dogovor je nujen korak za gradnjo zaupanja za oblikovanje zgodovinskega in ambicioznega partnerstva, ki je naslednja etapa, je še ocenil.

Juncker: Brexit pomeni tragedijo

Voditelji so danes poudarjali, da to ni dan za veselje in slavje. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je, kot že večkrat v minulih dveh letih, znova izpostavil, da je brexit tragedija, in ocenil, da je to žalosten dan.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je menil, da to ni dan ne za veselje ne za žalovanje ter znova pozval k reformam. Brexit namreč po njegovih besedah potrjuje, da Evropa potrebuje prevetritev.

Šarec: Brexita se nihče ne veseli

Brexita se nihče ne veseli, rešujemo, kar se rešiti da, pa je dejal premier Marjan Šarec. "Nekje na pol padca smo odprli padalo in zdaj računamo, da bo to padalo ublažilo večje posledice. Ni pa to nekaj, česar bi se človek veselil," je ponazoril.

Slovenija po Šarčevih besedah meni, da je ta sporazum "najboljše možno v tem hipu", ne glede na to, da nekateri v Veliki Britaniji računajo, da se da doseči kaj več. "To je optimalno," je izpostavil premier.

Slavja tako danes ni. Kot je dejal Juncker - ni šampanjca in ne ploskanja. Prvič, ker nad brexitom v uniji ni navdušenja. Drugič, ker kalvarije še zdaleč ni konec. Naslednji korak bo najzahtevnejši - potrjevanje dogovora v britanskem parlamentu.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Jucker je danes v Bruslju poudaril, da brexit predstavlja tragedijo. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Jucker je danes v Bruslju poudaril, da brexit predstavlja tragedijo. Foto: Reuters

"Dosežen dogovor je najboljši in tudi edini možni dogovor"

O tem, kaj se bo zgodilo, če britanski parlament dogovora ne potrdi, nihče ne želi ugibati. Predsednik komisije je v odgovoru na to vprašanje danes najprej postregel z junckerizmom: "Če bi bil osel mačka, bi se dnevno zadrževal v drevesni krošnji."

Po koncu vrha pa je Juncker večkrat poudaril, da je dosežen dogovor najboljši in tudi edini možni dogovor. Na vprašanje, ali torej v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu ne bodo možne nobene spremembe, je ponovil: "To je edini možni sporazum."

V EU prav tako ne želijo ugibati o možnosti, da brexita ne bi bilo. Na vprašanje, ali je proces še mogoče obrniti, je Juncker danes odgovoril le, da ni dobra zamisel pridigati britanskemu parlamentu.

Theresa May Novice Mayeva v Bruslju izpostavila ponos, da je Gibraltar britanski

Slovenski premier pa poudarja, da sta trenutni možnosti brexit z dogovorom ali brexit brez dogovora. Da bi ugibali o možnosti, da brexita ne bi bilo, pa po njegovih besedah ta hip ni na mestu.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki ni želela komentirati možnosti zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu, je po vrhu ocenila, da je dogovor o brexitu "diplomatska umetnina", in prav tako poudarila, da je žalostno, ker Britanija po 45 letih odhaja.

Mayeva domačo javnost poziva, naj podpre dogovor o brexitu

Britanska premierka Theresa May je medtem na britansko javnost naslovila pismo, v katerem trdi, da je doseženi dogovor o brexitu v britanskem nacionalnem interesu in v korist vseh delov Združenega kraljestva. Slovo od EU bo zaznamovalo začetek novega poglavja v življenju britanskega naroda, je prepričana Mayeva: "Da bi to storili, moramo zdaj nadaljevati podporo temu dogovoru o brexitu."

Ko bo brexit končan, se bo vlada končno lahko posvetila vprašanjem, kot so gospodarstvo, zdravstvo in gradnja domov, je še zatrdila.

Pedro Sanchez Novice Španija umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja

V drugem delu današnjega vrha se je pridružila voditeljem sedemindvajseterice, na novinarski konferenci v Bruslju pa je Britancem zagotovila, da jim dosežen dogovor vrača nadzor nad mejami, denarjem in zakonodajo.

Dilemo je Mayeva opisala z besedami - ali gremo skupaj v svetlejšo prihodnost ali pa odpremo vrata še več razhajanjem in negotovosti. Britanci nočejo več prepiranja o brexitu, temveč pričakujejo dogovor, je še dodala. Vprašanj je sicer še ogromno.

Britanska premierka Theresa May je domačo javnost pozvala, naj podpre doseženi dogovor o brexitu. Britanska premierka Theresa May je domačo javnost pozvala, naj podpre doseženi dogovor o brexitu. Foto: Reuters

V soboto je bilo rešeno tudi vprašanje zagotovil za Španijo o Gibraltarju. Madrid je zahteval trdna zagotovila, da bo imel besedo pri opredeljevanju prihodnjih odnosov EU z Gibraltarjem, strateško pomembnim britanskim čezmorskim ozemljem na jugu Iberskega polotoka, nad katerim si suverenost želi tudi Španija.

O dogovoru s Španijo je litovska predsednica Dalia Grybauskaite danes dejala, da gre predvsem za obljubo: "Običajno so to triki v smislu, da obljubimo, da bomo nekaj naredili. Običajno sicer izpolnimo, kar obljubimo. Prej ali slej." Ko oziroma če dogovor o brexitu potrdi britanski parlament, ga morata nato potrditi Svet EU in Evropski parlament. Brexit je predviden 29. marca 2019.

a Novice Britanka v Sloveniji si zaradi brexita že ureja slovensko državljanstvo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin