SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španija umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja

0,40

termometer

Pedro Sanchez
Foto: Reuters

Španija je umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja, je danes sporočil Pedro Sanchez. Pred tem so Španija, Evropska unija in Velika Britanije dosegle dogovor o poteku prihodnjih pogajanj glede ozemlja na skrajnem jugu Iberskega polotoka, ki je od 1713 pod britansko suverenostjo.

"Španskega kralja sem pravkar seznanil, da smo dosegli dogovor o Gibraltarju. Španija (...) glasovali bomo za brexit," je v televizijskem nagovoru dejal Sanchez.

Dogovor med britansko vlado in vlado Gibraltarja predvideva, da dogovor o odhodu Velike Britanije iz EU ne bo vplival na status britanskih pogajanj o njihovih ozemljih v prihodnosti.

Velika Britanija se je ob tem zavezala za nadaljnje neposredne pogovore s Španijo, ki bodo potekali vzporedno s pogajanji glede odnosov Londona z EU po brexitu.

"Zaradi izstopnih pogajanj, v katerih so nekatere okoliščine specifične za Gibraltar, smo se pogajali s Španijo," je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. "Ti so bili konstruktivni in veselimo se enakega pristopa k našemu odnosu v prihodnje," je še dejal.

Z dogovorom odpadla glavna ovira

Z dogovorom je odpadla glavna ovira za dogovor o brexitu, ki vsebuje tako ločitveni sporazum kot politično izjavo o prihodnjih odnosih in ga bodo voditelji držav članic EU predvidoma potrdili na nedeljskem izrednem vrhu v Bruslju.

"V nedeljo bom priporočil odobritev izida pogajanj o brexitu," je v današnjem pismu voditeljem držav EU pred izrednim vrhom napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ta dogovor namreč po njegovih besedah zmanjšuje "tveganja in izgube zaradi izstopa Velike Britanije".

Svet Evrope v nedeljo potrjuje zemljevid za pogajanja po izstopu Velike Britanije

Svet Evrope bo v nedeljo poleg dogovora praviloma potrdil še drugo politično deklaracijo. Gre za zemljevid za pogajanja po izstopu Velike Britanije 29. marca prihodnje leto, ki bo služil "gradnji najboljšega možnega odnosa z EU po brexitu, kot prijateljev in partnerjev," je pojasnil Tusk.

Po neuradnih virih naj bi k tej politični izjavi o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo dodali tudi interpretativno izjavo, ki bo naslavljala interpretacijo spornega 184. člena ločitvenega sporazuma o Gibraltarju.

Španija je v minuli dneh zagrozila, da v nedeljo ne bo podprla dogovora, če od Londona in Bruslja ne bo dobila zagotovila, da bo Madrid imel pravico veta na kakršnikoli dogovor o prihodnjih odnosih z Gibraltarjem.

Gibraltar na skrajnem jugu Iberskega polotoka je od leta 1713 pod britansko suverenostjo, a si ga Španija vedno znova lasti zase. Na tem območju živi okoli 30.000 prebivalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin