Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2018,
16.10

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

begunci Vrh EU

Petek, 14. 12. 2018, 16.10

5 let, 4 mesece

Vrh EU brez preboja glede spornih begunskih kvot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Jean Claude Juncker in Donald Tusk | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji članic EU danes pričakovano niso dosegli preboja glede spornih obveznih begunskih kvot, ki zavirajo sprejetje reforme evropskega azilnega sistema. Niti ni soglasja za izrecno razbitje azilnega svežnja, tako da bi pet, v glavnem že dogovorjenih dosjejev, sprejeli takoj, razpravo o dveh spornih pa nadaljevali.

V EU v povezavi s spoprijemanjem z migracijskimi izzivi poudarjajo, da je na koncu najpomembnejši pritok nezakonitih migrantov, ki jim ga je od krize leta 2015 do danes uspelo bistveno zmanjšati.

A dejstvo je, da dogovora o ključnem elementu evropske migracijske politike - reformi skupnega azilnega sistema - še ni. Ta je še vedno v zastoju zaradi spornih obveznih begunskih kvot.

Begunci iz Afrina | Foto: Reuters Foto: Reuters Preboja tudi danes ni. Niti ni jasno izraženega soglasja, da se razbije azilni sveženj, sestavljen iz sedmih dosjejev, tako da bi takoj sprejeli pet dosjejev, ki so večinoma že dogovorjeni, o problematičnih dveh pa še naprej razpravljali.

Voditelji so zgolj pozvali k nadaljnjim prizadevanjem za končanje pogajanj o vseh delih evropskega azilnega sistema ob upoštevanju različne stopnje napredka pri vsakem od teh dosjejev.

Junckerjev cilj še daleč

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sicer predlagal vzpostavitev stalne enote deset tisoč varuhov meje do leta 2020 za utrditev zunanje meje, kar naj bi zavarovalo schengen in prispevalo k dogovoru o azilni reformi. A cilj se zdi še daleč.

Voditelji so v današnjih sklepih pozdravili napredek pri reformi evropske mejne in obalne straže - dogovor o krepitvi njenih pristojnosti glede vračanja in sodelovanja s tretjimi državami.

brexit
Novice Vrh EU pripravljen pomagati Mayevi, pogajali se ne bodo več

Ob tem so pozvali k hitremu končanju pogajanj o tej reformi. Temeljna vprašanja - velikost straže, časovni okvir in pomisleki glede suverenosti - so namreč še odprta in nič ne kaže, da jih bo mogoče hitro in zlahka rešiti.

Razprava o migracijah danes ni bila v ospredju, nasploh je vse druge teme vrha zasenčil brexit, a ohromelost Unije pri sprejemanju ključnih migracijskih odločitev ostaja pereč problem, saj migracijske dileme močno delijo Unijo.

Brexit
Novice Sodišče EU: Velika Britanija lahko enostransko ustavi brexit

Potrdil razvodenelo reformo območja evra

Voditelji 27 članic EU so podprli razvodenelo reformo območja evra, pri kateri gre dejansko za reformo evropskega reševalnega sklada ESM. Dve ključni vprašanji - skupna jamstva za bančne vloge in evrski proračun - ostajata odprti.

Ne spreglejte