SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh EU pripravljen pomagati Mayevi, pogajali se ne bodo več

0,17

termometer

brexit
Foto: Reuters

Voditelji 27 članic EU so sinoči v Bruslju opredelili zagotovila, ki naj bi britanski premierki Theresi May pomagala doseči potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Obljubljajo trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku.

A nobenih pravno zavezujočih sprememb ni, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Lahko dodamo pojasnila, a novih pogajanj ne bo," je ponovil, kar so ves dan ponavljali tudi drugi evropski voditelji.

Voditelji sedemindvajseterice so sicer sprejeli sklepe, v katerih so poudarili, da se o ločitvenem sporazumu, ki so ga potrdili novembra, ne bodo znova pogajali, in ponovili, da želijo vzpostaviti čim tesnejše prihodnje partnerstvo z Združenim kraljestvom.

Ob tem so zatrdili, da so pripravljeni začeti priprave na pogajanja o prihodnjem partnerstvu takoj po podpisu izstopnega sporazuma s ciljem, da se ta začnejo čim prej.

Theresa May in Jean Claude Juncker Novice Mayeva po odpovedi glasovanja o brexitu z evropskimi kolegi

Zakaj je pomembno irsko varovalo

Pričakovano so tudi poudarili, da je irsko varovalo zavarovalna polica za preprečitev trde meje na irskem otoku in zagotovitev integritete notranjega trga ter da si je Unija trdno odločena pospešeno prizadevati za nov sporazum, ki bi do konca leta 2020 zagotovil alternativno ureditev, tako da varovala ne bi bilo treba uporabiti.

Šarec ni velik optimist glede dogovora o brexitu

Premier Marjan Šarec ni prav velik optimist glede možnosti potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Ravnanje britanske premierke Therese May opisuje kot čudno in nekoliko nerazumljivo ter pravi, da niti ni znala povsem jasno povedati, kaj želi. Naslednja postaja je po njegovih besedah glasovanje v britanskem parlamentu.

Mi smo svoje delo opravili, naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, zdaj je na potezi Otok, da se odloči, je znova poudaril premier. "Ne vem, kaj bi mi še lahko storili za to, da bi jih prepričali," je dodal.

Tako je premier komentiral navedbe Mayeve, da pričakuje v prihodnjih dneh pogovore o dodatnih zagotovilih za pomiritev pomislekov glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Šarec je še komentiral, da se težko 27 držav prilagaja eni, da so se Britanci odločili, da zapustijo unijo, zdaj bi pa radi šli tako, da bi bil vtis, da smo mi žrtve, tega pa ne moremo dopustiti, saj v svojo škodo ne moremo iti.

Razprava je slovenski premier opisal kot neplodno. "Vse se ponavlja. Britanski poslanci se bodo pač morali odločiti, ali gredo z dogovorom ali gredo brez dogovora," je sklenil.

Če bi varovalo kljub temu bilo treba uporabiti, pa bi veljalo začasno, razen oziroma dokler ga ne nadomesti nov sporazum, ki prepreči trdo mejo. V tem primeru bi si Unija po najboljših močeh prizadevala, da se nov sporazum sklene čim prej, tako da bi varovalo veljalo le tako dolgo, kot bi bilo nujno potrebno, so še zatrdili v sklepih.

Priprave tudi na brexit brez dogovora

Obenem so voditelji sedemindvajseterice pozvali k pospešitvi prizadevanj za vsesplošno pripravljenost na posledice britanskega izstopa, upoštevajoč vse možne izide.

Juncker je ob tem napovedal, da bo komisija prihodnjo sredo objavila vse informacije o pripravah na brexit brez dogovora.

Sprejeti sklepi so sicer šibkejši od prvotnega osnutka. Ne vključujejo na primer stavka, da je EU pripravljena preučiti možnost dodatnih zagotovil.

Sklepi tako potrjujejo napovedi evropskih diplomatskih virov, da lahko Mayeva od sedemindvajseterice v pomoč pri ratifikaciji ločitvenega sporazuma pričakuje le "diplomatsko kozmetiko".

brexit Novice Brexit: kdo bo na koncu točil solze? #intervju

Juncker Britancem: Kaj sploh želite

Britanska premierka je voditelje na zasedanju sicer pozvala, naj ji zaupajo, da z zagotovili, za katera jih prosi, lahko doseže potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Opozorila jih je, da je nujno spremeniti mnenje, da je varovalo past, iz katere Britanija ne more pobegniti.

Juncker pa je tudi znova opozoril, da od Britancev pričakuje več jasnosti o tem, kaj sploh želijo glede prihodnjih odnosov. Poudaril je tudi, da britanske poslance težko razume, in izpostavil izjemno raznolikost mnenj v britanskem parlamentu.

Theresa May Novice Theresa May: Zavrnitev sporazuma o brexitu bi pomenila veliko negotovost Brexit Novice Sodišče EU: Velika Britanija lahko enostransko ustavi brexit

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin