Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
15.27

Osveženo pred

2 uri, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Natisni članek

Franc Breznik Državni zbor imenovanje Marta Kos evropski komisarji Evropski parlament Bruselj

Petek, 13. 9. 2024, 15.27

2 uri, 25 minut

Marta Kos po nizu očitkov Romane Tomc zanikala sodelovanje z Udbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67
Marta Kos | Marta Kos je zatrdila, da nikoli ni bila sodelavka ali informatorka Udbe.  | Foto STA

Marta Kos je zatrdila, da nikoli ni bila sodelavka ali informatorka Udbe.

Foto: STA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen namerava svojo prihodnjo komisarsko ekipo Evropskemu parlamentu predstaviti v torek, kot so v Bruslju napovedali že v začetku tedna, je danes zaradi zapletov z imenovanjem nove komisarske kandidatke iz Slovenije povedal tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer. Do torka je še veliko časa, je dejal.

Potem ko je evropska poslanka Romana Tomc nanizala niz očitkov na račun slovenske kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos in ji med drugim v izjavi za portal Euronews očitala sodelovanje z jugoslovansko tajno službo Udbo, je Kos vse navedbe zanikala. Kot je sporočila, ni bila nikoli sodelavka Udbe.

Tomc (EPP/SDS) je že v sredo v izjavi na omrežju X izrazila nezadovoljstvo z izbiro slovenske vlade za kandidatko za evropsko komisarko, češ da nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij, da ima prebivališče v Švici in ne v EU ter da je bivša sodelavka tajne službe, mandat veleposlanice pa naj bi predčasno končala zaradi mobinga.

Očitke je danes ponovila za spletni portal Euronews, kjer je Marto Kos opisala kot popolnoma nesprejemljivo in problematično za Evropsko ljudsko stranko (EPP). Znova je izpostavila njeno pomanjkanje izkušenj na izvršnih položajih ter domnevne povezave z Udbo.

"Si lahko predstavljate, da bi nekdo denimo v Nemčiji imenoval kandidata, obremenjenega s sodelovanjem s Stasijem v preteklosti?" je njene besede navedel portal.

Ursula von der Leyen, Robert Golob, Črna na Koroškem
Novice Tarča: Ursula von der Leyen v pismu postavila rok za zamenjavo Vesela

Marta Kos: Diskreditacije so se začele leta 2022

Marta Kos je za STA zatrdila, da nikoli ni bila sodelavka ali informatorka Udbe. Dodala je, da so se te obtožbe z namenom, da jo diskreditirajo, prvič pojavile, ko je leta 2022 napovedala kandidaturo za predsednico.

"Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me varnostne službe v obeh državah preverile. (...) Če bi kadarkoli škodovala interesom Slovenije, ne bi mogla delati v slovenski vladi ali biti veleposlanica," je zapisala.

Zavrača tudi očitke Romane Tomc, da nima vodstvenih ali političnih izkušenj. Navaja, da je bila dve leti direktorica urada vlade za komuniciranje in tiskovna predstavnica vlade, tri leta podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije. "V tem času sem bila nadrejena gospe Tomc, ki je to očitno pozabila. Dobro se je spominjam, saj je kot vodja službe za javna naročila dobro opravljala svoje delo," je dodala.

Leta 2020 je odstopila z mesta veleposlanice

Očitke, da naj bi z veleposlaniškega mesta v Švici odstopila zaradi mobinga, je Kos označila za izmišljene. "Kot veleposlanica sem za svoje delo vsako leto dobila najvišjo oceno delovne uspešnosti – odlično," je zapisala.

Marta Kos je junija 2020 predčasno odstopila s položaja veleposlanice v Švici, kot razlog pa navedla drugačne poglede na vodenje veleposlaništva in zunanje politike. Potrdila je, da je bil njen odstop povezan tudi z izrednim nadzorom vodenja veleposlaništva v Bernu, podrobnosti katerega pa niso znane.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v četrtek v oddaji Tarča na TV Slovenija glede tega dejala, da je kot ministrica seznanjena tudi s preteklostjo veleposlanikov in tudi s poročili o nadzoru. "Gre pa v glavnem za postopke interne narave," je dodala.

Spletni portal Politico je pred tem v četrtek pisal o svetovalni karieri Marte Kos v lobističnem podjetju Kreab. Kos je za portal dejala, da se ne vidi kot lobistka, bo pa iz podjetja izstopila, ko bo predsednica Evropske komisije objavila seznam svojih komisarskih kandidatov in bo na njem tudi sama.

Von der Leyen namerava svojo komisarsko ekipo predstaviti v torek

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen namerava svojo prihodnjo komisarsko ekipo Evropskemu parlamentu predstaviti v torek, kot so v Bruslju napovedali že v začetku tedna, je danes spričo zapletov z imenovanjem nove komisarske kandidatke iz Slovenije povedal tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer. Do torka je še veliko časa, je dejal.
Glede tega, da Slovenija še ni imenovala svojega kandidata oziroma kandidatke, pa je dejal zgolj, da se zavedajo trenutnega položaja in da bodo videli, kako se bodo stvari razvile.
Da je srečanje konference predsednikov s predsednico komisije še vedno predvideno za prihodnji torek ob 9. uri, so danes potrdili tudi v Evropskem parlamentu.
Do zamude pri sestavljanju Evropske komisije prihaja, potem ko je pretekli petek od kandidature za komisarja iz Slovenije odstopil Tomaž Vesel. Vlada je nato v ponedeljek za komisarsko kandidatko nominirala Marto Kos, o kateri pa mora zdaj za vlado nezavezujoče mnenje podati še parlamentarni odbor za zadeve EU.
Vendar predsednik odbora Franc Breznik (SDS) sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata. Zahteval je Veselovo odstopno izjavo, ki so jo v DZ že prejeli, in domnevno pismo predsednice komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela. Tega pisma po Breznikovih besedah še niso prejeli, tako da tudi seje odbora še ni sklical.
Je pa v četrtek zvečer dejal, da je za kopijo pisma zaprosil predsednico komisije. V Bruslju danes niso mogli potrditi, ali so prejeli Breznikovo pismo. Tiskovni predstavnik komisije Mamer pa je poudaril, da glede imenovanja komisarskega kandidata oziroma kandidatke komunicirajo z vlado.
Franc Breznik
Novice Breznik pogojuje: Sejo odbora o kandidatki za evropsko komisarko bomo sklicali, če ...
Von_der_Leyen_Golob
Novice Analitika o komisarski zgodbi: slabo, neresno, zaušnica Golobu
Marta Kos
Novice Marta Kos: Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za evropsko komisarko
Marta Kos
Novice Imena za evropsko komisarko: Marta Kos, Tanja Fajon ali presenečenje?
Ne spreglejte