Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
13.40

Osveženo pred

2 uri, 22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Natisni članek

Robert Golob Evropska komisija Marta Kos

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 13.40

2 uri, 22 minut

Marta Kos: Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za evropsko komisarko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Marta Kos | Kot možno kandidatko za evropsko komisarko so Marto Kos omenjali že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar je zavrnila. | Foto STA

Kot možno kandidatko za evropsko komisarko so Marto Kos omenjali že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar je zavrnila.

Foto: STA

Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije, je v odzivu na današnjo potrditev nominacije za položaj dejala Marta Kos. Dodala je, da kot prepričana Evropejka čuti veliko odgovornost do Slovenije in Evropske unije.

"Vesela in počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije," je dejala nekdanja podpredsednica Gibanja Svoboda, potem ko je vlada soglasno potrdila njeno nominacijo za položaj evropske komisarke, Marta Kos. "Kot prepričana Evropejka čutim veliko odgovornost do Slovenije in Evropske komisije," je dodala.

Marta Kos
Novice Vlada soglasno potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko #video
Kdo je Marta Kos?

Marta Kos
se je rodila 28. junija 1965 na Prevaljah. Leta 1988 je po navedbah Wikipedije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede diplomirala na temo koroških Slovencev v Avstriji.

Kariero je začela kot novinarka športnega uredništva Radiotelevizije Slovenija, kasneje je bila prva dopisnica RTV iz Nemčije. Bila je tudi dopisnica nemškega Deutsche Welle.  Marta Kos | Foto: Primož Korošec Foto: Primož Korošec

Iz novinarstva se je Marta Kos podala v politiko. Bila je direktorica urada vlade za informiranje in zatem tiskovna predstavnica vlade.

Nekaj let je bila tudi podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Zatem je bila voditeljica treningov in coachingov za mednarodno švicarsko korporacijo Gustav Käser Training International.

Leta 2013 so jo imenovali za slovensko veleposlanico v Nemčiji. Leta 2016 jo je nemška revija Diplomatisches Magazin izbrala za veleposlanico leta. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier ji je za delo na mestu veleposlanice podelil visoko nemško državno odlikovanje veliki križ za zasluge reda za zasluge Zvezne republike Nemčije.

Po štirih letih v Berlinu je leta 2017 postala slovenska veleposlanica v Švici. Leta 2020 je s položaja odstopila, kot razlog je navedla drugačne poglede na vodenje veleposlaništva in zunanje politike od tedanje slovenske vlade Janeza Janše. Ob izrednem inšpekcijskem nadzoru na veleposlaništvu so ji sicer očitali nepravilnosti.

Ostala je v Švici, kjer je ustanovila svoje podjetje. Deluje kot svetovalka podjetjem in mednarodnim organizacijam ter kot voditeljica treningov.

Skupaj s sedanjo predsednico republike Natašo Pirc Musar, sedanjo ministrico Emilijo Stojmenovo Duh in Matejo Malnar Štembal je leta 2021 ustanovila Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja oziroma Združenje ONA VE. Marta Kos je predsednica tega združenja, piše na njihovi spletni strani.

Leta 2022 se je pridružila Gibanju Svoboda, od aprila 2022 je delovala kot ena od dveh podpredsednic stranke.
Marta Kos | Foto: STA , Foto: STA ,
Junija 2022 je uradno napovedala kandidaturo za predsednico države, a jo je konec avgusta umaknila, kot razlog je navedla osebne razloge. Po poročanju medijev naj bi kandidaturo umaknila pod pritiskom premierja Roberta Goloba.

Septembra 2022 je odstopila s podpredsedniškega mesta Gibanja Svoboda in za razlog navedla nove usmeritve v življenju. Decembra 2022 je v znak podpore tedanji notranji ministrici Tatjani Bobnar in njenemu odstopu s funkcije izstopila iz Gibanja Svoboda. Ob izstopu je dejala, da to ni več njena stranka.

Kot možno kandidatko so jo omenjali že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar je zavrnila.

V mladosti je bila jugoslovanska in slovenska prvakinja ter rekorderka v plavanju.

Šestnajst let je bila poročena z Aaronom Markom, ločila sta se leta 2018. V Ženevi živi s svojim drugim soprogom, dolgoletnim švicarskim diplomatom in generalnim sekretarjem Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA) Henrijem Getazom.

Je soavtorica več knjig, med drugim knjig Politično komuniciranje ter Države in svet.
Marta Kos
Novice Kaj čaka Marto Kos v Bruslju?
Marta Kos
Novice Imena za evropsko komisarko: Marta Kos, Tanja Fajon ali presenečenje?

 

Ne spreglejte