Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
6.42

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
vojna migracije gospodarstvo Italija

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2024, 6.42

1 mesec, 1 teden

Voditelji skupine G7 danes o vojni v Gazi in migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Voditelji G7 | Prvi dan zasedanja v letovišču Borgo Egnazia v Apuliji je bila v ospredju vojna v Ukrajini.  | Foto Reuters

Prvi dan zasedanja v letovišču Borgo Egnazia v Apuliji je bila v ospredju vojna v Ukrajini.

Foto: Reuters

Voditelji skupine sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7) bodo drugi dan vrha v južni Italiji med drugim razpravljali o vojni v Gazi, migracijah in napetostih v indijsko-pacifiški regiji. Na pogovorih o umetni inteligenci pa se bo voditeljem prvič pridružil papež Frančišek. Ob robu vrha so predvidena številna dvostranska srečanja.

Posebnemu zasedanju na temo vojne v Gazi in razmer na Bližnjem vzhodu, ki bo potekalo danes popoldne, se bodo poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pridružili še gostje iz regije, med njimi predsednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Voditeljem se je pridružil Volodimir Zelenski 

Prvi dan zasedanja v letovišču Borgo Egnazia v Apuliji je bila v ospredju vojna v Ukrajini. Voditeljem G7 se je zato v četrtek pridružil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na vrhu so po navedbah diplomatskih virov dosegli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Rusija je dogovor že označila za korak, ki Zahodu ne bo prinesel nič dobrega.

Italijanska premierka Giorgia Meloni na tridnevnem vrhu gosti predsednika ZDA Joeja Bidna, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza, britanskega premierja Rishija Sunaka, kanadskega premierja Justina Trudeauja in japonskega premierja Fumia Kishido. Na zasedanju v imenu EU sodelujeta tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Joe Biden
Novice Joe Biden odpovedal večerjo na vrhu G7 in pustil čakati premierko Giorgio Meloni
Zelenski, G7
Novice Voditelji držav članic G7 o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini
Ne spreglejte