Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
19.47

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,95
Giorgia Meloni Joe Biden

Natisni članek

Četrtek, 13. 6. 2024, 19.47

1 mesec, 1 teden

Joe Biden odpovedal večerjo na vrhu G7 in pustil čakati premierko Giorgio Meloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,95
Joe Biden |  Iz Bele hiše so sporočili, da se Biden večerje ne bo udeležil, pri čemer razloga za njegovo odsotnost niso navedli. | Foto Reuters

Iz Bele hiše so sporočili, da se Biden večerje ne bo udeležil, pri čemer razloga za njegovo odsotnost niso navedli.

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden se ne bo udeležil današnje večerje na vrhu sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7), so sporočili iz Bele hiše. Razloga za Bidnovo odsotnost niso navedli. 81-letnik je že pred tem poskrbel za šaljivo nejevoljo gostiteljice, italijanske premierke Giorgie Meloni, saj jo je na sprejemu pustil čakati več kot 20 minut.

Voditelje in druge udeležence vrha je na večerjo na gradu v pristaniškem mestu Brindisi na jugu Italije povabil italijanski predsednik Sergio Matterella. Iz Bele hiše so sporočili, da se je Biden ne bo udeležil, pri čemer razloga za njegovo odsotnost niso navedli. Domnevno naj bi bil utrujen zaradi številnih obveznosti v zadnjih dneh.

Melonijeva podučila Bidna: Dame se ne pusti čakati na tak način

Pred tem je ameriški predsednik poskrbel za šaljivo nejevoljo gostiteljice. Italijanska premierka Melonijeva, 47-letna voditeljica skrajno desne stranke Bratje Italije, ki je vsakega od udeležencev ob prihodu na vrh v letovišču Borgo Egnazia osebno pozdravila, je na Bidna čakala več kot 20 minut.

"Dame se ne pusti čakati na tak način," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa predsednika ZDA v šaljivem tonu podučila Melonijeva.

Za Ukrajino 50 milijard dolarjev iz zamrznjenega ruskega premoženja

Voditelji držav G7 so sicer danes na vrhu sprejeli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se prav tako udeležuje vrha, je dogovor pozdravil kot novo priložnost za Ukrajino, da zmaga v vojni proti Rusiji. V Moskvi so medtem dogovor označili za korak, ki Zahodu ne bo prinesel nič dobrega.

Zelenski, G7
Novice Voditelji držav članic G7 o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini
Ne spreglejte