SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodenje OVSE-ja prevzela Ukrajina

2

termometer

Ukrajina je s 1. januarja prevzela vodenje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Ukrajina bo prevzela vodenje OVSE-ja, med svojim polletnim predsednikovanjem pa si želi okrepiti zaščito človekovih pravic, na račun katerih je v preteklosti prejela kar nekaj kritik.

Koordinatorka OVSE-ja že kritizirala Ukrajino Za eno izmed kritik je poskrbela posebna koordinatorka OVSE-ja Walburga Habsburg Douglas, ki je bila ogorčena, ko je v bolnišnici v Kharkivu želela obiskati nekdanjo premierko Julijo Timošenko, ki so jo takrat v bolnišnici zdravili zaradi težav s hrbtom. Oblasti so ji sestanek prepovedale, zaradi česar je dogodek označila za kršitev človekovih pravic, piše Deutsche Welle.

Timošenkova namreč prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe pooblastil, ko je bila na položaju premierke. Sojenje je bilo v očeh številnih nepravično, hkrati pa je ukrajinska sodna veja na ta račun dobila kar nekaj kritik. Zato teh ob napovedi vodenja OVSE-ja ne manjka, kijevski časopis Dserkalo tyschnja je prepričan, da sta politično motivirano pravosodje in dvomi o pravičnosti parlamentarnega sistema največji pomanjkljivosti ukrajinskega predsednikovanja.

Med prioritetami tudi človekove pravice Ukrajinsko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da bodo prioriteta njihovega predsednikovanja zaščita človekovih pravic, oskrba z energijo in reševanje sporov. Podrobnosti o svojih načrtih pa zunanje ministrstvo ni razkrilo.

Ukrajina pa je sicer druga nekdanja sovjetska republika, ki je prevzela vodenje OVSE-ja, prvi je bil leta 2010 Kazahstan, ki je tudi prejel nekaj kritik o neprestanem kršenju človekovih pravic. OVSE pa bi po mnenju nekaterih potreboval močno vodstvo, saj izgublja nekoč močno vlogo v mednarodni skupnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin