Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2020,
8.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

2

Natisni članek

Koronavirus Južna Koreja

Sreda, 19. 8. 2020, 8.48

3 leta, 8 mesecev

V Nemčiji največ novih okužb s koronavirusom od začetka maja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

2

Nemčija rešilec | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Nemčiji so v enem dnevu potrdili 1510 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil inštitut Roberta Kocha (RKI). To je največ od 1. maja, ko so potrdili 1639 novih okužb.

12:44

Finska: ostri ukrepi na meji

09:33

Skok okužb v J. Koreji

  • 12:44

    Finska: ostri ukrepi na meji

    Finska je zaradi epidemije novega koronavirusa večino članic Evropske unije umaknila z zelenega seznama varnih držav. To pomeni, da bo vstop na Finsko brez omejitev mogoč le za potnike iz peščice evropskih držav, je danes sporočila vlada v Helsinkih.

    V skladu s strožjimi omejitvami, katerih namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, bodo lahko na Finsko brez dokazil, da imajo utemeljen razlog za potovanje in da so bili pred tem v dvotedenski samoizolaciji, potovali potniki iz Italije, Madžarske, Slovaške, Estonije in Litve. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, 24. avgusta.

    S seznama varnih držav je Finska med drugim umaknila Nemčijo in skandinavske sosede. Kot je danes sporočila finska vlada, bo zaradi naraščanja okužb od ponedeljka znova veljala prepoved potovanja za Nemčijo, Grčijo in Malto ter Norveško, Dansko in Islandijo.

    "Finska mejna politika je najstrožja v Evropski uniji, saj smo želeli ohraniti razmeroma dobre epidemiološke razmere," je ob tem na novinarski konferenci povedala notranja ministrica Maria Ohisalo.

    Finska vlada je junija napovedala, da bo dovolila prihode iz tistih držav, ki beležijo manj kot osem novih primerov koronavirusa na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Kljub temu so ministri zdaj naredili izjeme za države z manj kot desetimi primeri. Ohisalo je ob tem sicer napovedala, da bodo na kopenski meji s Švedsko in Norveško omejitve ublažili za obmejne prebivalce, da bodo lažje prehajali meje za vsakdanje opravke.

    "Naše sporočilo je, da se je treba izogibati potovanjem v rizične države. Povratek iz teh držav vodi v karanteno in probleme," je dejal minister za promet Timo Harakka.

    Omejitve glede prehajanja meje so na Finskem bistveno strožje kot v drugih skandinavskih državah. Norveška na primer dovoljuje vstop v državo brez omejitev iz držav, kjer beležijo do 20 novih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, poroča AFP.

    Finska ima trenutno eno najnižjih stopenj okužbe z novim koronavirusom v Evropi, saj so v zadnjih dveh tednih zabeležili 5,3 novega primera na 100.000 prebivalcev, vendar pa se ta številka povečuje.

    Na Finskem so doslej potrdili 7776 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 334 ljudi. V zadnjih nekaj tednih se število okužb povečuje, v torek pa so poročali o 24 novih primerih, ena oseba je umrla. Kot je dejal Harakka, so 43 primerov okužb potrdili med potniki, ki so se vrnili s poleti iz Skopja, zato razmišljajo o ukinitvi letalske povezave s Severno Makedonijo. (STA)

  • 12:30

    V nemškem letalskem sektorju ogroženih več kot pol milijona delovnih mest

    Pandemija koronavirusa ogroža polovico od 1,1 milijona delovnih mest v nemškem letalskem sektorju. Mednarodni letalski promet se je sredi marca ob izbruhu pandemije skoraj čez noč ustavil, od tedaj pa so se razmere le malenkost izboljšale, opozarja tamkajšnje panožno združenje BDL.

    Kot so izpostavili v združenju, je aprila in maja letalski promet praktično stal. Po njihovi oceni so nemška letališča v prvi polovici beležila 66 odstotkov manj potnikov kot v enakem obdobju lani, cene vozovnic za obstoječe letalske povezave pa so bile devet odstotkov nižje kot v primerljivem lanskem obdobju.

    Izpad prihodkov na področju tovornega prometa je bil manjši. Po podatkih BDL je bilo v prvih šestih mesecih prepeljanih za 15 odstotkov manj tovora. Na največjih letališčih za tovorni promet v Frankfurtu, Leipzigu in Kölnu je bil padec nekoliko manjši, in sicer 10-odstotni. (STA)

  • 09:33

    Skok okužb v J. Koreji

    Zdravstvene oblasti v Južni Koreji so danes potrdile 297 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okužb od začetka marca. V državi je število novih okužb začelo skokovito naraščati minuli teden, ko so zabeležili skoraj 1300 novih primerov.

    Južna Koreja | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Po navedbah južnokorejskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je med novimi primeri 283 lokalnih prenosov. Današnje število okužb je najvišje od 8. marca, ko so potrdili 367 primerov, piše STA.

    Številni primeri so povezani z verskim obredom

    V Seulu so danes potrdili 150 novih primerov, 94 pa v pokrajini Gyeonggi, ki obkroža prestolnico. Številni primeri so povezani z izbruhom v cerkvi Sarang Jeil. Oblasti so v odgovoru na izbruh na širšem območju Seula prepovedale verske obrede z udeležbo vernikov. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je medtem do 19. septembra podaljšalo priporočilo o potovanjih v druge države, še piše STA.

    V začetku so epidemijo uspešno obvladovali

    V Južni Koreji so epidemijo marca uspešno ukrotili, v zadnjih dneh pa se znova spopadajo z visokim številom novih okužb. V Južni Koreji so od začetka izbruha potrdili 16.058 okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 je umrlo 306 ljudi.

Vrhunec glede na število novih okužb je sicer Nemčija doživela v začetku aprila, ko so dnevno potrdili tudi po 6.000 novih okužb. Kasneje je začelo število okužb upadati, to pa spet narašča od konca julija, navaja STA.

Ni znano, zakaj tolikšen porast okužb

Točnih zaključkov glede razlogov za porast okužb ni, saj so v zadnjem času tudi povečali število testiranj. Porast okužb pa ni nujno povezan s porastom števila testiranj, je pred dnevi opozoril RKI. V Nemčiji so sicer nedavno uvedli obvezno brezplačno testiranje za vse, ki se vrnejo s t. i. rizičnih območij ter prostovoljno brezplačno testiranje za ostale, ki so se vrnili v Nemčijo.

Potrdili 227 tisoč okužb, umrlo več kot devet tisoč ljudi

Od začetka epidemije so v Nemčiji potrdili skoraj 227.000 okužb, umrlo je 9243 ljudi, od tega v zadnjem dnevu sedem. Po podatkih RKI je okužbo prebolelo okoli 203.900 ljudi, torej je aktivno okuženih še okoli 13.800 ljudi. Stopnja reprodukcije okužbe, torej koliko ljudi okuži en okužen človek, je trenutno 1,06, piše STA.

Ne spreglejte