Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kenija Al Kaida Somalija

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 7.56

8 let

Video: Napadalci v Keniji naj bi bili različnih narodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napadalci v nakupovalnem središču v Nairobiju po navedbah vojske izhajajo iz različnih držav. Gre za "multinacionalno skupino", je dejal tiskovni predstavnik kenijske vojske Julius Karange.

Rdeči križ je medtem znižal število ubitih v napadu islamistov s predhodnih 69 na 62. Številko je potrdilo tudi notranje ministrstvo. "Vemo, kdo so ti ljudje. Tukaj se borimo proti globalnemu terorizmu," je dejal Karange. Posameznih narodnosti ni navedel.

Po neuradnih informacijah bi sicer med teroristi lahko bil tudi finski državljan. Gre za še nepotrjene navedbe, s katerimi se ukvarja vlada v Helsinkih. Po besedah finskega notranjega ministra Päivija Räsänena povezava napadalcev s Finsko ne bi bila presenečenje. Finska obveščevalna služba ima namreč podatke o več kot desetih ljudeh, ki so iz Finske odpotovali v konfliktne regije ali so v stikih s terorističnimi skupinami.

Kenijske varnostne sile so še vedno ujete v spopade z napadalci v nakupovalnem središče Westgate v Nairobiju. V njem islamski skrajneži - odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab - že od sobote zadržujejo talce. Od začetka napada v soboto je po novih podatkih umrlo 62 ljudi, kljub temu pa se oblasti bojijo, da bi utegnilo število žrtev še narasti.

Varnostne sile naj bi sicer nadzorovale vsa nadstropja objekta, a se še vedno spopadajo z napadalci. Na območju odmevajo eksplozije in streljanje. Doslej so bili sicer po uradnih podatkih ubiti že trije napadalci, ob tem pa so osvobodili skoraj vse talce. V posredovanju je bilo ranjenih enajst vojakov.

V napadu naj bi sodelovalo od deset do 15 napadalcev. Notranji minister Joseph Ole Lenku pričakuje, da bo "operacije kmalu konec". Medtem je kenijsko notranje ministrstvo pridržalo in v zvezi z napadom zaslišuje deset ljudi, so sporočili.

Na dan medtem prihajajo podatki o ubitih v napadu. Britansko zunanje ministrstvo je tako potrdilo že četrto žrtev med Britanci. Med njimi je tudi dvojni avstralsko-britanski državljan. Šlo naj bi za arhitekta, ki je življenje izgubil skupaj z visoko nosečo nizozemsko soprogo.

Kenija obiskovalce v državi miri in jim zagotavlja, da so "varni". "Želimo sporočiti svojim mednarodnim obiskovalcem in turistom, naj ne delajo panike in nadaljujejo svoje aktivnosti," je dejala kenijska ministrica za turizem Phyliss Jepkosgei. "Zagotavljamo vam, da ste varni, kjerkoli že ste," je dodala.

Ne spreglejte