SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Venezuela: Zaradi nizkih cen nafte razglasili izredne razmere

0

termometer

 | Foto:
Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je razglasil izredne gospodarske razmere v državi. Priznal je katastrofalne gospodarske razmere in zagotovil, da se socializem nadaljuje in da privatizacije ne bo.

Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je včeraj razglasil izredne gospodarske razmere v državi za 60 dni, potem ko je centralna banka sporočila, da je gospodarska rast v prvih devetih mesecih 2015 nazadovala za 4,5 odstotka, inflacija pa je znašala 108,7 odstotka.

Prvič, odkar je na oblasti nasledil pokojnega revolucionarja Huga Chaveza, se je socialistični predsednik Maduro soočil s sovražnim parlamentom, v katerem je po decembrski zmagi na volitvah večino prevzela nekdanja opozicija.

V govoru o položaju v državi je priznal katastrofalne gospodarske razmere in zagotovil, da se socializem nadaljuje in da privatizacije ne bo.

Maduro je dejal, da bi te katastrofalne številke v gospodarstvu v časih nazadnjaške neoliberalne politike povzročile brezposelnost, kar se med njegovim mandatom ne bo zgodilo.

Država lahko prevzame nadzor nad zasebnimi podjetji Izredne gospodarske razmere vladi omogočajo posredovanje v gospodarstvo, na primer odrejanje povečanja proizvodnje, zagotovitev dostopa do nujnih potrebščin, država pa lahko prevzame nadzor nad zasebnimi podjetji.

Slabi gospodarski kazalci so posledica nizkih cen nafte. Gospodarstvo Venezuele, ki ima največje svetovne zaloge nafte, sloni na črnem zlatu in zaradi nizkih cen je prizadeta celotna ekonomija. Ko je govoril o prednostih socialističnega gospodarskega modela, ga je parlamentarna večina izžvižgala, Maduro pa je ostal kljubovalen. "Če boste želeli privatizacijo, me boste morali strmoglaviti," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin