Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2020,
9.31

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

10

Natisni članek

karantena Koronavirus Velika Britanija COVID-19 Francija

Petek, 14. 8. 2020, 9.31

3 leta, 8 mesecev

Velika Britanija na seznam nevarnih držav dodala Francijo. Ta ji je vrnila "uslugo".

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

10

Velika Britanija koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika Britanija je v četrtek zaradi širjenja novega koronavirusa napovedala omejitve potovanj za šest priljubljenih turističnih destinacij, med njimi Francijo. Od sobote bodo morali vsi prišleki v 14-dnevno samoizolacijo. Francija je napovedala podoben ukrep za Veliko Britanijo. V Španiji medtem zapirajo nočne klube in prepovedujejo kajenje na prostem.

19:13

Nemčija: Španijaj e tvegana

16:15

V Španiji zapirajo nočne klube

11:12

Pol milijona okužb v Mehiki

  • 19:13

    Nemčija: Španijaj e tvegana

    Nemčija je danes celotno Španijo z izjemo Kanarskih otokov uvrstila na seznam območij z visokim tveganjem glede okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočilo nemško ministrstvo za zdravje. Gre za nov udarec španskemu turizmu, potem ko so podobno odločitev glede Španije oziroma nekaterih njenih območij že sprejele tudi druge države.

    Glede na minulo soboto uveljavljena pravila je v Nemčiji ob povratku iz rizičnih držav obvezno testiranja na novi koronavirus. Odvisno od pravil v posameznih zveznih deželah jim je lahko odrejena tudi karantena.

    Na seznam območij, za katera velja visoko tveganje za okužbo, so oblasti po poročanju tujih tiskovnih agencij danes uvrstile tudi Španijo, in sicer v luči vse višjega števila okuženih.

    Nemška vlada pred potovanji v določeno državo posvari, ko število primerov preseže 50 novih okužb na 100.000 ljudi v enem tednu. V Španiji ta delež po podatkih nemškega zdravstvenega ministrstva trenutno znaša 56 okuženih na 100.000 prebivalcev.

    Evropske države v zadnjih tednih z zaskrbljenostjo opazujejo slabšanje epidemiološkega stanja v Španiji, priljubljeni turistični destinaciji.

    Kot prva jo je na seznam držav, ob povratku iz katerih je obvezna karantena, konec julija uvrstila Velika Britanija, kmalu je pred potovanji v Katalonijo posvarila tudi Francija. Tudi na nemškem seznamu tveganih območij so bili že pred današnjim dnem Madrid in nekatere regije, vključno s Katalonijo in Baskijo.

    Slovenija je nedavno Balearske otoke, Kantabrijo ter Kastiljo in Leon uvrstila na rumeni seznam.

    Španski turistični sektor je upal, da si bo v poletni sezoni nekoliko opomogel, potem ko je pandemija uničila prvo polovico leta. Lani je Španijo obiskalo več kot 11 milijonov Nemcev. (STA)

  • 16:15

    V Španiji zapirajo nočne klube

    Španske oblasti zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, v okviru katerih prepovedujejo obratovanje nočnih klubov in kajenje na prostem brez primerne medsebojne razdalje.

    Španski minister za zdravje Salvador Illa je danes predstavil vrsto novih ukrepov proti širjenju virusa, saj v državi znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V četrtek so potrdili skoraj 3000 novih primerov.

    V prizadevanjih za zajezitev virusa oblasti zapirajo diskoteke, nočne klube in plesne dvorane, restavracije in bari bodo morali vrata zapreti ob 1. uri, novih gostov pa ne bodo smeli sprejemati od polnoči.

    Prepoved kajenja na ulicah, ki je v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), že velja v dveh od 17 španskih avtonomnih regij - v Galiciji in na Kanarskih otokih.

    Poleg tega bo vlada omejila obiske v domovih za ostarele, vsi novi stanovalci pa bodo morali opraviti test na novi koronavirus.

    Regionalne oblasti bodo morale izvajati testiranja ogroženih skupin prebivalstva in na območjih, ki jih je virus močno prizadel. Zdravstveno ministrstvo sicer ni navedlo, kdaj bodo ti ukrepi začeli veljati.

    V Španiji, kjer so od 14. marca do 21. junija veljale izredne razmere in strogi omejitveni ukrepi, je do zdaj zaradi covida-19 umrlo 28.605 ljudi. (STA)

  • 11:12

    Pol milijona okužb v Mehiki

    Mehika in Peru sta v zadnjem dnevu presegla mejnik pol milijona okužb z novim koronavirusom. V Peruju so od začetka pandemije covida-19 do četrtka potrdili 507.996 okužb z novim koronavirusom, v Mehiki pa 505.751. S tem se državi po številu okužb uvrščata na šesto in sedmo mesto na svetu.

    V Mehiki, kjer živi okoli 130 milijonov ljudi, so doslej potrdili 55.293 smrtnih žrtev covida-19. Samo v ZDA in Braziliji imajo več mrtvih v pandemiji. V Peruju pa so v zadnjem dnevu predvsem zaradi popravljene metodologije beleženja žrtev potrdili kar 3658 smrti, skupno pa 25.648.

    Oblasti v Peruju so zaradi slabšanja razmer uvedle ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, potem ko so odpravile karantenske ukrepe konec v začetku julija. Predsednik Martin Vizcarra je v sredo napovedal ponovno uvedbo prepovedi gibanja na prostem ob nedeljah in prepoved zbiranja v zasebnih krogih. V Mehiki, kjer nikoli niso uvedli stroge karantene, so se medtem sicer v omejenem obsegu odprle številne trgovine, restavracije in druge storitve.

    Medtem se razmere slabšajo tudi v Kolumbiji, kjer so doslej potrdili 433.805 okužb in 14.145 mrtvih. Okoli tretjino vseh primerov so potrdili v prestolnici Bogota. Latinska Amerika in Karibsko otočje je trenutno najhuje prizadeta regija v pandemiji. Potrdili so več kot 5,8 milijona okužb in tretjino od 750.000 smrti, piše STA.

Zaradi porasta okužb v nekaterih državah uvaja britanska vlada 14-dnevno samoizolacijo za potnike iz Francije, Nizozemske, Monaka, Malte, otočja Turks in Caicos ter Arube, je tvitnil minister za transport Grant Shapps, poroča STA.

Zunanje ministrstvo je ob tem še odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Francijo ter na Nizozemsko in Malto.

Z ukrepom se želijo ogniti možnosti vnosa okužbe iz tujine ter grožnje širjenja novega koronavirusa na Otoku.

Francija takoj za Španci najpogostejši gostje v Veliki Britaniji

Francija koronavirus bolnišnica | Foto: Reuters Foto: Reuters Francija je druga najbolj priljubljena počitniška destinacija med Britanci, za Španijo. Po ocenah bo moralo več sto tisoč britanskih potnikov v karanteno, ko se bodo vrnili v domovino, poroča STA.

Francoski državni sekretar Clement Beaune je na Twitterju odgovoril, da bo Francija ukrepala podobno. Kot je dodal, Pariz obžaluje odločitev in upa, da se bodo zadeve kmalu vrnile v normalne tire.

Po navedbah britanskih oblasti je Francija zabeležila strm porast okužb, saj so v zadnjem tednu zaznali za 66 odstotkov več novih okužb na 100 tisoč prebivalcev. Podobno je bilo na Nizozemskem, na Malti pa so zabeležili kar 105-odstotni porast.

Ne spreglejte