Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
21.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

pogrešan plaz Brazilija

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 21.06

5 let, 2 meseca

Velika akcija v Braziliji: 200 reševalcev in 13 helikopterjev išče preživele #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Zrušitev rudniškega jezu na jugovzhodu Brazilije v bližini mesta Belo Horizonte je terjala najmanj 60 smrtnih žrtev, a se bo število najverjetneje še povečalo. Pogrešajo namreč še vedno 292 ljudi, medtem ko iskanje in reševanje otežuje deževje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Okrog 200 reševalcev se poskuša tudi s pomočjo 13 helikopterjev prebiti do preživelih. Guverner brazilske zvezne države Minas Gerais Romeu Zema je že zatrdil, da bodo odgovorni kaznovani za katastrofo.

Po navedbah britanskega BBC so od petkovega zrušenja jezu rešili okoli 366 ljudi, od tega so jih 23 prepeljali v bolnišnico.

Ne uspe jim vzpostaviti stika z več kot 250 zaposlenimi

Jez v Braziliji | Foto: Reuters Foto: Reuters Rudarsko podjetje Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez, je sporočilo, da jim ne uspe vzpostaviti stika z nekaj več kot 250 zaposlenimi in pogodbenimi sodelavci. Prav tako so pogrešani zaposleni in gostje v tamkajšnjem gostišču.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro si je v soboto v preletu ogledal prizadeto območje. Na pomoč mu je priskočil njegov zaveznik, izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je napovedal, da bo Izrael na območje poslal svojo misijo.

Po navedbah brazilskega časnika Folha de S.Paulo naj bi rudarski kompleks, ki mu pripada zrušeni jez, decembra dobil dovoljenje za širitev. Skupine za varovanje okolja so temu nasprotovale. Podjetju Vale so oblasti po katastrofi že blokirale šest milijard realov (1,4 milijarde evrov) premoženja za pokritje škode.

Fotogalerija
1 / 13

Jedli so kosilo, ko se je začelo

Delavci podjetja Vale so bili v petek pri kosilu, ko se je jez zrušil. Na območje se je razlilo morje rdečerjavega blata, ki je zrušilo in prekrilo več objektov. Ponekod je plast blata debela deset metrov.

Reka rudarskih odpadkov je sprožila tudi zaskrbljenost zaradi morebitne kontaminacije območja. Pri Valeju navajajo, da gre večinoma za pesek in da material ni strupen. Vendar pa je poročilo Združenih narodov leta 2015 ob podobni nesreči ugotovilo, da so odpadne vode vsebovale visoke stopnje strupenih težkih kovin.

Glavni izvršni direktor koncerna Vale Fabio Schvartsman je sporočil, da družbi razlog za zrušenje jezu še ni poznan.

Reševanje se je v nedeljo na kratko prekinilo zaradi nevarnosti drugega podobnega jezu v bližini. Gre za jez, ki je del rudarskega kompleksa Corrego do Feijao, je sporočilo rudarsko podjetje Vale. Gasilci so potem začeli evakuacijo ogroženega območja.

Ne spreglejte