Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 8. 2020,
8.56

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

4

Natisni članek

Hrvaška Portugalska Velika Britanija Avstrija Koronavirus Nemčija

Četrtek, 20. 8. 2020, 8.56

3 leta, 8 mesecev

Karantena za potnike iz Hrvaške in Avstrije tudi v Veliki Britaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

4

koronavirus Avstrija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Potniki, ki bodo v Veliko Britanijo prispeli od sobote po 16. uri iz Hrvaške, Avstrije ter Trinidada in Tobaga bodo morali za 14 dni v karanetno, je danes sporočil britanski minister za promet Grant Shapps. O velikem porastu okužb medtem poročajo iz Nemčije, Avstrije, Francije število okužb ponovno narašča tudi v Italiji.

11:11

Trgovci s kolesi so zmagovalci

09:00

Zaviranje gospodarske rasti

  • 13:22

    Emirates naj bi vse letalske linije znova vzpostavil do poletja 2021

    Letalski prevoznik Emirates s sedežem v Dubaju pričakuje, da bo celotno mrežo poletov znova vzpostavil do poletja 2021, potem ko je koronska kriza zaustavila večino svetovnega letalskega prometa. Do prihodnjega poletja bo ponujal polete na 143 destinacij, kar je 14 manj kot pred izbruhom pandemije covid-19.

    Največji letalski prevoznik na Bližnjem vzhodu, ki ima floto 270 širokotrupnih letal, je polete zaradi pandemije zaustavil konec marca. Kmalu zatem je vzpostavil omejene potniške polete, osredotočene na vračanje potnikov v domovino, in odtlej postopoma širi svojo mrežo, potem ko je Dubaj v luči oživljanja turistične dejavnosti zrahljal potovalne omejitve.

    Trenutno Emirates ponuja polete na 70 destinacij.

    "Lahko rečemo, da bomo do poletja 2021 ponujali 100 odstotkov naših destinacij v mreži," je za spletni portal CNBC povedal glavni operativni direktor pri Emirates Adel al-Redha. Frekvenca dnevnih poletov bo po njegovih pojasnilih odvisna od povpraševanja in nekaterih omejitev, ki jih bo na nekaterih letališčih v nekaj državah treba sprostiti.

    Kot je dodal, so v primerjavi s poslovanjem pred enim mesecem zdaj skoraj podvojili število potnikov na svojih letalih.

    Ob tem je Redha dodal, da jim koristi tudi nedavna napoved Izraela in Združenih arabskih emiratov o dogovoru za normalizacijo povezav. Preden načrtujemo kakršenkoli polet med Dubajem in Izraelom ali Tel Avivom, bo treba pripraviti sporazum in ga potrditi, a zagotovo ima to našo pozornost, je dejal Redha.

    Redha računa, da bo povpraševanje po teh poletih med obema stranema in da bo za poslovanje med obema mestoma in državama veliko priložnosti.

    Predsednik prevoznika Emirates Tim Clark je sicer že pojasnil, da utegne trajati do štiri leta, da se delovanje mreže vrne na "neko stopnjo normalizacije", in da utegne družba skrčiti delovno silo za 15 odstotkov.

    Emirates je odpuščanja napovedal že večkrat, a številke ob tem ni razkril. Preden je pandemija covid-19 ustavila letalski promet, je imel prevoznik približno 60 tisoč zaposlenih, od tega 4.300 pilotov in skoraj 22 tisoč članov kabinskega osebja.

    Turizem je že dolgo paradni konj dubajskega gospodarstva. V Dubaju so lani našteli 16 milijonov turistov, preden je pandemija onesposobila potovanja, pa so tam za letos računali na 20 milijonov turistov. (STA)

  • 11:11

    Trgovci s kolesi so zmagovalci

    V Nemčiji so trgovci s kolesi med največjimi zmagovalci krize novega koronavirusa. Skoraj vsi trgovci s kolesi so namreč zadovoljni s trenutnim poslovanjem, njihove ocene so dosegle 95 od 100 možnih točk, kaže raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

    "Trgovci s kolesi doživljajo pravi razcvet," je, kot piše v sporočilu za javnost, poudaril vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe.

    Med preostalimi, ki jim gredo trenutne razmere na roko, so trgovine z gradbenim materialom in za domače mojstre (ocena pri 83,1 točke), trgovine s pijačo in hrano (62,8 točke), trgovine s pohištvom in opremo (40,7 točke), trgovci z elektronsko opremo (29,7 točke) in trgovci z računalniki (33,3 točke).

    Po drugi strani pa so trenutne razmere po Wohlrabejevih pojasnilih mračne za trgovce z oblačili in obutvijo ter trgovce z usnjenimi izdelki. Njihove ocene so -60,9 in -85 točk.

    Razmere so bile prej resnično slabe za trgovce z avtomobili, ki pa zdaj zelo počasi okrevajo po koronski krizi, je še dejal Wohlrabe. Trgovci z avtomobili so trenutnim razmeram dali oceno -37 točk. (STA)

  • 09:00

    Zaviranje gospodarske rasti

    Člani Odbora za odprti trg (FOMC) ameriške centralne banke Federal Reserve so zaskrbljeni, da bo pandemija novega koronavirusa še naprej zavirala gospodarsko rast in lahko ogrozila tudi celoten finančni sistem, kažejo povzetki zadnjega zasedanja odbora, ki je potekalo 28. in 29. julija.

    FOMC je konec julija ohranil ključno obrestno mero na praktični ničli, člani odbora s predsednikom Federal Reserve Jeromom Powellom na čelu pa so se strinjali, da bo zdajšnja kriza javnega zdravstva močno pritiskala na ekonomske aktivnosti, zaposlovanje in inflacijo na kratki rok ter predstavljala bistveno tveganje na srednji rok.

    Centralni bankirji so večkrat poudarili potrebo po novem proračunskem svežnju pomoči kongresa, ki pa se mu do zdaj o tem še ni uspelo dogovoriti. Člani FOMC so jasni, da ekonomija potrebuje dodatno pomoč, sicer bo okrevanje po krizi težavnejše in predvsem dolgotrajnejše.

    Obenem člani odbora izražajo zaskrbljenost nad rastjo javnega dolga, ki se je povzpel nad 26.600 milijard dolarjev.

    Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju nazadovalo za rekordnega 32,9 odstotka, v tretjem naj bi se rast vrnila, vendar pa zaradi krepitve pandemije ne bo tako močna, kot se je pričakovalo sprva. Če bo virus vztrajal, pa je ogrožen tudi finančni sistem.

    V povzetkih zasedanja pa ni nobenega namiga o tem, kdaj se bo Centralna banka predvidoma odločila za povišanje obrestnih mer, tako ostaja v veljavi zadnja napoved, da se to letos še ne bo zgodilo. (STA)

Medtem pa za potnike s Portugalske v Veliki Britaniji ne bo več veljala karantena, saj je Portugalska dodana na seznam potovalnih koridorjev, poroča britanski časnik Guardian.

Minister je ob tem opozoril, da bi se razmere lahko hitro spremenile in da bi morali ljudje potovati samo, če so pripravljeni na nepričakovano 14-dnevno karanteno.

Pred tem je Nemčija danes objavila opozorilo pred potovanjem v Šibensko-kninsko in Splitsko-dalmatinsko županijo na Hrvaškem zaradi povečanega števila okužb z novim koronavirusom. Osebe, ki bodo v Nemčijo prispele iz teh županij bodo morale opraviti test na okužbo, na izid pa počakati v samoizolaciji. Obvezen test sta pred tem že uvedli Italija in Avstrija, a ob vrnitvi s celotnega območja Hrvaške, poroča STA.

mejni prehod, Hrvaška
Novice Slovenski dopustniki imajo čas za vrnitev iz Hrvaške do ponedeljka zvečer

Velik porast novih okužb v Nemčiji in Avstriji

V Nemčiji so v preteklih 24 urah potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom od konca aprila, so sporočili z inštituta Roberta Kocha (RKI). V sredo so namreč potrdili 1.707 okužb, kar je največ po 26. aprilu, ko jih je bilo v enem dnevu 1.737. Velik porast okužb so v zadnjem dnevu zaznali tudi v Avstriji - 347 primerov. 

Ob vrhuncu epidemije v začetku aprila so sicer v Nemčiji dnevno potrdili tudi po šest tisoč novih okužb. Pozneje je začelo število okužb upadati, od konca julija pa znova vztrajno narašča, navaja STA.

V sredo so v Nemčiji potrdili 1.707 okužb, kar je največ po 26. aprilu, ko jih je bilo v enem dnevu 1.737. | Foto: Reuters V sredo so v Nemčiji potrdili 1.707 okužb, kar je največ po 26. aprilu, ko jih je bilo v enem dnevu 1.737. Foto: Reuters

Točnih zaključkov glede razlogov za porast okužb ni, saj so v zadnjem času tudi povečali število testiranj. A porast okužb ni nujno povezan oziroma ni povezan zgolj s porastom števila testiranj, opozarjajo na RKI.

V tednu od 27. julija do 2. avgusta so tako na primer opravili 578 tisoč testiranj, dva tedna pozneje pa že 875 tisoč. V tednu med 20. in 26. aprilom so jih medtem opravili le 364 tisoč. Delež na novi koronavirus pozitivnih brisov je bil aprila približno petodstoten, zdaj pa je pri slabem odstotku, navaja STA.

Zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom je sicer v Nemčiji do zdaj umrlo 9.253 ljudi, v zadnjem dnevu deset, skupno pa se jih je do zdaj okužilo skoraj 230 tisoč.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Še en rekord na Hrvaškem: potrdili kar 255 novih okužb

Več kot polovico okužb v Avstriji potrdili na Dunaju

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 347 novih primerov, to je skoraj sto več kot dan prej (255). Več kot polovico okužb so potrdili na Dunaju. V zadnjih 14 dneh imajo v Avstriji na sto tisoč prebivalcev 19,1 nove okužbe, na Dunaju pa celo 39,5.

Kot poročajo avstrijski mediji, se je virus avgusta na Dunaju najprej širil v družinah oziroma znotraj gospodinjstev in v podjetjih, zdaj pa vse bolj naraščajo uvoženi primeri. Vsak peti okuženi je v stik z virusom prišel zunaj mesta (na Hrvaškem, Kosovu, v Turčiji, drugih avstrijskih zveznih deželah in Srbiji).

Število novih okužb ponovno narašča tudi v Italiji

Število novih okužb ponovno narašča tudi v Italiji. V zadnjih 24 urah so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje potrdili 845 novih primerov okužbe, kar je največ po 16. maju. Za covidom-19 je umrlo šest bolnikov.

Največ novih primerov, 159, so v zadnjem dnevu zabeležili v deželi Benečija (Veneto), Sledita Lombardija s 154 in Lacij s 115 na novo okuženimi. V sredo so poročali o skupno 642 na novo okuženih in sedmih smrtnih žrtvah.

Po katastrofalnem scenariju ob prvem valu, so v Italiji ob naraščanju okužb v skrbeh, kaj bo prinesel drugi val epidemije.  | Foto: Getty Images Po katastrofalnem scenariju ob prvem valu, so v Italiji ob naraščanju okužb v skrbeh, kaj bo prinesel drugi val epidemije. Foto: Getty Images V italijanskih bolnišnicah se po današnjih podatkih zdravi 883 obolelih s covidom-19, od tega jih 68 potrebuje intenzivno nego. Aktivno okuženih je trenutno nekaj več kot 16.000 ljudi.

Oblasti se bojijo drugega vala

Italija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela, nekaj časa je bila celo v svetovnem vrhu po številu okuženih z novim koronavirusom in smrtnih žrtvah. Z izredno strogimi ukrepi, tudi večmesečno karanteno za vso državo, so uspeli širjenje novega koronavirusa zajeziti. A v zadnjih dneh število novih okužb spet narašča in oblasti se bojijo drugega vala epidemije, zato ukrepe znova zaostrujejo.

Med drugim morajo vsi, ki v Italijo pridejo iz Hrvaške, Grčije, Malte in Španije, od prejšnjega četrtka imeti potrdilo o negativnem testu na koronavirus, opravljenem v največ 72 urah pred vrnitvijo oz. opraviti testiranje v 48 urah po prihodu v Italijo, do testiranja pa morajo ostati v obvezni samoizolaciji.

V Italiji so doslej potrdili več kot 256.000 okužb z novim koronavirusom, več kot 35.400 bolnikov je zaradi covida-19 umrlo. (STA)

Bolnišnica Slovenj Gradec
Novice Bolnika s koronavirusom odkrili na splošnem oddelku bolnišnice

V Franciji v zadnjem dnevu več kot 4700 novih okužb s koronavirusom

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 4771 novih okužb s koronavirusom, kar je skoraj tisoč več kot v sredo, ko so jih zabeležili 3776, so nocoj sporočile pristojne zdravstvene oblasti. Število novih okužb je tako prvič po maju preseglo 4000. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 12 ljudi.

Največje število novih okužb v enem dnevu so v Franciji zabeležili 31. marca, ko jih je bilo 7578. Vendar pa je od takrat število na novo okuženih le nekajkrat preseglo 4500.

Francija se sooča z močnim drugim valom epidemije covida-19. V zadnjem tednu dni so v Franciji potrdili več kot 18.600 okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters Francija se sooča z močnim drugim valom epidemije covida-19. V zadnjem tednu dni so v Franciji potrdili več kot 18.600 okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Se je pa glede na sredo danes zmanjšalo število obolelih s covidom-19, ki so jih na novo sprejeli v francoske bolnišnice. V sredo jih je bilo 162, danes pa 149. Trenutno je v bolnišnicah v Franciji skupno 4748 bolnikov s covidom-19.

Delež pozitivnih na testiranjih na novi koronavirus se je glede na sredo v zadnjem dnevu zvišal, s 3,1 na 3,3 odstotka. V zadnjem dnevu so odkrili 33 novih žarišč.

Zaradi naraščanja števila okužb v Franciji je Velika Britanija od sobote uvedla obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo iz te države. Oblasti v Parizu pa so ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask na prostem razširile še na območje slovitega muzeja Louvre in na Elizejskih poljanah. Od petka bodo za vse, starejše od 11 let, maske obvezne tudi v francoskem mestu Toulouse, in sicer tudi na prostem.

Ne spreglejte