Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2019,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

brexit Velika Britanija Boris Johnson

Torek, 3. 9. 2019, 15.39

4 leta, 7 mesecev

Johnson izgubil večino v britanskem parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po vrnitvi britanskih poslancev s poletnih počitnic je britanska vlada Borisa Johnsona v parlamentu izgubila svoj en glas večine, saj je torijec Phillip Lee prestopil k liberalnim demokratom. Johnson je sicer poslancem danes zagotovil, da so vedno bližje sklenitvi novega dogovora o brexitu z Evropsko unijo, poroča britanski BBC.

Britanski premier Boris Johnson je poslancem danes predstavil zaključke vrha G7 v francoskem Biarritzu. Na njem je ponovno govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. "Vsem sem dal jasno vedeti, da si ta vlada želi dogovor," je dejal Johnson.

A je spodnji dom britanskega parlamenta trikrat zavrnil ločitveni dogovor, je dodal. Zato bi morali iz dogovora odstraniti po njegovih besedah protidemokratično irsko varovalo. Po njegovem prepričanju je vedno več možnosti, da bi lahko z EU dosegli nov dogovor, je še zatrdil.

To možnost ogrožajo uporniški torijci, ki skušajo sprejeti zakonodajo, ki bi onemogočila brexit brez dogovora 31. oktobra, je opozoril. Če bi poslancem uspelo sprejeti takšno zakonodajo, bi moral iti v Bruselj in zaprositi za novo nesmiselno preložitev brexita, kar pa ne bo nikoli storil, je zagotovil Johnson.

Britanski parlament odobril nujno razpravo o brexitu brez dogovora

Vodja britanskega parlamenta John Bercow je danes odobril nujno razpravo o brexitu, ki bi lahko odprla pot sprejetju zakona, ki bi preprečil brexit brez dogovora. Morebitno glasovanje o začetku zakonodajne poti je predvideno po 23. uri po srednjeevropskem času. Če bodo britanski poslanci danes sprejeli začetek zakonodajnega postopka, bodo v sredo obravnavali osnutek zakona, ki bi preprečil brexit brez dogovora konec oktobra.

Osnutek zakona predvideva, da bi moral premier zaprositi za preložitev brexita do 31. januarja prihodnje leto, če poslanci do 19. oktobra ne bi sprejeli novega sporazuma ali glasovali v prid brexitu brez dogovora. V kolikor bi Evropski svet predlagal drugi datum, do katerega bi preložili brexit, bi ga moral premier sprejeti v roku dveh dni, če temu ne bi nasprotovali poslanci. Viri pri britanski vladi svarijo, da bi lahko premier Boris Johnson skušal sklicati predčasne parlamentarne volitve, če bi sprejeli zakon.

Boris Johnson
Novice Johnson si ne želi predčasnih parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji

Johnson sicer zagovarja, da bo Združeno kraljestvo zapustilo EU 31. oktobra z ali brez dogovora. Ravno zaradi vedno večje možnosti brexita brez dogovora britanski premier izgublja podporo. Laburisti in uporniki iz vladajoče konservativne stranke so že vložili zahtevo po nujni razpravi o brexitu, ki bi lahko privedla, da bi že v sredo obravnavali osnutek zakona, ki bi preprečil brexit brez dogovora.

Protesti v Londonu
Novice Protestniki v Londonu: Boris Johnson, lahko te je sram!

Lee ne more več podpirati vlade, ki agresivno zasleduje škodljiv brexit

Konservativna vlada je imela le glas večine v parlamentu, to pa je danes izgubila, ko se je sredi razprave Lee presedel k liberalnim demokratom. V izjavi je pojasnil, da ne more več podpirati vlade, ki agresivno zasleduje škodljiv brexit, ki nepotrebno ogroža življenja in integriteto Združenega kraljestva.

Kraljica Elizabeta božič
Novice Kraljica odobrila začasni suspenz britanskega parlamenta #brexit
britanski parlament
Novice Brexit: konservativcem grozi izključitev, če bodo glasovali proti vladi #video
Ne spreglejte