Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2019,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

3

Natisni članek

Velika Britanija Anglija protesti Boris Johnson parlament

Sobota, 31. 8. 2019, 16.00

4 leta, 7 mesecev

Protestniki v Londonu: Boris Johnson, lahko te je sram!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

3

Protesti v Londonu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu so se odvili številni protesti zaradi namere premierja Borisa Johnsona, da začasno prekine delo parlamenta. Največji je bil shod v Londonu, na katerem se je pred vrati Downing Streeta 10 zbralo več tisoč ljudi s piščalkami, bobni, zastavami EU in transparenti.

Kraljica Elizabeta božič
Novice Kraljica odobrila začasni suspenz britanskega parlamenta #brexit

Protestniki so se v Londonu zbrali pred uradom premierja in vzklikali: "Boris Johnson, lahko te je sram." Johnsonu so očitali tudi, da želi izvesti državni udar.

V pričakovanju več sto tisoč ljudi 

Demonstracije se odvijajo pred napetim političnim tednom, ko bodo poskušali Johnsonovi politični nasprotniki njegove načrte blokirati tudi na sodišču. Organizatorji protestov trdijo, da se je zgolj v Londonu shodov udeležilo 100 tisoč ljudi, ki so v več delih mesta povsem ustavili promet. Sprehodili so se tudi do Buckinghamske palače.

Nekaj manjše množice so se zbrale tudi po drugih mestih. V Angliji so protestirali od mesta Exeter na jugozahodu in Oxforda v osrednjem delu do Manchestra, Yorka in Newcastla na severu. Na Škotskem so protesti med drugim potekali v Glasgowu in Edinburgu, protestniki so se zbrali tudi v severnoirski prestolnici Belfast.

Protesti v Londonu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Proteste je podprl tudi vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn, ki se je udeležil shoda v Glasgowu in Johnsonu sporočil: "Ni šans, da nas pelješ ven brez dogovora." Dodal je, da so demonstracije po vsej državi pokazatelj, da so ljudje jezni in ogorčeni zaradi vsega, kar se dogaja.

Johnson je britansko opozicijo in javnost razburil z zahtevo za začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala bi se le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Unije, s tem pa praktično onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.

Protesti v Londonu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Opozicija je napovedala, da bodo poskušali brexit brez dogovora in tudi prekinitev dela parlamenta preprečiti z vsemi sredstvi, med drugim s sprejetjem zakonodaje, po prekinitvi dela parlamenta pa so napovedali proteste.

Proti odločitvi Johnsona o prekinitvi dela britanskega parlamenta je že v sredo zvečer na ulicah britanskih mest protestiralo več tisoč ljudi, spletna peticija proti suspenzu pa je zbrala že več kot 1,7 milijona podpisov.

Boris Johnson
Trendi Hugh Grant besen na Borisa Johnsona: Britaniji se gnusiš
Ne spreglejte