Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2022,
14.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

6

Natisni članek

ozemlje spor enklave Španija Maroko migranti

Petek, 24. 6. 2022, 14.20

1 leto, 9 mesecev

Več kot 2.000 migrantov poskušalo vdreti v špansko enklavo Melilla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

6

Več kot 2.000 migrantov je danes poskušalo vdreti čez mejo, ki ločuje špansko enklavo Melilla od Maroka, je sporočila tamkajšnja delegacija španske vlade. Delu izmed njih je kljub posredovanju maroških sil celo uspelo prebiti mejno ogrado. Gre za prvi tako množičen poskus prečkanja meje, odkar sta državi marca popravili diplomatske odnose.

Po navedbah delegacije so bili migranti odlično organizirani in nasilni. Na mejno območje je vdrlo okoli 500 ljudi, v mesto Melilla pa se jih je uspešno prebilo 130.

Poudarili so, da je Maroko aktivno sodeloval s španskimi varnostnimi silami, saj je na mejno območje poslal veliko pripadnikov svojih sil, ki so poskušale odvrniti migrante od prestopa meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Ekskluzivno: dokument razkriva, česa vse sumijo Emilijo Stojmenovo Duh

Španski enklavi na severu Afrike sta magnet za migrante

Že v četrtek je bilo po poročanju španskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, ranjenih 116 maroških policistov, ki so poskušali zadržati približno 500 migrantov. Enega policista so morali zdraviti na oddelku intenzivne nege v bolnišnici.

Melilla in Ceuta, druga majhna španska enklava na severu Afrike, imata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko, zato sta magnet za migrante. Ozemlji sta zaščiteni z ograjami, utrjenimi z bodečo žico, videokamerami in stražnimi stolpi.

Luka Rijeka
Novice Reka zasuta z zahtevami za pretovarjanje žita iz Ukrajine #vŽivo

Španija letos podprla desetletje trajajočo politiko nevtralnosti do vprašanja migrantov

V preteklih letih je sicer na tisoče migrantov poskušalo prečkati 12-kilometrsko mejo med Melillo in Marokom ali osemkilometrsko mejo v Ceuti, tako da so plezali po ograjah, plavali ob obali ali se skrivali v vozilih.

Marca letos je Španija končala leto dni trajajočo diplomatsko krizo med državama in podprla maroški načrt za avtonomijo Zahodne Sahare, s čimer je odstopila od svoje desetletja trajajoče politike nevtralnosti do tega vprašanja.

Španski premier Pedro Sanchez je nato obiskal Rabat, obe vladi pa sta pozdravili "novo fazo" v odnosih.

Že lani v špansko enklavo nezakonito vstopilo deset tisoč migrantov

Spor se je začel, ko je Madrid aprila 2021 dovolil Brahimu Gali, vodji zahodnosaharske fronte Polisario, ki se zavzema za neodvisnost nepriznane Zahodne Sahare, da se v španski bolnišnici zdravi zaradi covida.

Mesec dni kasneje je približno deset tisoč migrantov nezakonito vstopilo v špansko enklavo Ceuta, maroški mejni stražarji pa tega niso preprečili, kar so številni opazovalci označili za maščevalno potezo Rabata.

Big Ben London
Novice V londonski kanalizaciji odkrili smrtonosni virus, ki naj bi bil že izkoreninjen

Mesti sta tudi žarišče spora med Marokom in Madridom

Mesti sta že dolgo časa tudi žarišče ozemeljskega spora med Rabatom in Madridom, saj Madrid vztraja, da sta obe mesti sestavni del Španije, Maroko pa trdi, da sta mesti del Maroka, še poroča AFP.

Trendi V Splitu zaprli slavno švedsko manekenko #foto
Ne spreglejte