Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2022,
7.07

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Natisni članek

invazija Rusija Ukrajina

Petek, 24. 6. 2022, 7.07

1 leto, 10 mesecev

Reka zasuta z zahtevami za pretovarjanje žita iz Ukrajine #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Luka Rijeka | Pristanišče na Reki zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč prejema vse več zahtevkov za pretovarjanje žita iz Ukrajine. | Foto Getty Images

Pristanišče na Reki zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč prejema vse več zahtevkov za pretovarjanje žita iz Ukrajine.

Foto: Getty Images

121. dan vojne v Ukrajini. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da bi lahko imela odločitev voditeljev EU, da sprejmejo Ukrajino in Moldavijo kot kandidatki za članstvo v EU, negativne posledice. Tesni zaveznik Vladimirja Putina Andrej Guruljov je opozoril, da bo v primeru nove svetovne vojne London bombardiran prvi. Na Twitterju so objavili čustveno fotografijo podpredsednice ukrajinske vlade Olge Stefanišine, ki se je močno zavzemala zato, da Ukrajina prejme status kandidatke članice v EU. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozdravil odločitev, da se Ukrajini podeli status uradne kandidatke za članstvo v EU, Rusiji pa sporoča, da je zanje to močno znamenje. Medtem se je na podelitev statusa odzval tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je zapisal, da je Ukrajina zdaj prihodnja enakopravna partnerica vsaj 27 državam EU. Pristanišče na Reki na Hrvaškem pa zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč prejema vse več zahtevkov za pretovarjanje žita iz Ukrajine.

Dnevni pregled dogodkov

20.30
 Zaharova: Voditelji EU ne razmišljajo o negativnih posledicah
19.07 Tesni Putinov zaveznik: To mesto bo v primeru nove svetovne vojne bombardirano prvo
19.00 Na Poljsko znova vstopilo več Ukrajincev, kot se jih je vrnilo
16.40 Johnson: V tem primeru bi lahko ukrajinske begunce deportirali v Ruando
16.39 Ukrajina po besedah Zelenskega ni tamponsko območje med Zahodom in Rusijo
16.11 Rusija ZDA obtožuje sovražne dejavnosti in obljublja povračilne ukrepe
14.44 Tako je ukrajinsko kandidaturo za članstvo v Evropski uniji proslavila njena podpredsednica
14.36 Orban: Podpiramo kandidaturo Ukrajine, ne pa tudi novih sankcij proti Rusiji
14.07 Zelenski za pomoč prosil obiskovalce festivala Glastonbury
13.44 Branilci Severodonecka se umikajo
13.29 Rusi v Donbasu obkolili dva tisoč ukrajinskih borcev
13.16 Prvi odziv Rusije na zgodovinsko odločitev EU
10.42 V okupiranem Hersonu ubili proruskega načelnika
10.11 Reško pristanišče zasuto s poizvedbami za pretovarjanje žita iz Ukrajine
9.23 "Ukrajina ni most med orki in vilini"
7.55 Guverner Luganska: Branilci morajo zapustiti Severodoneck
7.31 Zelenski: Na to smo čakali 30 let in 120 dni
7.16 ZDA Ukrajini namenjajo nov sveženj vojaške pomoči
6.52 Macron o zgodovinski odločitvi: To je sporočilo Rusiji

20.30 Zaharova: Voditelji EU ne razmišljajo o negativnih posledicah

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da bi lahko imela odločitev voditeljev EU, da sprejmejo Ukrajino in Moldavijo kot kandidatki za članstvo v EU, negativne posledice.

"Z odločitvijo o dodelitvi statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji je Evropska unija potrdila, da še naprej aktivno izkorišča skupnost neodvisnih držav na geopolitični ravni, da bi jo uporabila za obvladovanje Rusije. Ne upoštevajo negativnih posledic za takšno potezo," je dejala Zaharova.

19.07 Tesni Putinov zaveznik: To mesto bo v primeru nove svetovne vojne bombardirano prvo

Tesni zaveznik Vladimirja Putina Andrej Guruljov je opozoril, da bo v primeru nove svetovne vojne London bombardiran prvi. Guruljov je v govoru na ruski televiziji Channel 1 dejal, da bo prestolnica Združenega kraljestva prva zadeta, če bo blokada Kaliningrada pripeljala do vojne.

"Zagotovo ne bomo začeli z Varšavo, Parizom ali Berlinom."

"Med prvo zračno operacijo bomo uničili celotno skupino sovražnikovih vesoljskih satelitov. Nikogar ne bo brigalo, če so Američani ali Britanci, vse jih vidimo kot del Nata. Drugič, dezaktivirali bomo celotni raketni obrambni sistem. Tretjič, zagotovo ne bomo začeli z Varšavo, Parizom ali Berlinom. Prvi, ki ga bomo zadeli, bo London. Kristalno jasno je, da grožnja svetu prihaja iz Anglosasa," je dejal Guruljov.

19.00 Na Poljsko znova vstopilo več Ukrajincev, kot se jih je vrnilo

Število Ukrajincev, ki so vstopili na Poljsko, je znova preseglo število tistih, ki so se vračali v Ukrajino, s čimer se je obrnil mesec dni trajajoč trend, so danes na Twitterju zapisali pri poljski mejni straži. V četrtek je na Poljsko iz Ukrajine vstopilo 27.500 ljudi, v nasprotni smeri pa je mejo prečkalo 24.400 ljudi.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je spremembo opazila tudi ukrajinska mejna straža in sporočila, da je v četrtek Ukrajino prek njenih zahodnih meja zapustilo 45 tisoč ljudi. V Ukrajino jih je vstopilo še 40 tisoč, od tega 37 tisoč ukrajinskih državljanov.

Po besedah Natalije Pančenko, vodje državljanske pobude v podporo Ukrajini Euromajdan Varšava, je do spremembe prišlo ob nenehnem ruskem bombardiranju ukrajinskih mest in uničevanju infrastrukture, vključno z naftno rafinerijo Kremenčuk, zaradi česar je na tisoče ljudi ostalo brez dela.

"Sčasoma lahko tudi največji uporniki izgubijo živce," je dejala za francosko tiskovno agencijo AFP. Pančenkova je sicer poudarila, da ne pozna natančnega razloga za nedavno povečanje števila prihodov.

Potem ko je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, so Ukrajinci množično bežali v Poljsko, ki je članica EU. Včasih jih je na dan prišlo tudi do 140 tisoč, je povedala tiskovna predstavnica mejne straže Anna Mihalska.

16.39 Ukrajina po besedah Zelenskega ni tamponsko območje med Zahodom in Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v videonagovoru znova pozdravil podelitev statusa kandidatke za vstop v EU njegovi domovini. Ob tem je poudaril, da Ukrajina ni tamponsko območje med Zahodom in Rusijo, temveč "prihodnja enakopravna partnerica držav članic EU", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ukrajina ni most ali blazina med Zahodom in Rusijo, ni tamponsko območje med Evropo in Azijo, ni območje vpliva, ni siva cona in ni tranzitna država," je v nagovoru dejal Zelenski. Ob tem je poudaril evropsko prihodnost svoje domovine, ki po njegovi oceni ni več "tretja država".

Po mnenju predsednika ukrajinskega parlamenta Ruslana Stefančuka bo ta odločitev spremenila zgodovino. "Geografije ne moremo spremeniti. Rusija bo še naprej naša soseda," je v videoposnetku dejal Stefančuk in dodal, da je v tem primeru zgodovina premagala geografijo.

Ukrajinski premier Denis Šmihal pa je dodal, da se Ukrajini kot kandidatki za vstop v EU odpirajo nove možnosti, pri čemer je imel v mislih dostop do novih programov finančne pomoči EU, navaja dpa.

Šmihal je izrazil upanje v prihodnje nove naložbe in nova delovna mesta. "Od zdaj naša država ne bo le prevzemala evropskih izkušenj, temveč bo lahko vplivala tudi na industrijsko politiko EU," je dejal in ob tem proces vključevanja Ukrajine v EU označil za nepovratnega.

16.40 Johnson: V tem primeru bi lahko ukrajinske begunce deportirali v Ruando

Ukrajinske begunce lahko doleti, da bodo deportirani v Ruando, če bodo v Združeno kraljestvo prišli brez dovoljenja, je dejal britanski premier Boris Johnson.

Tistim, ki v iskanju zatočišča potujejo čez Rokavski preliv in nimajo ustreznega dovoljenja za bivanje v Veliki Britaniji, bi lahko grozila deportacija, poroča The Guardian. Čeprav je Johnson zatrjeval, da do deportacij ne bo prišlo, je zdaj dejal, da se to v teoriji lahko zgodi. "Ljudje bi lahko bili poslani v Ruando, če bi nezakonito prišli v Združeno kraljestvo. S tem bi spodkopali varne in zakonite poti, ki so jim na voljo. Zato se bojim, da je odgovor pritrdilen. Teoretično bi se to lahko zgodilo, vendar mislim, da je zelo malo verjetno," je na novinarsko vprašanje o možnosti deportacije Ukrajinskih pribežnikov ob obisku Ruande odgovoril Johnson.  

16.11 Rusija ZDA obtožuje sovražne dejavnosti in obljublja povračilne ukrepe

Rusija je ZDA danes obtožila "sovražnih dejanj" in dejala, da bo sprejela "potrebne ukrepe". ZDA naj bi po lastnih besedah vedno stremele k diplomatski rešitvi, vendar "ne moremo mimo dejstva, da takšnim izjavam nasprotujejo z vse bolj sovražnimi dejanji," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Po navedbah Zaharove, ki jih je povzela nemška tiskovna agencija dpa, so bile omejitve tranzitnega prometa, ki jih je Litva sprejela za rusko eksklavo Kaliningrad ob Baltskem morju, uvedene na "očitno pobudo in prigovarjanje" ZDA.

Tako kot EU so tudi ZDA po ruski invaziji na Ukrajino uvedle obsežne sankcije proti Rusiji. Po besedah Zaharove obstajajo vsi razlogi za domnevo, da se ZDA poskušajo z Rusijo pogovarjati "s položaja moči".

"Sprejeli bomo ustrezne sklepe in potrebne ukrepe," je dejala Zaharova, ob tem pa ni navedla nobenih podrobnosti.

"Litva izvaja omejevalne ukrepe EU, ki jih je Svet EU v zadnjih mesecih soglasno uvedel proti Rusiji," je v začetku tedna na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem v sredo opozoril, da je litovska prepoved železniškega prevoza blaga iz celinske Rusije v Kaliningrad v nasprotju s sporazumom o partnerstvu iz leta 1994, ki zagotavlja prost tranzit blaga. Potrdil je, da Rusija pripravlja povračilne ukrepe, a tudi on pri tem ni navedel podrobnosti.

14.44 Tako je ukrajinsko kandidaturo za članstvo v Evropski uniji proslavila njena podpredsednica

Na Twitterju so objavili čustveno fotografijo podpredsednice ukrajinske vlade Olge Stefanišine, ki se je močno zavzemala za ukrajinski status kandidatke v EU, ki so ga potrdili v četrtek.

Na svojem profilu na Facebooku je zapisala: "Danes je Ukrajina postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji! Tako kul je, da ni kaj dodati! Naj govori fotografija!"

14.36 Orban: Podpiramo kandidaturo Ukrajine, ne pa tudi novih sankcij proti Rusiji

Madžarski premier Viktor Orban je v videoposnetku, ki ga je danes objavil na Facebooku, poudaril, da Madžarska podpira prizadevanja Ukrajine za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU, vendar pa ne zagovarja novih sankcij proti Rusiji, saj da povzročajo gospodarske težave v Evropi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Viktor Orban | Foto: Reuters Foto: Reuters

Orban je EU očital, da je s predlogi za nadaljnje sankcije povzročila dodatne gospodarske težave. "Zdaj potrebujemo mir, ne nadaljnjih sankcij, saj je mir edino zdravilo proti vojni inflaciji," je dejal madžarski premier.

Ob tem je zagotovil, da bodo prihodnje razprave v okviru Evropskega sveta vključevale tudi gospodarski položaj Evrope, "ki ni prav nič rožnat".

Orban je dodal, da se je dopoldne pogovarjal z voditelji držav Zahodnega Balkana, še navaja MTI.

Madžarska je sicer ena najbolj prorusko usmerjenih držav EU, ki je močno odvisna od ruskega plina in nafte, Rusija pa za Madžarsko gradi tudi jedrsko elektrarno. Budimpešta je v EU zadrževala tudi zadnji sveženj sankcij proti Moskvi, ki je vključeval prepoved uvoza ruske nafte, dokler si ni izpogajala izjeme od embarga na rusko nafto.

14.07 Zelenski za pomoč prosil obiskovalce festivala Glastonbury

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je nagovoril obiskovalce festivala sodobnih uprizoritvenih umetnosti Glastonbury v Angliji in jih prosil, naj širijo resnico o ruski vojni in dokažejo, da svoboda vedno zmaga.

V videosporočilu je dejal, da želijo ljudje v Ukrajini "živeti življenje, kot smo ga živeli nekoč, uživati svobodo in to lepo poletje. A tega ne moremo storiti, ker se je zgodilo najhujše. Rusija je ukradla naš mir," je dejal Zelenski.

"Na vas se obračam za podporo. Glastonbury ima te dni največjo zgoščenost svobode in prosim vas, da delite ta občutek z vsemi, ki jim je bila svoboda odvzeta. Širite resnico o ruski vojni! Pomagajte Ukrajincem, ki so prisiljeni, da zapustijo svoje domove zaradi te vojne," je dejal. Videonagovor je sklenil z besedami, da je čas neprecenljiv in da se "vsak dan meri s človeškimi življenji".

13.44 Branilci Severodonecka se umikajo

Ukrajinske sile so se začele umikati iz Severodonecka, a ker so ukrajinski borci še vedno v mestu, bi lahko operacija trajala več dni, je povedal vodja vojaške uprave tega ključnega mesta v regiji Lugansk Roman Vlasenko. Ni pa povedal, kam se bodo Ukrajinci umaknili. 

Dodal je, da je v kemični tovarni Azot v Severodonecku še 568 civilistov. "Evakuirali jih bomo takoj, ko bo obstreljevanje končano," je dejal.

13.29 Rusi v Donbasu obkolili dva tisoč ukrajinskih borcev

Rusko obrambno ministrstvo je danes objavilo, da so ruske sile v Donbasu, regiji na vzhodu Ukrajine, obkolile okoli dva tisoč ukrajinskih vojakov. "Skupaj smo na območju Hirske obkolili dva tisoč vojakov: približno 1.800 ukrajinskih vojakov, 120 nacistov iz Desnega sektorja, 80 tujih plačancev in več kot 40 oklepnikov ter 80 topov in minometov," je sporočil tiskovni predstavnik Igor Konašenkov.

Dodal je, da se je v zadnjih 24 urah prostovoljno predalo 41 ukrajinskih vojakov. Rusi trdijo tudi, da so njihove sile napadle pet skladišč streliva v regiji Lugansk in da so ukrajinske sile utrpele velike izgube. 

"Da bi zakrpali vrste, je bilo ukrajinsko poveljstvo prisiljeno oblikovati pehotne bataljone mobiliziranih državljanov v Donecku in Lugansku," je dejal Konašenkov. Ukrajinska vojska in lokalne oblasti teh obtožb še niso komentirale.

13.16 Prvi odziv Rusije na zgodovinsko odločitev EU

Kremelj je danes odločitev 27 držav EU, da Ukrajini in Moldaviji podelijo status kandidatke, označil za notranjo zadevo Evrope sredi ofenzive Rusije na Ukrajino. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poudaril, da je za Moskvo pomembno, da "celoten proces ne prinaša dodatnih težav Rusiji in odnosom teh držav z Rusijo".

"Ne želim, da bi se proces končal s poslabšanjem odnosov med Moskvo in Brusljem, ki so že zdaj na tako nizki ravni, da jih je težko še dodatno zaostriti," je dodal. Dejal je tudi, da želi Moldavija postati bolj evropska kot Evropejci sami. 

Rusija sicer ne nasprotuje vstopu Ukrajine v Evropsko unijo, je pa že leta kritizirala njene poskuse vstopa v Nato.

Peskov poudarja, da želi Moldavija postati bolj evropska kot Evropejci sami. | Foto: Reuters Peskov poudarja, da želi Moldavija postati bolj evropska kot Evropejci sami. Foto: Reuters

10.42 V okupiranem Hersonu ubili proruskega načelnika

Dimitrija Savlučenka, proruskega politika, ki so ga ruske sile v okupiranem mestu Herson imenovale za vodjo uprave za mladino, družino in šport, so danes zjutraj ubili. Informacijo je potrdila ruska prorežimska agencija RIA Novosti. Ta navaja, da je bil ubit v terorističnem napadu. 

"Naši partizani so zabeležili še eno zmago," je na svojem profilu na Facebooku zapisal svetovalec vodje vojaške uprave regije Herson Serhij Klan in dodal: "Danes zjutraj so Ukrajinci razstrelili avtomobil proruskega aktivista in izdajalca."

Ukrajinski diplomat in nekdanji veleposlanik te države v Avstriji Oleksandr Šerba pa je na svojem profilu na Twitterju objavil fotografijo njegovega trupla, na kateri je tudi uničen avto. Zapisal je: "Dimitrij Savlučenko, eden izmed izdajalcev v okupiranem Hersonu, je bil danes zjutraj izločen. Življenje izdajalcev v Ukrajini je te dni kratko. 'Pozdravili nas bodo s cvetjem', kajne?"

10.11 Reško pristanišče zasuto s poizvedbami za pretovarjanje žita iz Ukrajine

Reško pristanišče zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč prejema vse več zahtevkov za pretovarjanje žita iz Ukrajine. Če bi imeli večje zmogljivosti, bi lahko sprejeli trikrat več žita, kot ga zdaj, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal predsednik uprave reškega pristanišča Duško Grabovac.

"Pritisk je ogromen. Prihaja nova žetev, ukrajinski silosi pa so polni," je ta teden v Rigi ob vrhu Pobude treh morij dejal Grabovac. Ruska mornarica namreč kot odgovor na gospodarske sankcije EU zoper Rusijo blokira pristanišča, iz katerih je Ukrajina izvažala žito. Trgovci zato iščejo alternativne poti, med katerimi je tudi Reka.

"Poizvedbe so vsakodnevne. Pri tem je treba upoštevati zmogljivost silosa v reškem pristanišču, ki znaša 55 tisoč ton," je povedal Grabovac in dodal, da bi bili glede na povpraševanje polni, tudi če bi imeli trikrat večje zmogljivosti.

Po besedah predsednika uprave reškega pristanišča je težava tudi pomanjkanje vagonov, zato iščejo druge načine pretovarjanja. Med njimi so velike vreče, zabojniki in barke, ki potujejo od Romunije do Reke.

Žito bo kmalu začelo prihajati v to hrvaško mesto, prednost pa bodo imeli tisti trgovci, ki ga bodo lahko hitreje odpeljali, da bodo sprostili prostor za nove pošiljke.

Poleg tega, da morajo na Reki izpolniti tudi potrebe dosedanjih strank, jih omejujejo tudi dela v pristanišču, zato v drugi polovici leta ne bodo sprejemali ladij, težjih od 15 tisoč ton.

Ukrajina je po podatkih Združenih narodov v letu 2019 izvozila 16 odstotkov svetovnih zalog koruze in 42 odstotkov sončničnega olja.

Jadranska pristanišča Reka, Trst in Koper so po blokadi pristanišč v Črnem morju za trgovce najbolj privlačna, ker so najbližje končnim ciljem, med njimi tudi Afriki.

9.23 "Ukrajina ni most med orki in vilini"

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je na svojem profilu na Telegramu objavil še en komentar o uradni podelitvi statusa kandidatke Ukrajini za članstvo v EU. "Zdaj je uradno, da Ukrajina ni most med Zahodom in Rusijo, ni varovalni pas med Evropo in Azijo, ni 'sivo' območje in ni tranzitno ozemlje," je zapisal.

"Ukrajina ni most med orki in vilini. Je bodoča enakopravna partnerica vsaj 27 državam EU. Ukrajina je kandidatka za članstvo v Evropski uniji," je sklenil.

7.55 Guverner Luganska: Branilci morajo zapustiti Severodoneck

Guverner Luhanska, regije na vzhodu Ukrajine, Sergej Hajdaj je danes zjutraj sporočil, da se morajo branilci Severodonecka umakniti iz tega ključnega mesta. "Ostati na položajih je nesmiselno," je dejal za ukrajinsko televizijo.

"Žal moramo svojo vojsko odstraniti iz Severodonecka, saj število mrtvih narašča," je sporočil in dodal, da je bilo 90 odstotkov domov v Severodonecku uničenih ali močno poškodovanih.

7.31 Zelenski: Na to smo čakali 30 let in 120 dni

Po odločitvi o podelitvi statusa države kandidatke za članstvo v EU je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski dejal, da je to "edinstven in zgodovinski trenutek" v odnosih med Ukrajino in Evropo. 

"Prihodnost Ukrajine je v EU. To je zmaga, ki smo jo čakali 30 let in 120 dni," je zapisal in ob tem namigoval na trajanje ruske invazije in število let, ki so minila, odkar je Ukrajina po razpadu ZSSR postala neodvisna. "In zdaj bomo premagali sovražnika," je dodal.

V televizijskem nagovoru kmalu po odločitvi v Bruslju je dejal, da verjame, da bo to začetek nove zgodovine v Evropi: "Evropa brez delitev in brez 'sivih con'. Evropa je resnično združena in zna braniti sama sebe, svoje vrednote in prihodnost." "To je odločitev, ki ne zadeva samo Ukrajine. To je največji korak h krepitvi Evrope, ki smo ga lahko naredili v tem trenutku. Pogoji so težki, vojna, ki jo je začela Rusija, pa preizkuša našo sposobnost ohranjanja svobode in enotnosti," je sklenil Zelenski.

7.16 ZDA Ukrajini namenjajo nov sveženj vojaške pomoči

Bela hiša se je v četrtek odločila, da Ukrajini nameni nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 450 milijonov dolarjev. S to pošiljko bo vrednost ameriške vojaške pomoči od začetka ruske invazije 24. februarja dosegla 6,1 milijarde dolarjev.

"Ta sveženj vključuje orožje in opremo, vključno z novim raketnim sistemom visoke mobilnosti," je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Ukrajinci bodo dobili tudi več deset tisoč kosov topniškega in raketnega streliva ter patruljne čolne.

V svežnju pomoči je 36 tisoč kosov streliva, 18 vozil za 155-milimetrske havbice, 1.200 metalcev granat, dva tisoč mitraljezov, 18 patruljnih čolnov in rezervni deli.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da nadaljnja pomoč ZDA in koalicijskih partnerjev iz 40 držav še naprej krepi ukrajinsko obrambo, izboljšuje sposobnost obrambe ozemlja in zavarovanja pridobitev na bojišču. "Pogumnim ukrajinskim braniteljem bomo še naprej pošiljali ključne vojaške zmogljivosti," je sporočil Blinken.

6.52 Macron o zgodovinski odločitvi: To je sporočilo Rusiji

Eden od najmočnejših evropskih politikov, francoski predsednik Emmanuel Macron, je pozdravil odločitev, da se Ukrajini podeli status uradne kandidatke za članstvo v Evropski uniji, poroča hrvaški Index. "To je zgodovinska odločitev, ki Rusiji v trenutnem geopolitičnem kontekstu pošilja močan znak," je dejal.

Vrh EU
Novice Vrh EU Ukrajini in Moldaviji podelil status kandidatk za članstvo
Moskva, Kremelj, Rdeči trg
Novice Razkritje: Rusija izvaja skrivne operacije v članicah Nata
Lugansk, Ukrajina
Novice "Bitka za ključni mesti na vzhodu Ukrajine se bliža grozljivemu koncu"
Ne spreglejte