Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
21.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srednjeafriška republika Francija vojna vojska

Četrtek, 5. 12. 2013, 21.35

5 let, 8 mesecev

Varnostni svet ZN podprl vojaško posredovanje v Srednjeafriški republiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno podprl vojaško posredovanje afriških in francoskih sil za ustavitev vse bolj nasilnih spopadov v Srednjeafriški republiki.

V spopadih, ki so izbruhnili v sredo zvečer, je bilo v tej državi ubitih najmanj 80 ljudi. Resolucijo VS ZN je pripravila Francija, daje pa mandat za posredovanje okoli 3600 vojakov Afriške unije in okoli 1200 francoskih vojakov v tej afriški državi, ki se vse bolj pogreza v medversko nasilje med muslimani in kristjani. Vojaki bodo lahko uporabili "vse potrebne ukrepe" za zaščito mednarodne podporne misije v državi (MISCA), ki jo vodi Afriška unija.

Mandat misije je zaenkrat predviden za eno leto, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa bo moral čez tri mesece odločiti, ali bi te zaščitne sile postale polnokrvna mirovna operacija ZN v Srednjeafriški republiki.

Resolucija uvaja tudi embargo na uvoz orožja v to državo in vzpostavlja mednarodno komisijo, ki naj bi preiskala množične poboje v državi ter druge zločine, do katerih je prišlo po odstavitvi predsednika Francoisa Bozizeja.

Francoska vojska posredovala ob izbruhu spopadov Francoske sile so sicer še pred glasovanjem v VS ZN v prestolnici Bangui zasedle strateške položaje. V tej nekdanji francoski koloniji je že bilo okoli 650 francoskih vojakov, okoli 250 pa jih je moralo v noči na četrtek posredovati ob izbruhu spopadov.

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da bodo francoske enote takoj napotene v to problematično afriško državo. Francoski kontingent 650 mož se bo podvojil "v prihodnjih dneh, če ne urah", je napovedal Hollande po sestanku z vojaškim vrhom.

V spopadih med muslimanskimi borci koalicije Seleka, ki podpira trenutnega, začasnega predsednika Michela Djotodio, in krščanskimi uporniškimi skupinami, ki podpirajo odstavljenega predsednika Bozizeja, je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 80 ljudi. Nasilje pa se vleče že vse od marčnega državnega udara, ko je koalicija Seleka odstavila Bozizeja.

Ne spreglejte