SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA veliko več smrti zaradi predoziranja z mamili in zdravili

0,04

termometer

Zdravila, tablete, kapsule
Foto: Reuters

V ZDA je lani zaradi prevelikega odmerka mamil oziroma zdravil umrlo skoraj 72.000 ljudi. Gre za rekordno število smrti, ki ga povezujejo predvsem z naraščanjem porabe sintetičnih opioidov. Število umrlih zaradi predoziranja v ZDA tudi krepko presega število smrtnih žrtev prometnih nesreč, strelnega orožja ali samomorov.

Poročilo ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) navaja, da je lani zaradi uživanja mamil umrlo 71.568 ljudi, kar je občutno več kot leta 2016, ko je bilo 67.114 tovrstnih smrtnih žrtev oziroma leta 2015, ko je umrlo 54.207 ljudi.

Največ žrtev ima Florida

Število umrlih zaradi predoziranja se je povečalo v 38 od 50 ameriških zveznih držav. Največ žrtev so našteli na Floridi, v Kaliforniji, Pensilvaniji in Ohiu. A hkrati se je število umrlih najbolj povečalo v Nebraski, in sicer za več kot 30 odstotkov, in v Južni Karolini, za več kot 20 odstotkov.

Glede na zbrane podatke so bili lani pri skoraj polovici smrti zaradi predoziranja razlog sintetični opioidi - kar je več kot za tretjino več kot leto pred tem.

Matthew Mellon Digisvet Mamila so pokopala enega največjih kriptobogatašev na svetu

Začetki krize z opioidi v ZDA segajo v leto 2010, pri čemer je krivda predvsem v prevelikem predpisovanju protibolečinskih zdravil, kot je oksikodon. Od teh snovi je posledično postalo odvisnih več kot dva milijona ljudi.

Številni med njimi so se, ko so ostali brez receptov oziroma so njihovo predpisovanje zaostrili, nato obrnili k heroinu ali fentanilu, izjemno močnemu sintetičnemu opioidu, ki je tudi občutno cenejši.

''To so izredne razmere na področju javnega zdravja''

Ameriške oblasti so zaradi krize okrepile ukrepanje proti zdravnikom in klinikam, ki so še kar predpisovali recepte brez prave podlage, pa tudi proti farmacevtski industriji.

Kriza z opioidi se je toliko zaostrila, da jo je ameriški predsednik Donald Trump lani označil za "izredne razmere na področju javnega zdravja" in sprostil sredstva za financiranje boja proti odvisnosti in omejevanje njenih družbenih posledic.

Droga Novice Na Karavankah prijeli Slovenca, ki je tihotapil mamila

Statistika CDC je sicer kljub skrb vzbujajoči sliki pokazala tudi, da so določeni tovrstni programi lahko uspešni. V Massachusettsu je tako število smrtnih predoziranj upadlo, čeprav se je ta zvezna država še leto pred tem uvrščala med tiste z največjim številom smrtnih primerov. Oblasti v tej državi so pri tem ukrepale predvsem z večjim razdeljevanjem kompletov z zdravilom Narcan, ki se ga uporablja v primeru predoziranj, saj blokira učinke opioidov.

mehiška policija Novice V Mehiki aretirali enega od najbolj iskanih vodij mamilarskih kartelov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin