Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
8.55

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

10

Natisni članek

Koronavirus ZDA

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 8.55

3 leta, 6 mesecev

V ZDA strma rast okužb in smrti zaradi novega koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

10

Koronavirus ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ZDA se je po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa do nedelje zvečer z novim koronavirusom okužilo 8,63 milijona ljudi, zaradi covid-19 pa jih je umrlo že 225.215. ZDA so glede na število okužb in smrti vodilna država sveta. Univerza Washington napoveduje, da bo število smrtnih primerov do 1. januarja 2021 naraslo na 318 tisoč. Na Slovaškem so v nedeljo zvečer končali prvi del testiranja celotnega prebivalstva s hitrimi testi za prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu.  Že v prvem delu testiranj so odkrili okoli 6000 potencialnih razširjevalcev virusov, ki jih v običajnih okoliščinah ne bi odkrili.

13:49

BIH: obvezne maske na prostem

13:37

Novi ukrepi na Češkem

13:01

V Belgiji 18 tisoč novih okužb

12:53

V Avstriji za enkrat več okužb

11:48

Rekord v Rusiji

09:50

Položaj v Italiji, na Hrvaškem

09:43

Testiranje na Slovaškem

09:42

Konec karantene v Avstraliji

08:58

Strma rast okužb v ZDA

  • 13:49

    BIH: obvezne maske na prostem

    V Bosni in Hercegovini so po 1833 testih v zadnjih 24 urah potrdili 701 novo okužbo z novim koronavirusom, umrlo je še 17 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki zavodov za javno zdravstvo entitet. Nošenje zaščitnih mask na prostem je odslej obvezno po vsej državi, saj je ta ukrep po Republiki srbski danes uvedla še Federacija BiH.

    Največ okužb, 383, so v tej bošnjaško-hrvaški entiteti potrdili tudi v zadnjih 24 urah.

    Minuli teden, ko so v državi povprečno dnevno opravili tri tisoč testov na okužbo, so poročali o rekordnem številu okužb, nazadnje v soboto, ko so jih v enem dnevu potrdili 1265.

    Razmere po državi se razlikujejo, a žarišča ostajajo velika mesta. V Sarajevu so v zadnjih 24 urah potrdili 152 novih okužb, v Banjaluki 184. Daleč največ okužb na 100.000 prebivalcev so v zadnjem tednu potrdili v Hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so jih potrdili 416.

    Zaradi širjenja okužb so v Republiki srbski do konca meseca uvedli šolanje na daljavo. Ukrep lahko podaljšajo. (STA)

  • 13:37

    Novi ukrepi na Češkem

    Na Češkem se novi koronavirus kljub že zdaj ostrim omejevalnim ukrepom še kar eksponentno širi. V nedeljo so našteli še 7301 nov primer okužbe, kar je najvišje število za nedeljo doslej, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Premier Andrej Babiš je že opozoril, da bo ta teden odločilen, sicer se bodo ukrepi še dodatno zaostrili.

    Babiš je v videonagovoru sicer opozoril, da čakajo na čudež. "Če čudeža ne bo, nam ne bo preostalo nič drugega, kot da ukrepe še zaostrimo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

    Češka vlada je s četrtkom že omejila možnost prostega gibanja. Zaprte so šole in tudi večina lokalov. Kljub temu pa veliko ljudi še vedno ne spoštuje pravil.

    To se kaže tudi v številkah novih okužb, ki jih Češka vsakodnevno beleži. Ta država z okoli 10,7 milijona prebivalcev je trenutno najhuje prizadeta država v Evropi z več kot 1300 okuženimi na 100.000 prebivalcev. Na Češkem so doslej od začetka pandemije v marcu zabeležili tudi več kot 2200 smrti zaradi covida-19.

    Vojska je medtem sporočila, da so na praškem sejmišču vzpostavili mobilno bolnišnico, ki bo lahko zagotovila 500 bolniških postelj in manjši oddelek za intenzivno nego. Še eno tovrstno bolnišnico bodo vzpostavili v Brnu, drugem največjem češkem mestu. (STA)

  • 13:01

    V Belgiji 18 tisoč novih okužb

    V Belgiji so potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Glede na popravljene podatke so namreč prejšnji torek potrdili 18.217 okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil tiskovni predstavnik kriznega štaba Yves van Laethem.

    Pred tem so imeli podatek, da so v torek potrdili 15.432 okužb. V obdobju med 16. in 22. oktobrom so v Belgiji v povprečju dnevno potrdili 12.491 okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. Na 100.000 prebivalcev tako prideta 1288,7 primera.

    V Belgiji, kjer živi 11,5 milijona ljudi, je doslej v povezavi s covidom-19 umrlo 10.810 ljudi. Država ima s 94 mrtvimi na 100.000 prebivalcev eno najvišjih stopenj smrtnosti v svetu. Skupno so sicer potrdili 321.031 okužb.

    V okviru ukrepov za zajezitev pandemije je od danes na območju Bruslja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, policijska ura pa se začenja ob 22. uri, namesto ob polnoči, kot je veljalo doslej. (STA)

  • 12:53

    V Avstriji za enkrat več okužb

    V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2456 okužb z novim koronavirusom. Raven pozitivnih testov tako ostaja na visoki ravni. Še pred tednom so poročali o 1121 novih okužbah. Avstrijska vlada ob tem ne izključuje možnosti ponovne ustavitve javnega življenja.

    V Avstriji imajo trenutno 23.239 aktivnih okužb, kar je 8575 primerov več kot pred tednom. V bolnišnicah je 1330 bolnikov s covidom-19, od tega 188 na intenzivni negi, je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje.

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes, ko v Avstriji obeležujejo državni praznik, pozval državljane, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. "Je drugačen praznik, je praznik z omejitvami," je povedal Kurz, ki je imel na sebi masko v barvah zastave Avstrije.

    "Vseeno, ali verjamete v korono ter ali jo imate za nevarno ali ne nevarno, vsak bo moral prispevati svoj del," je dodal. Napovedal je tudi možnost strožjih ukrepov. "Višja kot bo stopnja kužnosti, strožji ukrepi bodo potrebni," je povedal. Ker ne želijo preobremeniti zdravstvenega sistema, ne izključuje možnosti popolne ustavitve javnega življenja, kot je bilo to spomladi.

    Od začetka epidemije so v Avstriji potrdili 83.267 okužb, umrlo je 992 oseb, od tega 13 v zadnjem dnevu. V zadnjem dnevu so največ novih okužb potrdili v Zgornji Avstriji, kjer imajo 612 na novo okuženih, sledi Dunaj s 494 okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili še 334 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 43. (STA)

  • 11:48

    Rekord v Rusiji

    Iz Rusije danes poročajo o rekordnih 17.347 novih okužbah z novim koronavirusom v enem dnevu. Samo v prestolnici Moskva so jih potrdili skoraj tretjino, 5224, kažejo podatki nacionalnega centra za boj proti novemu koronavirusu.

    V zadnjih 24 urah je umrlo še 219 bolnikov s covidom-19, skupno 26.269. Skupno so v državi doslej potrdili več kot 1,53 milijona okužb. Aktivnih okužb je trenutno 358.859. (STA)

  • 09:50

    Položaj v Italiji, na Hrvaškem

    V Italiji in na Hrvaškem danes začenjajo veljati novi zaostreni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Na Hrvaškem je po novem prepovedano zbiranje več kot 50 oseb na javnih dogodkih, športna tekmovanja pa lahko potekajo samo brez gledalcev. V Italiji omejujejo delovanje barov in restavracij. Ukrepe zaostrujejo še nekatere druge države.

    Na Hrvaškem so v skladu z ukrepi, ki bodo sprva veljali dva tedna, prepovedana vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke velja omejitev 30 oseb. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči.

    Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask pa je obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi.

    Danes zaostrene ukrepe, ki bodo veljali do 24. novembra, po vsej državi uvajajo tudi v Italiji. Med drugim bodo morali od danes bari in restavracije strežbo gostov končati ob 18. uri. Zapirajo tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

    V Španiji so medtem v nedeljo znova razglasili izredne razmere. Uvedli so tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro, razen na Kanarskih otokih, kjer je okužb malo.

    Športne dvorane, bazeni, fitnesi, gledališča in kinodvorane se danes zapirajo tudi v belgijski prestolnici Bruselj. Tam so od danes znova obvezne maske povsod na prostem. Nočna policijska ura se bo po novem začela že ob 22. uri, ne ob polnoči.

    Za zaostritev ukrepov so se odločili tudi na Danskem, kjer se lahko od zdaj druži največ deset ljudi. Prodaja alkohola v kioskih in supermarketih bo po 22. uri prepovedana. (STA)

  • 09:43

    Testiranje na Slovaškem

    Na Slovaškem so v nedeljo zvečer končali prvi del testiranja celotnega prebivalstva s hitrimi testi na prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu. Od petka so pod vodstvom obrambnega ministrstva v še posebej prizadetih štirih okrajih ob meji s Poljsko testirali vse prebivalce, starejše od deset let.

    V naslednjih dveh koncih tedna naj bi sledili še preostali deli Slovaške. Skupno naj bi tako testirali približno pet milijonov ljudi. Po mnenju vlade v Bratislavi bi lahko primeru Slovaške sledile tudi druge evropske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Slovaški premier Igor Matovič je za prvi del pilotnega projekta že dejal, da je bil uspešen. Dodal je, da so se spoprijeli s kadrovskimi in organizacijskimi težavami, ki so prinesle pomembna spoznanja za obsežnejši drugi in tretji del testiranj. Po njegovih besedah so že v prvem delu testiranj odkrili okoli 6.000 potencialnih razširjevalcev virusov, ki jih v običajnih okoliščinah ne bi odkrili. Posvaril je, da je treba ne glede na rezultate testa še naprej spoštovati zaščitne ukrepe, kot je nošenje zaščitne maske.

    Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je pozval študente medicine in zdravstveno osebje, naj prostovoljno sodelujejo pri izvedbi testiranja. Slovaška vojska je za potrebe testiranja namenila približno 8.000 vojakov, vendar na Slovaškem primanjkuje medicinskega osebja. Obrambni minister Jaroslav Nad tako ni izključil možnosti, da jim ne bo uspelo testirati celotnega prebivalstva.

    Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so na Slovaškem do zdaj potrdili 43.843 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covid-19 je umrlo 159 bolnikov. (STA)

  • 09:42

    Konec karantene v Avstraliji

    V drugem največjem avstralskem mestu Melbourne bodo v sredo po skoraj štirih mesecih odpravili karanteno, so danes sporočile oblasti, potem ko v zadnjem dnevu niso potrdile nobene okužbe z novim koronavirusom, niti smrti zaradi covid-19.

    Melbourne | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Zvezna država Viktorija je bila žarišče drugega vala epidemije novega koronavirusa v Avstraliji, saj je tu umrlo več kot 90 odstotkov od skupno 905 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 v državi, poroča britanski BBC.

    V prestolnici zvezne države Melbourne so za pet milijonov prebivalcev karanteno uvedli pred 111 dnevi. Prebivalci so morali ostati doma, uvedli so omejitve potovanj, zaprli trgovine in restavracije.

    Oblasti so danes sporočile, da bodo v sredo karanteno odpravili, saj v zadnjih 24 urah prvič po 8. juniju niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, niti smrti zaradi covid-19. V sredo se bodo znova odprli tudi restavracije, kozmetični saloni in trgovine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Premierja zvezne države Daniela Andrewsa so danes ob objavi odprave karantene premagala čustva in je z zlomljenim glasom dejal, da je danes čustven dan. "To je bilo zelo težko leto. Prebivalci Viktorije so dali veliko in ponosen sem na vsakega od njih," je dejal.

    Melbourne je poleti postal žarišče okužb, saj so avgusta v mestu dnevno potrdili več kot 700 novih okužb, medtem ko so v preostalem delu države odpravljali omejitve.

    Pretekli teden so sicer v Melbournu že odprli frizerske salone in dovolili igranje golfa, a so za nedeljo načrtovano dodatno odpravo omejitev preložili za 24 ur, da bi po manjšem izbruhu okužb na severu mesta počakali na rezultate več tisoč testov. Andrews je danes sporočil, da so bili izidi vseh testov negativni.

    V preteklih tednih je vse bolj naraščal pritisk na oblasti, naj v mestu omilijo ukrepe, potem ko v preostalem delu zvezne države že velja manj omejitev. V torek bodo tu odprli tudi telovadnice in na prostem znova dovolili glasbene dogodke.

    Omejitev potovanj med Melbournom in preostalimi deli Viktorije bodo odpravili 8. novembra. Takrat bodo tudi odpravili omejitev potovanj za prebivalce metropole v radiju 25 kilometrov okoli mesta. Viktorija medtem ostaja zaprta za preostale dele države.

    Avstralija je bila relativno uspešna pri zamejitvi širjenja novega koronavirusa. V državi s 25 milijoni prebivalcev so potrdili skupno 27.500 okužb, umrlo pa je 905 bolnikov.

    Država ohranja strog nadzor na svojih mednarodnih mejah, da bi preprečila vnos okužb. Zaradi tega je v tujini ostalo ujetih več deset tisoč avstralskih državljanov. Oblasti upajo, da bodo lahko odpravili omejitve mednarodnih potovanj in ustvarili potovalne mehurčke z drugimi državami, kjer jim je uspelo zajeziti širjenje novega koronavirusa. Tri avstralske zvezne države so že vzpostavile enosmeren potovalni mehurček z Novo Zelandijo. (STA)

  • 08:58

    Strma rast okužb v ZDA

    V ZDA so samo v soboto potrdili 88.973 novih okužb, dan prej 83.757. Najhuje je na severu države in na Srednjem zahodu ZDA, primeri okužb pa naraščajo v 35 od 50 zveznih držav.

    Kentucky je imel v preteklem tednu dni 9.335 novih okužb, samo v nedeljo 1.462. Do zdaj je v Kentuckyju umrlo 1.407 ljudi. Arizona je v nedeljo poročala o 1.392 novih primerih, skupno so tako do zdaj potrdili 238.163 okužb. Umrlo je 5.874 ljudi.

    Guverner Kolorada Jared Polis je v samoizolaciji, ker je bil v stiku z okuženim županom Aurore Mikom Coffmanom. Predsedniško kampanjo pa nadaljuje podpredsednik ZDA Mike Pence, čeprav so v nedeljo poročali o okužbah njegovih najmanj petih tesnih sodelavcev. Med njimi je tudi šef njegovega kabineta Marc Short.

    Pence je imel v nedeljo kampanjo v Severni Karolini, danes bo obiskal Minnesoto. Priporočilo ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) je, da bi morali tisti, ki so bili v stiku z okuženo osebo, v samoizolacijo za dva tedna.

    Šef kabineta Bele hiše Mark Meadows je za ameriško televizijo CNN dejal, da ZDA ne bo uspelo prevzeti nadzora nad pandemijo. Edino, kar lahko nadzirajo, je po njegovih besedah odkritje učinkovitega cepljenja in zdravil.

    Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je dejal, da gre za presunljivo priznanje nemoči. "To ni bil spodrsljaj, ampak iskreno priznanje strategije predsednika Donalda Trumpa od začetka pandemije. Mahanje z belo zastavo poraza in upanje, da bo virus preprosto šel stran sam od sebe. Ni šel in ne bo," je sporočil Biden.

    Trump zadnje dni kampanje intenzivno potuje po ključnih in tudi drugih državah ZDA ter upa, da mu bo uspelo ponoviti presenečenje iz leta 2016, ko je zmagal na volitvah kljub zaostanku v anketah za Hillary Clinton. "Ni je države na svetu, ki bi tako hitro okrevala, kot so okrevale ZDA," je v New Hampshiru zatrdil Trump.

    Biden ni šel v nedeljo nikamor, podpredsedniška kandidatka Kamala Harris je v Detroitu kritizirala Pencea, da nadaljuje kampanje kljub okužbam v svojem kabinetu. Obema demokratoma je s spodbujanjem k volilni udeležbi na Floridi v Miamiju skušal pomagati nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. (STA)

Ne spreglejte