Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
9.16

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

9

Natisni članek

Evropa virus Koronavirus ZDA

Torek, 19. 1. 2021, 9.16

3 leta, 3 mesece

Rusija trdi, da je razvila cepivo s stoodstotno zaščito pred virusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

9

Cepljenje v Rusiji | V Rusiji so v začetku decembra proti covid-19 začeli cepiti s cepivom Sputnik V. Zdaj so razvili še cepivo EpiVacCorona. | Foto Reuters

V Rusiji so v začetku decembra proti covid-19 začeli cepiti s cepivom Sputnik V. Zdaj so razvili še cepivo EpiVacCorona.

Foto: Reuters

Drugo rusko cepivo proti bolezni covid-19 z imenom EpiVacCorona je stoodstotno učinkovito, je danes na podlagi rezultatov kliničnih testiranj sporočil ruski regulator Rospotrebnadzor. Namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova je napovedala, da bi množično proizvodnjo tega cepiva lahko začeli februarja. V Srbiji so medtem začeli množično cepljenje proti novemu koronavirusu tudi s kitajskim cepivom.

19:22

Preskakovanje tudi v Avstriji?

18:32

Brezdomci na prednostni listi

18:01

V Bolgariji upad okužb

17:44

Latvija podaljšala omejitve

15:22

Včeraj cepili 186 tisoč ljudi

12:28

V VB covid najbolj smrten

11:25

Na Hrvaškem 520 okužb

11:24

Kitajci hitijo graditi center

09:24

Na Japonskem porast samomorov

09:23

Na Češkem britanski sev

  • 19:22

    Preskakovanje tudi v Avstriji?

    Avstrijske oblasti preiskujejo očitke o preskakovanju vrste pri cepljenju proti covidu-19. Med drugim naj bi cepili tudi lokalne politike in sorodnike zaposlenih v domovih za starejše, ki naj sicer ne bi imeli prednosti pri cepljenju, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

    V skladu z načrtom avstrijske vlade naj bi najprej cepili oskrbovance in osebje v domovih za starejše. A pojavljajo se očitki, da so v številnih domovih za starejše cepili tudi sorodnike zaposlenih, lokalne politike in zaposlene na občinskih upravah.

    Urad javnega tožilca na avstrijskem Koroškem preiskuje najmanj en primer, ko je vodstvo doma za starejše naročilo več odmerkov cepiva, kot so jih dejansko potrebovali, da bi v zameno za donacije z njimi cepili tiste, ki do tega še niso upravičeni.

    Zdravnica, pristojna za cepljenje v domu za starejše v Feldkirchu na Predarlskem, pa je za časnik Vorarlberger Nachrichten povedala, da ni želela cepiti tamkajšnjega župana Wolfganga Matta. "A kljub temu je dobil odmerek, čeprav je bilo spredaj veliko ljudi, ki so morda cepivo bolj potrebovali," je dodala. 65-letni Matt je te navedbe danes zanikal, češ da poleg njega ni nihče čakal na morebitne odvečne odmerke.

    Cepili naj bi še več avstrijskih županov, ki navajajo različne razloge, zakaj so upravičeni do cepljenja. Nekateri tako trdijo, da so bili v preteklosti operirani na srcu, drugi, da imajo sorodnike v domovih za starejše, tretji, da so med ključnimi delavci v pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    V enem od domov za starejše na Dunaju so po poročanju tamkajšnjih medijev 13 odmerkov, ki so ostali po cepljenju oskrbovancev, namenili redovnicam in duhovniku, ki živijo v bližini, ter sorodnikom zaposlenih.

    Po mnenju strokovnjakov ni jasno, ali gre pri kateremkoli primeru za kaznivo dejanje.

    V skladu s smernicami ministrstva za zdravje naj bi morebitne preostale odmerke - če recimo kakšen od oskrbovancev zboli ali ga ni mogoče cepiti - namenili starejšim od 80 let, ki živijo v bližini. (STA)

  • 18:32

    Brezdomci na prednostni listi

    Danske oblasti so sporočile, da so med prednostne skupine za cepljenje proti bolezni covid-19 uvrstile tudi brezdomce. K temu so jih pozvale dobrodelne organizacije. poroča STA. Danci so med najhitrejšimi v Uniji glede na odstotek cepljenih prebivalcev.

    Danski načrt cepljenja je določil 12 prednostih skupin. Cepivo je trenutno na voljo za prvih pet skupin, vendar je tudi to odvisno od regije, v kateri posameznik živi. "Brezdomci in družbeno ranljivi ljudje, ki so še posebej ogroženi, so uvrščeni v kategorijo 5," so sporočili z danskega ministrstva za socialne zadeve.

    Po podatkih socialnih služb na Danskem živi okoli 6.500 brezdomcev. Oblasti so odločitev o cepljenju brezdomcev sprejele po pozivu dobrodelnih organizacij. Na Danskem je prvi odmerek cepiva proti bolezni covid-19 prejelo skoraj tri odstotke prebivalcev, drugi odmerek pa 0,5 odstotka, s čimer se država uvršča v vrh med državami članicami EU.

  • 18:01

    V Bolgariji upad okužb

    V Bolgariji so po skoraj dveh mesecih strogih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 zabeležili upad števila okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo okoli 39.500 aktivnih okužb, še pred tednom dni jih je bilo okoli 63.000.

    V Bolgariji so decembra uvedla delno zaprtje javnega življenju in ga v milejši obliki podaljšali do konca januarja. Med drugim lahko po novem svoja vrata odprejo muzeji, galerije in kinematografi, ki lahko zapolnijo 30 odstotkov svojih kapacitet. Tudi restavracije in hoteli lahko obnovijo svoje poslovanje.

    Bolgarski minister za zdravje Kostadin Angelov je medtem danes predstavil tudi bolgarsko potrdilo o cepljenju proti covidu-19. V Bolgariji namreč po cepljenju običajno niso izdajali potrdil.

    Od začetka epidemije so v Bolgariji doslej potrdili več kot 212.000 okužb, umrlo je 8565 ljudi. V zadnjem dnevu so potrdili 570 novih okužb in 82 smrti. Doslej so cepili skoraj 20.000 ljudi. (STA)

  • 17:44

    Latvija podaljšala omejitve

    Latvijska vlada bo ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, ki bi se iztekli 25. januarja, podaljšala za dva tedna do 7. februarja. Med drugim naj bi v veljavi ostala policijska ura ob koncih tedna. Dokončno odločitev glede ukrepov naj bi vlada v Rigi sicer sprejela v četrtek.

    Latvija z okoli 1,9 milijona prebivalcev se od jeseni bori z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom. Tamkajšnja vlada je zato decembra lani poostrila omejitve in delno ustavila javno življenje. Zaprte so večine trgovin z izjemo tistih z nujnim blagom. Zaprti so tudi gostinski lokali in kulturne ustanove, šolanje poteka na daljavo.

    Po besedah premierja Krišjanisa Karinša se je število novih okužb z novim koronavirusom ta teden sicer stabiliziralo, a razmere v bolnišnicah ostajajo kritične. Tudi minister za zdravje Daniels Pavluts ocenjuje, da še ni napočil čas za rahljanje koronskih omejitev.

    Od začetka pandemije so v tej baltski državi potrdili več kot 56.000 primerov okužbe, umrlo je več kot tisoč covidnih bolnikov. (STA)

  • 15:22

    Včeraj cepili 186 tisoč ljudi

    Izrael pospešeno cepi svoje prebivalce proti bolezni covid-19. Samo v ponedeljek so cepili rekordnih 186 tisoč ljudi. V državi so sicer medtem v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 10.021 novih okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja okoli deset odstotkov pozitivnih testov, piše STA.

    Izraelski minister za zdravje Julij Edelštajn je prek Twitterja sporočil, da so v ponedeljek dosegli rekordno število cepljenih. V enem dnevu jim je namreč uspelo cepiti 186 tisoč ljudi, od tega jih je 114 tisoč dobilo prvi odmerek, ostali drugega. Skupaj je prvi odmerek v državi dobilo 2,2 milijona ljudi, drugega pa 422 tisoč.

    V Izraelu so danes omogočili cepljenje dodatnim ljudem, saj so znižali starostno omejitev na 40 let. Premier Benjamin Netanjahu je prepričan, da bodo priložnost za cepljenje do marca dobili vsi, ki so starejši od 16 let. V državi bodo kmalu odločali, ali bi podaljšali protikoronske ukrepe. Po prvotnih načrtih bi jih namreč morali odpraviti v petek. V okviru ukrepov so zaprti vrtci, šole in nakupovalna središča, restavracija pa nudijo le osebni prevzem hrane. Omejeno je tudi gibanje na prostem, poroča STA.

  • 12:28

    V VB covid najbolj smrten

    V Veliki Britaniji trenutno glede na število prebivalcev beležijo največ smrti v povezavi s covidom-19 na svetu. V sedemdnevnem povprečju so namreč zabeležili 16,7 smrti na milijon ljudi, je razvidno iz izračunov oxfordske univerze.

    Velika Britanija je glede na nove izračune, ki temeljijo na podatkih univerze Johnsa Hopkinsa, prehitela Češko, ki je bila dolgo na prvem mestu. Na Češkem sicer na milijon prebivalcev beležijo okoli 15,7 smrti v zadnjem tednu. V Sloveniji glede na te izračune trenutno beležijo 12,6 smrti na milijon prebivalcev.

    V Veliki Britaniji bi lahko število smrti še naraslo, saj prihaja med vikendi in ob ponedeljkih do zamud pri poročanju statistike, poroča portal časnika Evening Standard, piše STA.

  • 11:25

    Na Hrvaškem 520 okužb

    Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 6.259 testih potrdili 520 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 29 bolnikov s covid-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

    Današnje število novih okužb v 24 urah je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka. Prejšnji torek so potrdili 759 okužb z novim koronavirusom, torek pred tem pa 1.071. Prejšnja dva torka so opravili tudi nekaj več testov kot v preteklih 24 urah. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 44 novih okužb, iz Istrske županije pa poročajo o 13 novih okužbah. Običajno je največje dnevno število na novo okuženih na območjih Zagreba in Splita.

    Na Hrvaškem je trenutno 3.084 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1.713 bolnikov s covid-19, na ventilatorjih je 149 ljudi. V samoizolaciji je nekaj manj kot 16 tisoč državljanov. Skupno so od 25. februarja lani potrdili skoraj 225.650 okužb z novim koronavirusom in 4.684 smrtnih žrtev covid-19. Okrevalo je 217.880 obolelih. Do zdaj so testirali več kot 1.127.150 državljanov, so še objavili.

    Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v ponedeljek potrdil, da se je delež pozitivnih med testiranimi v preteklem tednu zmanjšal za 29 odstotkov v primerjavi s tednom prej, piše STA.

  • 11:24

    Kitajci hitijo graditi center

    V predmestju mesta Shijiazhuang na severu Kitajske v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa gradijo velik center za karanteno. Na obsežnem polju je videti več tisoč bivalnih zabojnikov in več sto delavcev, ki delajo noč in dan. Po poročanju lokalnih medijev naj bi center zgradili v prihodnjih dneh.

    Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec leta 2019 prvič pojavil, je bila v boju proti širjenju virusa uspešna s strogimi ukrepi, omejitvami potovanj in množičnim testiranjem.

    Zadnje tedne pa znova narašča število okužb, še posebej na severu države, kjer so oblasti zaradi več manjših lokalnih izbruhov znova uvedle stroge karantenske ukrepe in množično testiranje, pripravljajo pa se tudi na selitev vaščanov celotnih vasi v nov velik center za karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Prizori v predmestju Shijiazhuanga, enajstmilijonske prestolnice province Hebei, so podobni tistim iz začetka lanskega leta, ko so samo v nekaj dneh zgradili veliko začasno bolnišnico v Wuhanu, takratnem žarišču okužb.

    V centru za karanteno v Shijiazhuangu naj bi živelo več kot 4.000 ljudi, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi s koronavirusom. Državna televizija CCTV je objavila posnetke delavcev, kako ponoči sestavljajo bivalnim zabojnikom podobne konstrukcije. Gradnjo so začeli 13. januarja, ko so v Shijiazhuangu uvedli karanteno zaradi več sto okužb v nekaj tednih. Več kot 20 tisoč vaščanov iz okolice mesta so oblasti poslale v poslopja, določena za karanteno.

    Več milijonov prebivalcev mesta so medtem večkrat testirali na okužbo.

    Na Kitajskem so izredno pozorni na naraščanje okužb pred kitajskim novim letom v februarju, ko naj bi milijoni meščanov potovali v svoje domače kraje na podeželju, piše STA.

  • 09:24

    Na Japonskem porast samomorov

    Stopnja samomorov na Japonskem je v drugem valu epidemije covid-19 narasla, predvsem med ženskami in otroki, potem ko je med prvim valom upadla, kaže študija hongkonške univerze znanosti in tehnologije ter tokijskega metropolitanskega inštituta za gerontologijo.

    Študija kaže, da je stopnja samomorov med lanskim julijem in oktobrom narasla za 16 odstotkov glede na enako obdobje v letu 2019. Med lanskim februarjem in junijem je padla za 14 odstotkov glede na enako obdobje v letu 2019, poroča agencija Reuters na spletni strani.

    Avtorji študije, ki je objavljena v reviji Nature Human Behaviour, poudarjajo, da tokratna pandemija nesorazmerno vpliva na psihično zdravje otrok, najstnikov in žensk, še posebej gospodinj. Na manjše število samomorov v prvem valu pandemije bi lahko vplivala vrsta dejavnikov, med njimi tudi darežljiva vladna denarna podpora posameznikom in podjetjem, zmanjšanje delovnih ur in zaprtje šol, ugotavljajo avtorji.

    Vendar pa se je v drugem valu to obrnilo, saj je stopnja samomorov med ženskami narasla za kar 37 odstotkov, kar je petkrat večji porast kot med moškimi. Takrat je podaljšana epidemija prizadela industrije, v katerih prevladujejo ženske, s tem pa se je povečalo breme zaposlenih žensk in nasilje v družini, kaže študija.

    Študija, ki temelji na podatkih ministrstva za zdravje od novembra 2016 do oktobra 2020, kaže tudi, da je med drugim valom stopnja samomorov med otroki in najstniki narasla za 49 odstotkov. V državi trenutno veljajo izredne razmere zaradi covid-19 v enajstih od skupno 47 prefektur, tudi v prestolnici Tokio, Kjotu in Osaki.

    Minister za upravno in regulativno reformo Taro Kono je za Reuters še pred objavo študije v petkovi izdaji revije pretekli teden dejal, da so ljudje zaskrbljeni zaradi covid-19, da pa jih je veliko tudi naredilo samomor, ker so izgubili službe in prihodke ter upanje. Poudaril je, da mora vlada doseči ravnotežje med upravljanjem epidemije in gospodarstva, piše STA.

  • 09:23

    Na Češkem britanski sev

    Na Češkem so potrdili prisotnost britanskega seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od izvornega, je v ponedeljek sporočilo ministrstvo za zdravje. Minister za zdravje Jan Blatny je povedal, da se zdi, da ta sev vsebuje deset odstotkov vseh vzorcev, ki jih analizirajo.

    Vlada je zaradi epidemije covid-19 v ponedeljek podprla podaljšanje izrednih razmer do 21. februarja. Notranji minister Jan Hamaček je po seji vlade dejal, da druge alternative ni. Podaljšanje izrednih razmer mora potrditi še parlament. Izredne razmere vladi omogočajo začasno odpravo temeljnih svoboščin, kot je pravica do zbiranja.

    V državi so zaradi epidemije med drugim zaprte vse nenujne trgovine. Danes bodo znova odprli trgovine s pisarniškim materialom in oblačili za otroke. Na Češkem so v ponedeljek poročali o 2.618 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 891.852. Do zdaj je umrlo 14.449 covidnih bolnikov, piše STA.

Rusija trdi, da je njeno drugo cepivo stoodstotno učinkovito "Učinkovitost cepiva je odvisna od njegove imunološke učinkovitosti in preventivne učinkovitosti. Glede na rezultate prve in druge faze kliničnih testiranj je imunološka učinkovitost cepiva EpiVacCorona stoodstotna," je sporočil Rospotrebnadzor.

Cepivo EpiVacCorona je razvil ruski državni raziskovalni center Vector. Ta je julija lani dobil dovoljenje ruskega ministrstva za zdravje za klinična testiranja cepiva na prostovoljcih. Klinična testiranja so bila končana 30. septembra lani, oktobra je cepivo EpiVacCorona dobilo dovoljenje za registracijo, novembra so ga po registraciji začeli testirati na prostovoljcih, piše STA. V prvih dveh fazah so testirali varnost, stranske učinke in imunogenost cepiva EpiVacCorona na stotih ljudeh, starih od 18 do 60 let.

Cepivo Sputnik V, ki ga je Rusija avgusta lani registrirala kot prvo cepivo proti covid-19 na svetu, je po navedbah oblasti v Moskvi 92-odstotno učinkovit. Rusija je cepljenje proti covid-19 z omenjenim cepivom začela v začetku decembra, čeprav je bilo cepivo takrat še v tretji fazi kliničnih testiranj. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v državi do zdaj potrdili več kot 3,5 milijona okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo več kot 65 tisoč ljudi.

Lenart, testiranje
Novice Sev, zelo podoben angleškemu, odkrili tudi v Sloveniji

V Srbiji začeli množično cepljenje s kitajskim cepivom

V Srbiji so danes začeli množično cepljenje proti covid-19 s cepivom kitajskega podjetja Sinofarm. Gre za eno od treh cepiv, ki so jih do zdaj odobrili v državi. Srbska premierka Ana Brnabić je ljudi pozvala k cepljenju in povedala, da je do zdaj v Srbijo prispelo več kot milijon odmerkov cepiv, dogovore pa imajo za več kot šest milijonov odmerkov. K prostovoljnemu cepljenju je državljane pozval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je poudaril, da je to edini način, da premagajo novi koronavirus.

V Srbiji so začeli ljudi cepiti tudi s kitajskim cepivom proti bolezni covid-19. | Foto: Reuters V Srbiji so začeli ljudi cepiti tudi s kitajskim cepivom proti bolezni covid-19. Foto: Reuters

Srbska agencija za zdravila (ALIMS) je v ponedeljek izdala dovoljenje za prvih sto tisoč odmerkov cepiva kitajskega Sinopharma, potem ko je v soboto v državo prispelo milijon odmerkov tega cepiva, poroča STA. Konec decembra je Srbija, ki ima okoli sedem milijonov prebivalcev, najprej prejela cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ki ga zdaj prejema tedensko. Ob začetku leta so prejeli tudi rusko cepivo Sputnik V, in sicer okoli 2.400 odmerkov.

Po napovedih Vučića bi moralo danes ali v sredo v državo prispeti še 250 tisoč odmerkov tega cepiva. Napovedal je tudi verjetnost tristranskega dogovora s Poljsko in švedsko-britanskim farmacevtskim podjetjem AstraZeneca za dobavo okoli 800 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece in Univerze v Oxfordu prek Varšave. Po sestanku državnega vrha z operativno skupino za cepljenje je Vučić dodal, da se Srbija neposredno o nabavi cepiva pogovarja tudi z Moderno ter podjetjem Johnson & Johnson.

V Srbiji so s cepivom Pfizerja in BioNTecha najprej cepili premierko Ano Brnabić. | Foto: Reuters V Srbiji so s cepivom Pfizerja in BioNTecha najprej cepili premierko Ano Brnabić. Foto: Reuters

S kitajskim cepivom sta se danes že cepila minister za zdravje Zlatibor Lončar in obrambni minister Nebojša Stefanović ter okoli 700 pripadnikov vojske. Z njim naj bi se po napovedih cepil tudi Vučić. Premierko Brnabićevo so že cepili s Pfizerjevim cepivom, predsednika skupščine Ivico Dačića pa z ruskim cepivom Sputnik V. Kitajsko cepivo naj bi bilo sicer 79-odstotno učinkovito, medtem ko je učinkovitost cepiv Pfizerja in Moderne 95-odstotna.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah po 10.534 testih potrdili 1688 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 20 bolnikov s covid-19. V bolnišnicah se zdravi 5089 bolnikov, od katerih jih 171 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Doslej za posledicami covid-19 v Srbiji umrlo 3791 bolnikov, potrdili pa so 375.799 okužb, še poroča Tanjug.

V Nemčiji dogovor o podaljšanju ukrepov do 14. februarja

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes s ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel dogovorila o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa najmanj do 14. februarja, so sporočili viri, ki sodelujejo na pogovorih. Nemška vlada je predlagala podaljšanje protikoronskih ukrepov, ki bi se sicer iztekli konec januarja, do sredine februarja, razmišlja pa tudi o uvedbi strožjih ukrepov, saj se število novih okužb ne zmanjšuje bistveno. Predlog naj bi med zveznimi deželami naletel na nekaj neodobravanja, piše STA.

Nemška vlada je predlaganje podaljšanje protikoronskih ukrepov do sredine februarja. Na fotografiji nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto: Reuters Nemška vlada je predlaganje podaljšanje protikoronskih ukrepov do sredine februarja. Na fotografiji nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Glede na vladni predlog, o katerem je Merklova govorila z ministrskimi predsedniki 16 zveznih dežel, naj bi zaostrili pravila glede nošenja zaščitnih mask v javnem prevozu in trgovinah, okrepili naj bi tudi pritisk na delodajalce, da zaposlenim omogočijo delo od doma. Pripombe na predlog so imele predvsem zvezne dežele, ki jih vodijo socialdemokrati (SPD). Med drugim dvomijo, da so strožji ukrepi sploh nujni, poroča STA.

V Nemčiji strogi ukrepi za zajezitev virusa veljajo od začetka novembra. Med drugim so zaprti šole, nenujne trgovine, bari in restavracije. Strokovnjaki so v ponedeljek zvečer pozvali k zaostritvi ukrepov, največjo nevarnost vidijo v novih sevih novega koronavirusa. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 11.369 novih okužb, umrlo je še 989 ljudi. Še pred tednom dni so poročali o 12.802 novih okužbah in 891 smrtnih primerih.

Na Otoku rekordnih 1.610 smrtnih žrtev v enem dnevu

V Veliki Britaniji pa je v zadnjem dnevu za boleznijo covid-19 umrlo 1.610 ljudi, kar je največ od začetka izbruha epidemije covid-19, v državi. Po uradnih podatkih je omenjena bolezen na Otoku zahtevala že več kot 91 tisoč smrtnih žrtev. Prejšnji rekord v številu umrlih za covid-19 so v Veliki Britaniji zabeležili prejšnjo sredo, ko je bolezen zahtevala 1.564 življenj, piše STA. Skupaj je v 28 dneh po pozitivnem izidu testiranja na novi koronavirus umrlo 91.470 ljudi.

Če bi upoštevali vse, pri katerih je covid-19 naveden kot vzrok smrti na mrliškem listu, poleg tega pa še nedavno umrle bolnike s covid-19, bi ta številka presegla sto tisoč. V zadnjih 24 urah so na Otoku potrdili več kot 33.300 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa že skoraj 3,5 milijona. Po najnovejših podatkih britanske vlade so do zdaj cepili nekaj manj kot 4,3 milijona ljudi.

letališče Chicago
Novice Zaradi strahu pred covid-19 tri mesece preživel na letališču

V ZDA se je okužilo skoraj 25 milijonov ljudi

V ZDA se je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom do zdaj okužilo več kot 24 milijonov ljudi, umrlo pa je 399 tisoč bolnikov s covid-19. Število smrti zaradi covid-19 narašča v 30 ameriških zveznih državah, najbolj pa v Kaliforniji, kjer je do zdaj zaradi omenjene bolezni umrlo več kot 33.700 ljudi.

V ZDA se je z novim koronavirusom okužilo že skoraj 25 milijonov ljudi. | Foto: Reuters V ZDA se je z novim koronavirusom okužilo že skoraj 25 milijonov ljudi. Foto: Reuters

Največ bolnikov s covid-19 je do zdaj umrlo v zvezni državi New York, in sicer 41.173, kar je posledica rekordnega števila mrtvih med temi bolniki v lanskem aprilu. V New Yorku število smrti trenutno narašča počasneje kot drugod. Guverner države Andrew Cuomo je v ponedeljek poročal o 153 mrtvih, piše STA. V New Yorku je bilo do zdaj s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu cepljenih 903 tisoč ljudi, z obema odmerkoma pa 104 tisoč.

Cuomo je izrazil razočaranje nad zvezno vlado, ki je obljubila, da bo sprostila rezerve cepiva, nato pa ugotovila, da rezerv ni več, saj so bile že razposlane. Cuomo je zato naslovil pisno prošnjo na podjetje Pfizer, naj cepivo proda neposredno državi New York. Po ZDA so do zdaj razdelili 31,2 milijona odmerkov cepiva, dejansko pa je bilo s prvim odmerkom cepljenih le 10,6 milijona ljudi. Čim hitreje želijo cepiti čim več ljudi v okrožju Los Angeles v Kaliforniji, kjer zdaj vsakih šest minut zaradi covid-19 umre en človek.

Jelko Kacin
Novice Slovo Jelka Kacina: to so izjave, ki se jih bomo vedno spominjali #video

 

 

Ne spreglejte