SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA rekordna predčasna udeležba na volitvah

0,41

termometer

Volitve Zda
Foto: Reuters

V ZDA je do nedelje po poročanju ameriške medijske mreže CNN in drugih medijev predčasno volilo že skoraj 59 milijonov ljudi, kar je več kot leta 2016 v celotnem predčasnem ciklu, ki ponekod traja vse do 1. novembra. Američani lahko predčasno volijo po pošti ali osebno, odvisno od posamezne zvezne države. Demokrati za zdaj prekašajo republikance.

Donald in Melania Trump Novice Bodo nevidni vojaki rešili Melanio in Donalda Trumpa?

Od vseh predčasnih glasov jih je bilo do nedelje 51 odstotkov demokratskih in 31 odstotkov republikanskih. Statistika ugotavlja le, ali je volil registrirani republikanec ali demokrat, ne pa tudi, kako je volil, čeprav velikih odklonov pri tem ni. Republikanci naj bi v večjem številu volili na sam dan volitev 3. novembra, piše STA.

Volijo predčasno, da se izognejo dolgim vrstam na dan volitev

Na njihovi strani je nekaj zmede, saj jih vodstva državnih strank, nacionalni odbor republikanske stranke in celo kampanja predsednika ZDA Donalda Trumpa pozivajo, naj volijo predčasno tudi po pošti, hkrati pa predsednik Trump volitve po pošti razglaša za prevaro.

Volitve Zda Foto: Reuters Američani volijo predčasno, da se izognejo dolgim vrstam pred volišči na dan volitev, vendar so vrste dolge že zdaj. V New Yorku lahko predčasno volijo od sobote in vključno z nedeljo so se v mestu New York pred volišči vile dolge vrste, v katerih so ljudje čakali najmanj dve uri in tja do štiri ure.

Med njimi je bila tudi zvezna kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, ki je to označila za nacionalno sramoto. "V Ameriki ne bi smelo biti nikjer sprejemljivo čakanje v vrsti za volitve dve, tri ali štiri ure. To je oblika zatiranja volilne udeležbe, četudi gre za demokratsko državo," je dejala.

V mestu New York je v dveh dneh glasovnice v živo oddalo skoraj 200 tisoč ljudi, predčasne volitve pa v državi trajajo do 1. novembra. Leta 2016 so predčasne in glasovnice po pošti v ZDA predstavljale 42 odstotkov vseh oddanih glasovnic. Letos pričakujejo, da bo za volitve oddanih več kot 150 milijonov glasovnic, poroča STA.

Donald in Melania Trump Novice To so ujele kamere: je Melania potegnila roko stran od Trumpa? #video

25 odstotkov takih, ki so volili prvič ali volijo zelo redko

Na Floridi, ki spada med ključne države, je bilo doslej oddanih 43 odstotkov glasovnic registriranih demokratov in 36 odstotkov registriranih republikancev. Leta 2016 je bilo devet dni pred volitvami predčasno oddanih za približno odstotek več republikanskih kot demokratskih glasovnic.

Volitve Zda Foto: Reuters Demokrati so do nedelje na Floridi oddali 596 tisoč glasovnic po pošti več kot republikanci, republikanci pa so oddali 230 tisoč glasovnic več v živo kot demokrati. V Nevadi je demokratska prednost po pošti 97.500, v živo pa republikanci vodijo za 42.600 glasov, kar je podobno kot leta 2016.

V Pensilvaniji je demokratska prednost na predčasnih volitvah ogromnih 70 proti 20 odstotkov, v Severni Karolini pa 40 proti 30 odstotkov. Analize ameriške tiskovne agencije AP ugotavljajo, da je bilo med predčasnimi volivci po ZDA doslej 25 odstotkov takih, ki so volili prvič ali volijo le zelo redko. V Teksasu, kjer so ankete tesne, je takih volivcev 30,5 odstotka, še navaja STA.

Joe Biden Donald Trump Novice Zadnje soočenje pred volitvami: napadi o koronavirusu in očitki o korupciji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin