SiolNET. Novice Svet
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA novo ogorčenje zaradi Trumpovega nepotizma

1,58

termometer

Donald Trump
Američani šele s Trumpom odkrivajo, kako deluje njihova vlada oziroma kaj je predsedniku dovoljeno in kaj ne, saj gre Trump pogosto do skrajne meje dovoljenega. Foto: Reuters

Kongresni demokrati zahtevajo, naj Bela hiša preda vso dokumentacijo, ki zetu ameriškega predsednika Jaredu Kushnerju omogoča dostop do zaupnih informacij. Ta dostop je predsednik ZDA Donald Trump po poročanju medijev zetu uredil ob nasprotovanju obveščevalnih agencij ZDA.

New York Times je poročal, da je Trump nekdanjemu šefu kabineta Johnu Kellyju ukazal, naj soprogu predsednikove hčerke Ivanke Trump potrdi dostop do zaupnih informacij, čeprav je od obveščevalnih agencij dobil negativno oceno. Trump je tako zanemaril mnenje pravne pisarne Bele hiše in obveščevalcev, ki so preverjali Kushnerjevo preteklost in posle.

Kellyja je predsednikova odločitev tako skrbela, da je napisal opomnik, da mu je Trump ukazal, naj Kushnerju izda varnostno potrdilo. Nekdanji glavni pravnik Bele hiše Don McGahn je storil enako in omenil zadržke obveščevalne agencije Cia.

Michael Cohen Novice Trump odvetnika označil za lažnivca

Američani šele s Trumpom odkrivajo, kaj je predsedniku dovoljeno in kaj ne

Trump je sicer ravnal v skladu z zakonodajo in predsedniškimi pooblastili. Američani šele s Trumpom odkrivajo, kako deluje njihova vlada oziroma kaj je predsedniku dovoljeno in kaj ne, saj gre Trump pogosto do skrajne meje dovoljenega.

Ameriški predsednik je doslej trdil, da se ni vpletal v odobritev potrdila Kushnerju. Lani je na vprašanje o tem ob srečanju z avstralskim premierjem odgovoril, da je odločanje o Kushnerjevem potrdilu prepustil Kellyju. Dodal je še, da se v to ni vpletal, tako kot tudi ne v podobna potrdila drugim članom svoje vlade.

"Nikoli nisem naročil generalu Kellyju ali komurkoli drugemu, da ravna v nasprotju s priporočili varnostnih uradnikov," je lani dejal Trump.

Donald Trump in Kim Džong Un Novice Trump in Kim Džong Un brez dogovora predčasno končujeta srečanje #video

Cummings takoj zahteva tako dokumente kot dostop do vseh prič

Predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu kongresa Elijah Cummings je od pravnika Bele hiše Pata Cipolloneja zahteval, naj preda dokumente. Cummings, ki je v sredo vodil zaslišanje nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, je dodal, da dokumente zahteva nemudoma, kakor tudi dostop do vseh potrebnih prič.

To zahteva sicer že od začetka februarja, vendar pa Cipollone trdi, da gre za preseganje kongresnih pooblastil. Vprašanje varnostnih potrdil naj bi bilo v pristojnosti predsednika ZDA in ne kongresa. Uradno ni znano, zakaj so bili obveščevalci proti potrdilu za Kushnerja. Ugiba se o njegovih poslih s tujimi državami, kot sta Rusija in Savdska Arabija.

Donald Trump in Kim Džong Un Novice Bela hiša zaradi neprijetnih vprašanj Trumpu novinarjem onemogočila dostop do večerje s Kimom Donald Trump Novice Predstavniški dom zavrnil Trumpove izredne razmere Donald Trump in Kim Džong Un Novice Trump: Z denuklearizacijo bo Severna Koreja postala gospodarska sila Donald Trump Novice Bodo republikanci Trumpu tokrat obrnili hrbet? Donald Trump Trendi Zlate maline: za najslabšega igralca razglasili Donalda Trumpa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin