Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
7.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Donald Trump zid Mehika izredne razmere

Torek, 26. 2. 2019, 7.07

5 let, 1 mesec

Bodo republikanci Trumpu tokrat obrnili hrbet?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Donald Trump | Republikanci v senatu niso navdušeni nad Trumpovo razglasitvijo izrednih razmer na ameriško-mehiški meji. | Foto Reuters

Republikanci v senatu niso navdušeni nad Trumpovo razglasitvijo izrednih razmer na ameriško-mehiški meji.

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo danes potrdil resolucijo o zavrnitvi razglasitve izrednih razmer zaradi južne meje, poteza ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je tik pred porazom tudi v senatu, kjer imajo večino republikanci.

Ameriški predsednik Donald Trump je izredne razmere razglasil, da mimo bi kongresa prišel do denarja, ki ga potrebuje za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ameriška ustava daje pooblastila za odločanje o porabi proračunskih sredstev kongresu, predsedniki pa lahko od konca 70. let prejšnjega stoletja v skladu z zakonom razglasijo izredne razmere, da pridejo do denarja, če se mudi, ker so postopki v kongresu zamudni. Noben predsednik do zdaj tega sicer ni storil ob nasprotovanju kongresa.

Mike Pompeo Donald Trump
Novice Trump in Pompeo proti vrnitvi soproge islamskih teroristov v ZDA

Bodo republikanci Trumpu obrnili hrbet?

Trump je imel za to, da razglasi izredne razmere, če so res tako izredne, dve leti časa, ko so imeli njegovi republikanci večino tako v senatu kot tudi v predstavniškem domu. Razmere so postale izredne šele po tem, ko so demokrati zmagali na vmesnih volitvah v predstavniški dom, dogajanje komentira STA. Trump denarja od demokratov ni dobil in je zaprl lastno vlado, po mesecu dni je popustil, nato pa poskušal poraz spremeniti v zmago pred svojimi podporniki z izrednimi razmerami.

Demokratska večina bo danes glasovala proti izrednim razmeram, vprašanje je le, koliko republikancev se ji bo pridružilo. Podobno resolucijo bodo skušali potrditi tudi v stočlanskem senatu, kjer so se 47 demokratom, ki bodo glasovali proti, do ponedeljka zvečer pridružili trije republikanci. To so Lisa Murkowski z Aljaske, Tom Tillis iz Severne Karoline in Susan Collins iz Maina. Za uspeh resolucije je potreben le še en prestop.

Donald Trump
Trendi Zlate maline: za najslabšega igralca razglasili Donalda Trumpa

Trump republikance opozarja, da volilna baza trdno podpira predsednika

Trump je v zadnjih dneh republikancem v kongresu prek Twitterja sporočil, naj ne pozabijo na volilno bazo, ki trdno podpira njihovega predsednika. Nasprotovanje Trumpovi razglasitvi izrednih razmer med republikanci sicer ni izraz nasprotovanja predsednikovi politiki, dogajanje komentira STA. Tisti, ki so proti, pravijo, da so proti zato, ker bo to precedens, ki ga bo lahko v prihodnje podobno samovoljno izkoristil demokratski predsednik.

Ne spreglejte