Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Split Zagreb volitve Hrvaška

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 7.15

6 let, 10 mesecev

V Zagrebu zmaga Bandića, HDZ prevzela Split

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

milan bandić | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

V drugem krogu hrvaških lokalnih volitev je samo Split izmed štirih največjih hrvaških mest dobil novega župana. Kandidat HDZ Andro Krstulović Opara je za približno 1000 glasov premagal nekdanjega župana Splita Željka Keruma. V Zagrebu je zmagal Milan Bandić, v Osijeku Ivica Vrkić, na Reki pa Vojko Obersnel.

Dolgoletni zagrebški župan Milan Bandić je danes potrdil svoj šesti županski mandat, potem ko je dobil nekaj manj kot 52 odstotkov glasov, njegova tekmica Anka Mrak Taritaš (HNS) pa je obtičala na 46 odstotkih, kažejo podatki državne volilne komisije. V Zagrebu je bila 41-odstotna volilna udeležba.

V Splitu 9,5 odstotka neveljavnih glasovnic

V Splitu je bilo na voliščih 38 odstotkov volivcev, od katerih jih je 46,19 odstotka zaupalo glasove Krstuloviću Oparu, medtem ko je Kerum dobil 44,40 odstotka glasov. Po objavi uradnih izidov je sicer zahteval vnovično preštevanje glasov in preverjanje volilnih listkov, ker je bilo v Splitu 9,5 odstotka neveljavnih glasovnic.

Zatrdil je, da gre za prevaro, češ da so na listke, na katerih je bilo obkroženo njegovo ime, namenoma dopisovali različne zadeve, da bi postali neveljavni. V drugih hrvaških mestih je bilo po le nekaj odstotkov neveljavnih volilnih listkov.

Na Reki slavil Vojko Obersnel

Ob zvokih tradicionalne delavske in levičarske pesmi Bandiera Rossa je svojo vnovično zmago danes proslavil dolgoletni reški župan Vojko Obersnel (SDP), ki je zbral skoraj 56 odstotkov glasov. Neodvisni kandidat Hrvoje Burić je medtem prišel do 42,7 odstotka glasov. Na Reki je bila volilna udeležba nekaj pod 29 odstotki.

Zmago je dosegel tudi dosedanji župan Osijeka in neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpirajo SDP in levosredinske stranke. Vrkić je dobil nekaj manj kot 63 odstotkov glasov, kandidatka HDZ Ivana Šojat pa 33 odstotkov glasov ob 34-odstotni volilni udeležbi.

V drugemu krogu lokalnih volitev je 2,8 milijona volivcev izbiralo več kot 160 vodilnih ljudi v županijah, mestih in občinah. Po podatkih državne volilne komisije je bila udeležba na županijskih volitvah in mesto Zagreb, ki ima status županije, nekaj manj kot 38-odstotna, medtem ko se je nekaj več kot 41 odstotkov udeležilo županskih volitev v mestih in občinah.
Ne spreglejte