Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 2. 2021,
12.57

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Natisni članek

zabava Hrvaška

Nedelja, 7. 2. 2021, 12.57

3 leta, 2 meseca

V Zagrebu se je več sto mladih zabavalo pozno v noč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Zabava

Na Hrvaškem zadnje dni beležijo več kršitev ukrepov za obvladovanje epidemije. V Zagrebu se je ta konec tedna dvakrat zbralo nekaj sto mladih, ki so se zabavali ob alkoholu in glasni glasbi. Hrvaška ima sicer precej boljšo epidemiološko sliko od Slovenije. 

V petek zvečer se je v Zagrebu okoli tisoč mladih udeležilo zabave na prostem. Hrvaška policija je zbrane opozorila, da ne spoštujejo epidemioloških ukrepov in naj se razidejo, kar so zatem tudi storili.

S sabo so prinesli alkohol in zvočnike

Kljub temu pa se je v soboto zvečer na zagrebškem Jarunu nove zabave udeležilo okoli 700 mladih. Kot poroča Jutarnji list, so mladi zavzeli plažo manjšega jezera in zasedli terase zaprtih kavarn Aruba in Žiraffa. Poleg piva, vina, pelinkovca in vodke so nekateri s sabo prinesli tudi zvočnike, iz katerih je donela glasna glasba, okoli zvočnikov pa se je zbralo večje število ljudi, ki so plesali, piše medij.

Sljeme
Novice Gneča na hrvaškem smučišču: "Ljudje so natrpani kot sardele v konzervi"

Kot je za Jutarnji list povedal 20-letni študent Roko, ne gre pri tem za nobeno politiko, prišli so se le zabavat in popivat. Dodal je, da bodo, če bodo še naprej vsi zaprti v hiše, zaostali. Ena od udeleženk pa je novinarjem povedala, da če lahko pravila kršijo politiki, jih lahko tudi študenti. Ob tem je omenila pogreb Miroslava Tuđmana, najstarejšega sina prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Posted by Tena Čajić on Sunday, 7 February 2021

Občasno se je mimo pripeljala tudi policija, a mladih v soboto zvečer ni poskušala razgnati ali legitimirati. Je pa množica ljudi za sabo pustila precej smeti, kar lahko vidite na fotografiji v zgornji objavi. 

Na Hrvaškem so epidemijo novega koronavirusa uspešno obvladali. V zadnjih nekaj tednih potrdijo le še nekaj sto novih primerov na dan, v vsej državi je trenutno manj kot tri tisoč aktivno okuženih. Za primerjavo, v pol manjši Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 16 tisoč ljudi, v povprečju pa še vedno potrdimo okoli tisoč primerov na dan. 

Hrvaški upokojenci pozivajo k omejitvi cepljenja s cepivom AstraZenece

Na Hrvaškem, kjer so v soboto prejeli prve odmerke cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, upokojenska združenja pozivajo k omejitvi cepljenja s tem cepivom za starejšo populacijo. V državi so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5249 testih potrdili 276 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19.

Na Hrvaškem so v soboto prejeli 16.800 odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je že v petek napovedal, da se bo cepljenje začelo prihodnji teden. Ob tem je dodal, da ni razlogov, da bi sprejeli priporočilo, da to cepivo ni učinkovito za starejše od 65 let.

Dve združenji hrvaških upokojencev pa sta nacionalni štab civilne zaščite danes pozvali, naj do nadaljnjega omeji cepljenje s cepivom AstraZenece pri starejši populaciji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zavzeli sta se za to, da se cepljenje omeji na osebe do največ 65 oziroma 60 ali 55 let starosti, saj se je tako doslej odločila večina evropskih držav, med njimi Nemčija in Francija. Cepivo AstraZenece je bistveno cenejše, a bi naj bilo po nekaterih navedbah manj učinkovito od mRNA cepiv, kakršno proizvajata Pfizer in BioNTech.

 

Ne spreglejte