SiolNET. Novice Svet
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protest v Zagrebu: hrvaškim politikom 500 ljudi prineslo eno kuverto

0,85

termometer

Zagreb, protest, mediji, novinarji
"Medije ste ugrabili, novinarstva pa ne damo" je bil slogan protesta novinarjev v Zagrebu. Foto: STA

V središču Zagreba je potekal protest novinarjev, ki ga je organiziralo Hrvaško novinarsko društvo (HND). Shoda pod geslom Medije ste ugrabili, novinarstva ne damo se je udeležilo več sto ljudi. Sprehod so sklenili pred poslopjem hrvaške vlade, ki so ji v kuverti izročili osem zahtev za spremembo odnosa do medijev in novinarjev.

Novinarski protest so podprle nekatere znane osebnosti, med drugim iz vrst levosredinskih in levičarskih strank. Po ocenah organizatorjev se je protestnega sprehoda udeležilo več kot 500 ljudi, med katerimi so prevladovali novinarji.

Shod so začeli pred novinarskim domom v Zagrebu, od koder so se odpravili proti ministrstvu za kulturo in rektoratu zagrebške univerze, potem pa skozi središče mesta do poslopja hrvaške vlade.

"Ugrabili ste medije"

Na čelu shoda je bila skupina bobnarjev, za njo pa tudi vodstvo HND, ki je nosilo napis z geslom protesta. Bilo je videti tudi napise Ugrabili ste medije, mikrofona ne damo, Katedrala duha (HRT) potrebuje prepih, Jutri ne boste nič vedeli, Grozili ste s smrtjo novinarjem Indexa in podobne. Mnogi udeleženci so delali hrup tudi s piščalkami.

Predsednik HND Hrvoje Zovko je med protestnim sprehodom večkrat po megafonu dejal, da je protest glas novinarjev proti uničevanju novinarstva kot javne dobrine ter da je treba povedati, da je dovolj. Poudaril je, da "vsak klatež in kriminalec lahko toži novinarje za duševne bolečine, tudi če gre za objavo resničnih dejstev". Predsednik HND Hrvoje Zovko je med protestnim sprehodom večkrat po megafonu dejal, da je protest glas novinarjev proti uničevanju novinarstva kot javne dobrine ter da je treba povedati, da je dovolj. Poudaril je, da "vsak klatež in kriminalec lahko toži novinarje za duševne bolečine, tudi če gre za objavo resničnih dejstev". Foto: STA

Kaj od hrvaške vlade zahtevajo novinarji?

Na trgu svetega Marka pred poslopjem hrvaške vlade so novinarji  prebrali zahteve, ki so jih v kuverti izročili hrvaški vladi.

Od vlade zahtevajo spremembo zakonodaje, ki bo lahko zaščitila novinarje, ki profesionalno opravljajo svoje delo.

Zahtevajo tudi depolitizacijo sveta za elektronske medije, razrešitev vodstva HRT ter spremembe zakona o HRT. Zahtevajo še izvajanje obstoječe medijske zakonodaje ter preprečevanje vmešavanja lokalnih oblastnikov v medije.

Zavzemajo se tudi za sprožitev postopkov proti napadalcem na novinarje ter uvajanje javnih podpor za kakovostno novinarstvo.

Andrej Plenković Novice Ali HDZ potvarja zgodovino tudi na račun slovenske osamosvojitve?

Protest novinarskih kolegov v Zagrebu je znova podprlo tudi Društvo novinarjev Slovenije

Na shodu so protestniki med drugim izpostavili, da je bilo proti novinarjem na Hrvaškem vloženih približno 1200 tožb zaradi duševnih bolečin, od leta 2014 pa je bilo pretepenih 18 novinarjev. Na shodu so protestniki med drugim izpostavili, da je bilo proti novinarjem na Hrvaškem vloženih približno 1200 tožb zaradi duševnih bolečin, od leta 2014 pa je bilo pretepenih 18 novinarjev. Foto: STA
V Društvu novinarjev Slovenije so vnovič obsodili ravnanje uprave HRT, ki je sprožila 36 tožb proti novinarjem in medijem.

"Dejstvo, da javni medij sproža postopke proti svojim zaposlenim, nekdanjim zaposlenim, funkcionarjem novinarskih združenj in ostalim novinarskim kolegom, kaže na pomanjkanje osnovnega razumevanja poslanstva in vloge javnega medija. Pomeni tudi zlorabo javnega denarja za obračunavanje s kritičnimi posamezniki in mediji," je DNS zapisal v sporočilu, ki so ga pred tem objavili 14. februarja. Po mnenju DNS je zastrašujoče tudi splošno stanje svobode govora na Hrvaškem.

Preberite tudi:

Hrvaška policija Novice Oče na Pagu iz prvega nadstropja vrgel štiri mladoletne otroke #video Hrvaška, kampiranje Novice Hrvaška turistična skupnost žrtev milijonske goljufije smeti dubrovnik Novice Jugo slovensko obalo prekril z vejevjem, Hrvaško s smetmi #foto Hrvaška kuna Novice Na Hrvaškem kaznovali žensko, ker je naberačila deset kun

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • triglav... / 03.03.2019. ob 07:15 +1 0

    Ciganska država, malo slabša celo od Slovenije. Celo Bolgari jih prehitevajo, pa še turizma nimajo. Sicer je pa njihov turizem ropanje na "črno".

    +1 0
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin