Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2017,
16.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

17

Natisni članek

Donald Trump ZDA Melania Trump inavguracija Washington

Petek, 20. 1. 2017, 16.40

6 let, 6 mesecev

Donald Trump: Pozabljeni ne bodo več pozabljeni #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

17

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Donald Trump, ki je 8. novembra lani zmagal na volitvah v ZDA, je opoldne po lokalnem času na slovesnosti na Kapitolu prisegel kot 45. ameriški predsednik. V inavguracijskem govoru Američanom je obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno.

Po prisegi je bil s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila je parada od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Trump je zadnji del parade prehodil peš skupaj s soprogo Melanio in najmlajšim sinom Barronom. Parado so spremljali tisoči Trumpovih privržencev, pa tudi nasprotniki. Zvečer se bo novi ameriški predsedniški par v ameriški prestolnici udeležil še treh inavguracijskih plesov.

Trump je prisegel pred predsednikom vrhovnega sodišča. Z roko na Bibliji je Trump izrekel besedilo prisege: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po svojih najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo Združenih držav. Tako naj mi pomaga Bog."

Trump je v inavguracijskem govoru Američanom obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno. | Foto: Getty Images Trump je v inavguracijskem govoru Američanom obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno. Foto: Getty Images S tem je Trump začel štiriletni predsedniški mandat.


Morda vas zanima še:

V čem na inavguracijski dan blesti nova prva dama ZDA, naša Melania Trump
Pred inavguracijo: "Ne pozabite nastaviti ure 300 let nazaj"
V Sevnici predstavili paleto izdelkov s "podpisom" prve dame #foto #video
Ob prisegi Donalda Trumpa veselo tudi v Sevnici #video
Zbogom, Obama
Na protestih proti Trumpu aretirali 95 ljudi


Ob Trumpovi zaprisegi je bila njegova družina, poleg žene Melanie tudi njegovi otroci, vključno z najmlajšim sinom Barronom.

Medtem ko je Washington cvetel, ljudje po Ameriki niso imeli česa praznovati, je dejal Trump in dodal: "To se bo zdaj spremenilo. Ta trenutek je vaš." | Foto: Reuters Medtem ko je Washington cvetel, ljudje po Ameriki niso imeli česa praznovati, je dejal Trump in dodal: "To se bo zdaj spremenilo. Ta trenutek je vaš." Foto: Reuters

Trump je v inavguracijskem govoru Američanom obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno. Medtem ko je Washington cvetel, ljudje po Ameriki niso imeli česa praznovati, je dejal Trump in dodal: "To se bo zdaj spremenilo. Ta trenutek je vaš."

"20. januarja 2017 se bomo spominjali kot dne, ko so ljudje spet prišli na oblast v tej državi. Pozabljeni ne bodo več pozabljeni," je dejal. "Skupaj bomo določili smer Amerike in sveta v prihodnjih mnogo mnogo letih." "Naše načelo naj bo, kupuj ameriško in najemaj ameriško," je dejal. | Foto: "Naše načelo naj bo, kupuj ameriško in najemaj ameriško," je dejal. Američanom je obljubil, da ga bo vodila vizija "najprej Amerika". Kot je dejal, so ZDA veliko let subvencionirale druge vojske, v tujini so porabile milijarde, branile so meje drugih, na njihov račun so bogatele druge države, v Ameriki pa so se zapirale tovarne, na milijone ljudi je ostajalo brez dela, ameriška infrastruktura se je sesuvala.

"Kupuj ameriško, najemaj ameriško"

"Vse to je zdaj preteklost," je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA od zdaj naprej upoštevale svoje interese. "Naše načelo naj bo, kupuj ameriško in najemaj ameriško," je dejal.

"Utrdili bomo stara zavezništva in oblikovali nova, združili bomo civilizirani svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bomo popolnoma izbrisali z obličja Zemlje," je dejal. | Foto: Reuters "Utrdili bomo stara zavezništva in oblikovali nova, združili bomo civilizirani svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bomo popolnoma izbrisali z obličja Zemlje," je dejal. Foto: Reuters

"Vrnili bomo delovna mesta. Vrnili bomo meje. Vrnili bomo bogastvo. In vrnili bomo sanje," je Američanom obljubil novi predsednik.

ZDA bodo združile svet proti islamskemu radikalizmu

Zatrdil je, da ZDA ne bodo več vsiljevale svojih načel drugim državam, bodo pa sijale kot zgled drugim, naj jim sledijo. Napovedal je, da bodo ZDA združile svet proti islamskemu radikalizmu.

"Utrdili bomo stara zavezništva in oblikovali nova, združili bomo civilizirani svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bomo popolnoma izbrisali z obličja Zemlje," je dejal.

"Čas praznega govorjenja je končan"

Trump je še dejal, da je konec obdobja politikov, ki so govorili, a nič naredili. "Čas praznega govorjenja je končan," je zatrdil Trump na svojem prvem nastopu po prevzemu položaja.

S Trumpovim govorom se je končala inavguracijska slovesnost na Kapitolu. Dozdajšnji ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena sta s helikopterjem odletela v vojaško oporišče Andrews, od koder bosta s hčerkama odpotovala na počitnice v Kalifornijo.

 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nekaterih demokratskih senatorjev ni bilo

Med več tisoč ljudmi so se inavguracije udeležili številni kongresniki, nekdanji predsedniki, veleposlaniki in posebni gosti ter novinarji, a mnogih tudi ni bilo.

Med drugim skoraj 50 demokratskih senatorjev, pa tudi številnih znanih osebnosti. 70-letni Trump je prisegel na dveh izvodih Svetega pisma, svojem in tistem, na katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln.

Obamova v Beli hiši sprejela Trumpova

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši pred tem sprejel svojega naslednika Trumpa in njegovo Melanio Trump. Obama in njegova žena Michelle sta Trumpova gostila na zajtrku pred začetkom inavguracijskih slovesnosti na Kapitolu.

Obama je pred tem dokončno zapustil Ovalno pisarno, v kateri je, kot veleva tradicija, svojemu nasledniku pustil pismo. Ob odhodu se je s preprostim "Hvala" zahvalil Američanom, na vprašanje zbranih novinarjev, ali čuti nostalgijo, pa je odgovoril: "Seveda."

Poglejte si še več utrinkov z današnjega dne

 | Foto: Reuters Foto: Reuters Melania Trump s sinom Baronom | Foto: Reuters Foto: Reuters

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters melania Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Inavguracija Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Inavguracija predsednika ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters Melania Trump s sinom Baronom | Foto: Reuters Foto: Reuters Donald Trump invaguracija | Foto: Reuters Foto: Reuters Donald Trump invaguracija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Barack in Michelle Obama | Foto: Reuters Foto: Reuters Barack in Michelle Obama | Foto: Reuters Foto: Reuters Inavguracija predsednika ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters Donald Trump invaguracija | Foto: Reuters Foto: Reuters

inavguracija, donald trump, parada | Foto: Reuters Foto: Reuters

inavguracija, donald trump, parada | Foto: Reuters Foto: Reuters inavguracija, donald trump, parada | Foto: Reuters Foto: Reuters

Donald Trump, inavguracija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte