Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
morje Kitajska nafta

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 12.01

6 let, 6 mesecev

V Vzhodnokitajskem morju več sto kvadratnih kilometrov naftnih madežev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

V Vzhodnokitajskem morju, kjer je nedavno potonil iranski tanker, se je površina naftnih madežev v le nekaj dneh potrojila. Kitajske oblasti so v nedeljo odkrile tri območja onesnaženja, ki prekrivajo okoli 332 kvadratnih kilometrov, medtem ko je v sredo onesnažena površina merila 101 kvadratni kilometer.

14. januarja, dober teden po trčenju v kitajsko tovorno ladjo, je 300 kilometrov vzhodno od Šanghaja potonil iranski tanker Sanchi. Iz njega se je začela izlivati nafta, naftni madeži se vse od takrat neprestano širijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za zdaj našli tri trupla

Tanker, ki je plul pod panamsko zastavo, je v času nesreče na krovu prevažal 136 tisoč ton lahke nafte ter 32 članov posadke. Te so iranske oblasti po neuspeli reševalni akciji razglasile za mrtve, do zdaj pa so našli le tri trupla.

naftni madeži | Foto:

Kitajski okoljski strokovnjaki so že takoj po nesreči opozorili na možnost ekološke katastrofe. Naftni madeži poleg morskega življenja namreč ogrožajo tudi življenje ljudi, ki bi lahko zaužili onesnaženo morsko hrano.

Ultralahko različico nafte je težje ločiti od vode

Ultralahka različica nafte, ki jo je prevažal tanker, ob razlitju ne oblikuje običajnih črnih madežev na vodni površini, je pa kljub temu zelo škodljiva za morsko življenje in jo je težje ločiti od vode, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Če bi se v morje razlil celoten tovor tankerja, bi nastal največji naftni madež v več desetletjih, ki se je razlil z ladje.

Pred tem je največji madež nastal v Omanskem zalivu leta 1972, ko je iz tankerja Sea Star izteklo okoli 115 tisoč ton nafte, še poroča AFP.

Ne spreglejte