SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Vietnam prepeljali prve migrante, ki so umrli v britanskem tovornjaku

0,03

termometer

Posmrtni ostanki enega od migrantov, ki so jih prejšnji mesec našli mrtve v tovornjaku v Veliki Britaniji, so prepeljali v domovino.
Posmrtne ostanke enega od migrantov, ki so jih prejšnji mesec našli mrtve v tovornjaku v Veliki Britaniji, so prepeljali v domovino. Foto: Reuters

V Vietnam so danes prepeljali posmrtne ostanke 16 od 39 migrantov, ki so jih prejšnji mesec našli mrtve v tovornjaku v Veliki Britaniji. Sprejela jih je množica ljudi, med katerimi so bili tudi žalujoči svojci, ki so že tedne čakali na vrnitev trupel v domovino.

V Hanoj je danes z letalom prispelo 16 posmrtnih ostankov, ki so jih z reševalci prepeljali v domače kraje po Vietnamu. Tam so jih pričakali domačini in svojci. Ponekod bodo posmrtne ostanke pokopali že danes.

Za repatriacijo posmrtnih ostankov so bili svojci pripravljeni plačati visoke zneske. Mnogi so morali vzeti posojilo, da so lahko plačali 1774 dolarjev za žaro s pepelom oziroma 2858 dolarjev za krsto s truplom. Vietnamske oblasti so sicer pozivale ljudi, naj izberejo žaro, saj je ta cenejša in tudi sanitarno bolj varna, a so se vseeno številni odločili za krsto s truplom.

Trupla v Essexu Novice Nova aretacija v povezavi s smrtjo migrantov v tovornjaku

Posmrtne ostanke drugih žrtev bodo v Vietnam prepeljali predvidoma konec tedna.

Med 39 žrtvami tudi deset najstnikov

Vietnamske državljane so našli mrtve 23. oktobra v hladilni prikolici tovornjaka v Essexu na jugovzhodu Anglije. Tovornjak je v Veliko Britanijo prispel iz Zeebruggeja v Belgiji prek pristanišča Purfleet na Temzi. Prvotno so poročali, da naj bi šlo za kitajske državljane. Nato se je oglasilo več vietnamskih družin, ki so izrazile bojazen, da so med mrtvimi njihovi sorodniki.

Tragedija je osvetlila nevarnost nezakonitih potovanj iz Vietnama v Združeno kraljestvo. Večina žrtev je bila iz osrednjega dela Vietnama, ki je eden najrevnejših delov države. Med 39 žrtvami je bilo deset najstnikov, najmlajši je bil star 15 let.

Trupla v Essexu Novice Voznik tovornjaka, v katerem so našli mrtve migrante, priznal krivdo

V okviru preiskave so aretirali več ljudi, najmanj deset tudi v Vietnamu. Voznik tovornjaka je v ponedeljek priznal krivdo, da je pomagal pri nezakonitih migracijah in sodeloval pri pranju denarja. Obtožnica ga bremeni tudi uboja 31 moških in osmih žensk, ki so jih našli na tovornjaku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin