SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V vesolje izstrelili satelita za preučevanje podnebnih sprememb

0,10

termometer

vesolje raketa
Foto: Thinkstock

Kitajska je danes v vesolje izstrelila kitajsko-francoski satelit, s katerim bodo preučevali valove in vetrove na gladini oceanov, kar bo omogočilo boljše razumevanje podnebnih sprememb. Japonska pa je izstrelila satelit, ki bo zbiral podatke o toplogrednih plinih in ima prav tako pomembno vlogo pri preučevanju podnebnih sprememb.

Nosilno raketo Dolgi pohod 2C so izstrelili iz izstrelišča Jiuquan na severozahodu Kitajske, na njej pa je približno 650 kilogramov težek satelit CFOSAT. Ta bo 24 ur na dan meril valove in veter na gladini morij. Francoski radar SWIM bo meril dolžino in smer valov, kitajski SCAT pa moč in smer vetrov.

To je zgodovinski dogodek

To bo omogočilo natančnejše napovedovanje hudih neurij in ciklonov. Klimatologi pa bodo bolje razumeli odnose med oceani in atmosfero, kar igra ključno vlogo pri podnebnih razmerah.

Krožil bo v orbiti, oddaljeni 520 kilometrov od Zemlje, podatke, ki jih bodo shranjevali tako na Kitajskem kot v Franciji, pa bo predvidoma zbiral tri leta.

Curiosity NASA Novice Nasa na Marsu odkrila možnost obstoja življenja

"To je zgodovinsko. To je prvi satelit, ki ga je Kitajska naredila v mednarodnem sodelovanju. Dejstvo, da ga je ustvarila s Francijo, kaže na naše tesne vezi s Kitajsko," je povedal predsednik francoskega Nacionalnega centra za študije vesolja (Cnes) Jean-Yves Le Gall. "Ta satelit bo omogočil občuten napredek v razumevanju podnebnih sprememb," je poudaril.

Satelit bo meril onesnaženost zraka

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tej priložnosti s kitajskim kolegom Xi Jinpingom govoril po telefonu. Oba sta pozdravila izstrelitev.

Japonska pa je medtem izstrelila satelit Ibuki-2, ki je že dosegel orbito na višini 613 kilometrov, po kateri bo krožil okrog Zemlje. Satelit, ki ga je razvilo japonsko podjetje Mitsubishi Electric, bo zbiral podatke o toplogrednih plinih metan, ogljikov dioksid in ogljikov monoksid, je sporočila japonska vesoljska agencija (JAXA).

Mars Novice Nasa izstrelila plovilo Insight proti Marsu

Kot so navedli v podjetju, bo "igral pomembno vlogo pri spremljanju vpliva podnebnih sprememb in človeških aktivnosti na proces kroženja ogljika", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Predhodnik danes izstreljenega satelita Ibuki je začel podatke o metanu in ogljikovem dioksidu zbirati že leta 2009. Ibuki-2 pa bo poskrbel za še bolj natančne podatke, ki jih bodo lahko uporabljale tudi okoljske organizacije, prispevali pa bodo tudi k naporom proti globalnemu segrevanju, kot je pariški podnebni sporazum.

Satelit bo poleg tega meril še onesnaženost zraka, med drugim prisotnost trdih delcev, kot so delci PM 2,5, v zraku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin