SiolNET. Novice Svet
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa izstrelila plovilo Insight proti Marsu

0,62

termometer

Mars

Če želimo ljudje nekega dne zares zgraditi kolonijo na Marsu, ga moramo natančno raziskati. S tem namenom se Nasa odpravlja na novo misijo na rdeči planet, v okviru katere bo s plovilom InSight raziskala njegovo strukturo. InSight bo zbiral podatke o notranjosti Marsa ter iskal odgovore na znanstvena vprašanja.

InSight bo podatke o vsem, kar se skriva pod površjem Marsa, zbiral predvidoma dve leti od novembra dalje, ko bo pristal na Marsu.

Plovilo so izstrelili ob 13.05 po srednjeevropskem času iz zračne baze v Vandenbergu v ameriški zvezni državi Kalifornija, odkoder na Mars doslej ni krenila še nobena odprava. Običajno namreč Nasa svoje poti v vesolje začenja iz Cape Canaverala na Floridi, saj je vrtenje Zemlje proti vzhodu v pomoč raketam pri izstrelitvi.

Poleg vesoljskega plovila so tokrat prvič v Marsovo orbito poslali tudi dva manjša satelita. Za zdaj bosta služila kot poskusna tehnična objekta, pri prihodnjih odpravah na Mars pa bosta lahko na Zemljo pošiljala tudi podatke o poletu.

Odprava bo stala več kot 990 milijonov dolarjev

Približno 993 milijonov dolarjev draga odprava je zelo pomembna. Ne bo sicer neposredno prispevala k temu, da bi ljudje lahko prej odpotovali na Mars, a zato njeni cilji niso nič manj zanimivi.

Na prejšnjih odpravah so raziskovali predvsem površino Marsa, na tokratni pa si želijo znanstveniki pri Nasi pogledati tudi pod debelo rdečo odejo prahu in raziskati, kako so nastale različne oblike na planetu. Zanimajo jih predvsem skalnate formacije. Tako bi lahko tudi ugotovili, kako so nastali naša Zemlja, Luna ali druga nebesna telesa, so sporočili iz Nase.

"Gre za prvi temeljit pregled njegovih vitalnih funkcij, odkar se je planet oblikoval pred 4,5 milijarde leti," so o najnovejši odpravi na Mars zapisali pri ameriški vesoljski agenciji.

Merili bodo tudi potresne sunke

InSight znanstvenikom ponuja nove možnosti opravljanja meritev. Med drugim naj bi bilo mogoče meriti tamkajšnje potrese. Medtem ko na Zemlji potrese običajno povzročajo premikanja zemeljskih plošč, so na Marsu posledica širjenja in krčenja kamnitih mas.

Znanstveniki v času dveletne odprave pričakujejo približno sto potresov, a verjetno ne močnejših od šeste stopnje po Richterjevi lestvici. Dodatno bodo v planet tudi vrtali luknje in merili temperaturo.

Kako je lahko Zemlja postala gostoljuben planet, Mars pa z enakimi predpostavkami živim bitjem ne omogoča življenja? Nasa želi na novi odpravi odgovoriti tudi na to vprašanje. "Za nas je InSight neke vrste znanstveni časovni stroj, s katerim lahko zbiramo podatke o zgodnjih obdobjih oblikovanja Marsa pred 4,5 milijarde leti," je dejal vodja odprave Bruce Banerdt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin