Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2022,
11.31

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

6

Natisni članek

božič pravoslavna cerkev invazija Rusija Ukrajina

Petek, 23. 12. 2022, 11.31

1 leto, 4 mesece

V Ukrajini bo božič tokrat za nekatere zgodnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

6

Patriarh Kiril in Vladimir Putin | "Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič," je že novembra sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Prestolnica se sicer tako kot veliko drugih ukrajinskih mest v preteklih tednih in mesecih spopada s težavami pri dobavi elektrike zaradi raketnih napadov ruske vojske na kritično infrastrukturo. | Foto Guliverimage

"Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič," je že novembra sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Prestolnica se sicer tako kot veliko drugih ukrajinskih mest v preteklih tednih in mesecih spopada s težavami pri dobavi elektrike zaradi raketnih napadov ruske vojske na kritično infrastrukturo.

Foto: Guliverimage

V Ukrajini bodo v skladu z odločitvijo Ukrajinske pravoslavne cerkve verniki letos prvič lahko praznovali božič 25. decembra. Pravoslavni Ukrajinci tradicionalno sicer sledijo julijanskemu koledarju in ta praznik slavijo 7. januarja. Do odmika od tradicije prihaja v času ruske invazije in krhanja rusko-ukrajinskih vezi tudi na verskem področju.

Ukrajina se od revolucije leta 2014 oddaljuje od Rusije na vseh področjih, ta proces pa je še dodatno pospešila letošnja invazija ruske vojske.

Ob prihajajočih praznikih se, sodeč po anketi tiskovne agencije Interfax-Ukraine, krepi podpora k prehodu na gregorijanski cerkveni koledar. Če je takšno spremembo še lani podpiralo 22 odstotkov, je v letošnji anketi spremembo podprlo 44 odstotkov vprašanih, rezultate navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska cerkev pretrgala vezi z Moskvo

Petindvajseti december je sicer v Ukrajini od leta 2017 državni praznik. Ukrajinska pravoslavna cerkev, ta je oktobra dala zeleno luč tistim, ki želijo slaviti božič še pred koncem leta, v trenutni obliki obstaja štiri leta.

Leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi, kot tudi del pripadnikov cerkve moskovskega patriarhata, odcepili od Moskve ter se združili v novo pravoslavno cerkev, katere avtokefalnost je priznal ekumenski patriarh Bartolomej I.

Združitev v enotno samostojno Ukrajinsko pravoslavno cerkev, ki deluje ločeno od Moskve, so odkrito podpirale ukrajinske oblasti s takratnim predsednikom Petrom Porošenkom na čelu.

Tri mesece po začetku invazije je še Ukrajinska pravoslavna cerkev Moskovskega patriarhata pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo in razglasila "popolno samostojnost in neodvisnost" od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

Neodvisnost na verskem področju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku decembra poudaril, da mora Ukrajina svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju. "Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji," je v svojem nagovoru dejal Zelenski po tistem, ko je ukrajinska obveščevalna služba SBU izvedla več preiskav samostanov in cerkva moskovskega patriarhata.

V ukrajinski prestolnici so medtem v ponedeljek prižgali luči na 12-metrskem umetnem božičnem drevesu, ki ga na vrhu krasi grb Ukrajine.

Kraja božiča

"Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič," je že novembra sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Prestolnica se sicer tako kot mnogo drugih ukrajinskih mest v preteklih tednih in mesecih spopada s težavami pri dobavi elektrike zaradi raketnih napadov ruske vojske na kritično infrastrukturo.

Večjih dogodkov ali koncertov v prestolnici zato naj ne bi bilo. Kličko je izrazil prepričanje, da prebivalce mesta, ki je pred vojno štelo 2,8 milijona ljudi, čaka najhujša zima po drugi svetovni vojni.

Zaporožje, Ukrajina.
Novice Kronologija ruske invazije na Ukrajino
Vladimir Putin Krimski most
Novice Vojna v Ukrajini sprožila tudi eksodus Rusov
Ukrajina
Novice Ruska invazija na Ukrajino: tako je Slovenija do zdaj pomagala napadeni državi
Volodimir Zelenski in Nancy Pelosi
Novice Moskva svari: Provokativna dejanja ZDA bodo vodila v stopnjevanje konflikta
Ne spreglejte