Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2019,
10.52

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

državni udar aretacija Recep Tayyip Erdogan Turčija

Petek, 4. 1. 2019, 10.52

5 let, 3 mesece

V Turčiji zaradi spodletelega državnega udara nove aretacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Turčija | Po spodletelem poskusu državnega udara so turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana izvedle obsežno čistko in prijele več deset tisoč ljudi, ki naj bi bili sovražniki vlade in teroristi. | Foto Reuters

Po spodletelem poskusu državnega udara so turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana izvedle obsežno čistko in prijele več deset tisoč ljudi, ki naj bi bili sovražniki vlade in teroristi.

Foto: Reuters

Turške oblasti so danes v najmanj 26 provincah odredile pridržanje 137 ljudi, ker so domnevno povezani s spodletelim državnim udarom v juliju leta 2016. Tožilstvo v Ankari je med drugim izdalo priporne naloge za 35 pripadnikov mornarice.

Aretirane sumijo, da so povezani z v ZDA živečim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga Ankara krivi za spodleteli državni udar pred več kot dvema letoma.

Poleg v Ankari so aretacije potekale tudi v Istanbulu, kjer so izdali priporne naloge za 42 ljudi, med njimi javne uslužbence. Tožilstvo domneva, da so uporabljali aplikacijo za šifrirano pošiljanje sporočil ByLock, da so lahko bili v stiku z drugimi člani "teroristične organizacije", za kar označujejo gibanje Gülena.

Begunci
Novice Vlada za begunce v Turčiji namenja 2,7 milijona evrov

V Konyi so medtem izdali priporne naloge za 60 domnevnih "skrivnih imamov", ki naj bi spodbujali k članstvu v spornem gibanju. Policija sicer osumljene še išče.

Po spodletelem poskusu državnega udara so turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana izvedle obsežno čistko in prijele več deset tisoč ljudi, ki naj bi bili sovražniki vlade in teroristi. Med njimi so bili tudi akademiki, novinarji in zagovorniki spoštovanja človekovih pravic.

Donald Trump
Novice Turčija v primeru Hašokdži: Trump si zatiska oči
Fetthulah Gülen
Novice Gülenovega brata v Turčiji obsodili na 10 let zapora
Erdogan
Novice Erdogan: Turčija se ne bo zlomila pod grožnjami
Ne spreglejte