SiolNET. Novice Svet
4,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volivci v švicarskem kantonu podprli prepoved burk

4,82

termometer

burka
Foto: Reuters

Volivci v švicarskem kantonu St. Gallen so danes pričakovano podprli zakon o prepovedi oblačil, ki zakrijejo celoten obraz, na javnih mestih. To je že drugi švicarski kanton, kjer bo obveljala prepoved, ki se nanaša predvsem na muslimanske burke in nikabe, potem ko so se za to pred dvema letoma odločili že v kantonu Ticino.

Za novi zakon je glasovalo skoraj 67 odstotkov volivcev kantona na severovzhodu Švice, kažejo uradni izidi.

Parlament v St. Gallnu je konec lanskega leta potrdil predlog zakona, po katerem bo kaznovana vsaka oseba, ki bo zaradi zakrivanja obraza neprepoznavna na javnem kraju in s tem ogrožala javno varnost ali socialni in verski mir.

Novice Za nošenje burke v javnosti do 9.000 evrov kazni

Zakon je bil sprejet s podporo populistične desnice in sredinskih strank, vendar so nato Zeleni in Mladi socialisti zahtevali glasovanje na referendumu. Švicarska vlada je lani zavrnila pobudo, da bi prepoved burk uvedli na državni ravni, in menila, da bi morali kantoni sami odločati o tem, ali je tak ukrep primeren.

burka Novice Na Danskem protesti zaradi prepovedi burke in nikaba #video

Je pa populistična Švicarska ljudska stranka zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za sklic referenduma, tako da bodo na koncu o tem vprašanju odločali vsi Švicarji, in sicer verjetno prihodnje leto.

burkini Novice Split je burkiniju prijazno mesto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 146
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin