Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
9.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

9

Natisni članek

islam burka

Četrtek, 2. 8. 2018, 9.40

5 let, 8 mesecev

Na Danskem protesti zaradi prepovedi burke in nikaba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

9

V danski prestolnici Köbenhavn in drugem največjem mestu Aarhus so v sredo potekali protesti proti prepovedi zakrivanja obraza na javnih mestih, ki je začela veljati ta dan. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je demonstracij udeležilo okoli 1.300 ljudi. Večina med njimi si je zakrila obraz.

Policija udeležencev protestov kljub kršitvi prepovedi ni kaznovala. "Demonstracije se razume kot del svobode izražanja in svobode združevanja," je za danski radio DR že pred protesti povedal predstavnik policije.

''Moje življenje, moja izbira''

Demonstracije, ki so se jih udeležili tako muslimani kot nemuslimani, so trajale okoli tri ure. Protestniki so vzklikali gesla, kot so "Nobenih rasistov na naših ulicah" in "Moje življenje, moja izbira".

Zakon, ki se ga je oprijelo ime prepoved burke, vključuje tudi prepoved nošnje nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo celoten obraz, obraznih mask in lažnih brad. Niso pa prepovedane zaščitne maske, prav tako so izjema zimska oblačila, kot so rute in šali, ter pustne oz. karnevalske maske.

Savdska Arabija
Novice Na Danskem velja prepoved nošnje burke in nikaba

Kritiki nove zakonodaje, med njimi nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International, menijo, da bo prepoved vodila v kriminalizacijo žensk zaradi izbire oblačila. Podporniki prepovedi na drugi strani poudarjajo, da bo omogočila boljšo integracijo muslimanskih priseljencev v dansko družbo.

Če se kršitve ponavljajo, je kazen še višja

Kršilci zakona tvegajo denarno kazen v višini 1.000 kron (134 evrov), če bodo kršitev ponavljali, pa bo kazen višja. Četrta kršitev in vse naslednje bodo posameznika stale 10.000 kron (1.340 evrov).

Od skupno 5,7 milijona prebivalcev Danske jih naj bi bilo pet odstotkov muslimanov. Glede na poročilo iz leta 2010 naj bi si v tej državi popolnoma zakrivalo obraz okoli 200 žensk.

Danska ni prva evropska država, ki se je odločila za tovrstno prepoved. Omejitve glede zakrivanja obraza v javnosti so med drugim uvedli v Avstriji, Belgiji in Franciji.
Ne spreglejte