Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2018,
14.04

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

6

Natisni članek

burka Danska

Sreda, 1. 8. 2018, 14.04

5 let, 8 mesecev

Na Danskem velja prepoved nošnje burke in nikaba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

6

Savdska Arabija | Na Danskem, ki šteje 5,7 milijona prebivalcev, naj bi si glede na poročilo iz leta 2010 popolnoma zakrivalo obraz okoli 200 žensk. | Foto Reuters

Na Danskem, ki šteje 5,7 milijona prebivalcev, naj bi si glede na poročilo iz leta 2010 popolnoma zakrivalo obraz okoli 200 žensk.

Foto: Reuters

Na Danskem je danes v veljavo stopila prepoved zakrivanja obraza na javnih mestih, ki jo je maja sprejel tamkajšnji parlament. Zakon, ki se ga je prijelo ime prepoved burke, vključuje tudi prepoved nošnje nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo ves obraz, obraznih mask in lažnih brad.

Uveljavitev prepovedi bodo danes spremljali tudi protesti, ki so med drugim napovedani v Københavnu in Aarhusu, že ob sprejetju zakona pa so bili kritiki, med njimi Amnesty International, mnenja, da bo prepoved vodila v kriminalizacijo žensk zaradi izbire oblačila.

Prepoved dopušča izjeme le pri zimskih oblačilih

Podporniki prepovedi so na drugi strani poudarjali, da bo omogočila boljšo integracijo muslimanskih priseljencev v dansko družbo.

Kršilci zakona tvegajo denarno kazen v višini tisoč kron (134 evrov), če bodo kršitev ponavljali, pa bo kazen višja. Četrta kršitev in vse naslednje bodo posameznika stale 10 tisoč kron (1.340 evrov). Protestniki si bodo na današnjih demonstracijah po pričakovanjih zakrili obraz, policija pa je sporočila, da jih ne bo kaznovala.

Novice Nemci nameravajo prepovedati burke v šolah in drugih javnih ustanovah

"Demonstracije se razume kot del svobode izražanja in svobode združevanja," je za danski radio DR povedal predstavnik policije. Je pa dodal, da kazni tvegajo udeleženci protestov, ki bodo imeli obraz zakrit že na poti na demonstracije in ob odhodu z njih.

Novice Za nošenje burke v javnosti do 9.000 evrov kazni

Prepoved sicer izključuje zaščitne maske, prav tako so izjema zimska oblačila, kot so rute in šali, ter pustne oziroma karnevalske maske. To očitno povzroča nekaj zmede, saj je vodja danskega policijskega združenja Claus Oxfeldt komentiral, da smernice niso dovolj podrobno izdelane.

Novice SDS hoče z zakonom prepovedati nošenje burke in nikaba na javnih mestih

Predstavniki policijskega združenja in vodstva policije se bodo zato septembra srečali na sestanku, na katerem bodo presodili, kako se je prepoved uveljavljala v prvem mesecu, je povedal.

Danska ni prva evropska država, ki se je odločila za tovrstno prepoved. Omejitve pri zakrivanju obraza v javnosti so med drugim uvedli v Avstriji, Belgiji in Franciji.
Novice Burke dokončno prepovedane
Ne spreglejte