SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Svetu Evrope kritični glede boja proti korupciji na Madžarskem

0,06

termometer

Madžarska zastava

Madžarska ne izvaja zadostnih ukrepov v boju proti korupciji v svojem parlamentu in pravosodju, je danes opozorila Skupina držav za boj proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco). Madžarska je uresničila le pet od skupno 18 priporočil, ki so ji jih izdali pred štirimi leti, so sporočili iz Strasbourga.

Madžarsko uresničevanje priporočil ni zadovoljivo in bo zato ostala v režimu posebnega nadzora, so še sporočili iz te skupine.

V režimu poostrenega nadzora Greca je sicer skupno enajst držav, med njimi tudi Avstrija, Francija in Turčija. Marca pa so Belorusijo kot prvo doslej formalno označili za državo, ki v celoti ne spoštuje določil.

V Grecu so nezadovoljni predvsem glede transparentnosti stikov madžarskih poslancev z lobisti. Država bi morala uvesti pravila glede tega, prav tako bi morali poslanci sprejeti etični kodeks ravnanja, so sporočili iz Strasbourga.

Parlament bi moral tudi prenoviti pravila, v katerih primerih poslanci uživajo imuniteto pred pregonom, učinkoviteje pa bi bilo treba izvajati pravila glede konflikta interesov, so še poudarili v Grecu.

Opozorili so tudi, da Madžarska ni naredila nobenega napredka pri treh priporočilih glede boja proti korupciji v sodnem sistemu. Greco je med drugim izrazil zaskrbljenost predvsem zaradi pooblastil, ki jih ima predsednik nacionalne pravosodne pisarne, da posreduje pri imenovanju in prerazporeditvi sodnikov.

So pa v Grecu ocenili, da je Madžarska naredila delni napredek pri uresničitvi priporočil za izboljšanje disciplinskih postopkov za tožilce, so še sporočili iz Strasbourga.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin