Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
6.18

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Natisni članek

Teksas cerkev streljanje

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 6.18

6 let, 5 mesecev

V strelskem napadu v cerkvi najmanj 26 mrtvih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

4

Teksas, streljanje, policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po strelskem napadu v vasi Sutherland Springs v Teksasu blizu mesta San Antonio je mrtvih najmanj 26 ljudi, ranjenih je 20. Motiv za napad domnevnega napadalca, 26-letnega Devina Kelleyja, še ni znan.

Kelley, edini osumljenec za napad, se je opoldne po krajevnem času pripeljal do baptistične cerkve, stopil vanjo in začel streljati. Med ranjenimi je po poročanju lokalnih medijev tudi dve leti star otrok, med mrtvimi pa 14-letna pastorjeva hči ter osem članov iste družine.

V cerkvi je ubil 23 ljudi, dve osebi je ubil pred cerkvijo, ena pa je umrla kasneje v bolnišnici. Šerif okrožja Wilson nedaleč od mesta San Antonio Joe Tackitt je lokalnim medijem  povedal, da so strelca ubili. Napadalec je po streljanju v cerkvi pobegnil, nanj pa je nato streljal oboroženi civilist Stephen Willeford, s katerim sta se začela obstreljevati, Kelley pa je pobegnil v svoj avtomobil in se odpeljal.

V strelski obračun se je vključil še en civilist. Johnnie Langendorff je skupaj z Willefordom v kombijuzačel slediti strelcu. Medijem sta kasneje opisala, da je Kelley zaradi velike hitrosti v nekem trenutku izgubil oblast nad vozilom in zapeljal s ceste. Zasledovalca sta se mu približala, po besedah Langendorffa pa je Kelleyja ustrelil Willeford. Poleg Kelleyja so v avtomobilu našli številne kose orožja.

Video: Planet TV


Najhujši strelski pohod v Teksasu

Smrtne žrtve Kelleyja so stare od pet do 72 let, guverner Teksasa Gregg Abbott pa je dejal, da gre za najhujši strelski pokol v zgodovini Teksasa in da nima besed, s katerimi bi lahko opisal to čisto zlo.

Predsednik ZDA Donald Trump, ki se je na napad odzval med obiskom na Japonskem, je sporočil, da spremlja zadevo. Trump je obsodil "dejanje zla" in dodal, da bodo Američani stopili skupaj: "In skozi solze in skozi žalost, stojimo močni, tako močni."

Naknadno je streljanje označil za "težavo mentalnega zdravja na najvišji stopnji", strelca pa kot neuravnovešenega.

Odpuščen iz vojske

Policija motiva za napad še ne pozna, prav tako strelca še ni identificirala, so pa to storili ameriški mediji. Ti poročajo, da so leta 2014 Kelleyja odpustili iz letalskih sil ameriške vojske, potem ko je moral pred sodišče zaradi napada na svojo ženo in otroka.

Tokratni napad se je zgodil le mesec dni za tem, ko je moški iz hotela v Las Vegasu streljal na obiskovalce glasbenega festivala nedaleč stran in ubil najmanj 58 ljudi, več sto pa jih je v najbolj množičnem strelskem pohodu v ZDA ranil.

Zadnji velik strelski napad v ameriški cerkvi se je zgodil pred dvema letoma, ko je belopolti rasist vdrl v cerkev temnopoltih v Charlestonu v Južni Karolini in pobil devet ljudi. V Teksasu se je do zdaj najbolj množičen napad zgodil leta 1991, ko je duševni bolnik z avtomobilom zapeljal skozi restavracijo in ubil 23 ljudi. Natanko pred osmimi leti je vojaški psihiater v oporišču Fort Hood pobil 13 ljudi, zdaj pa čaka na usmrtitev.

Ne spreglejte