Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srebrenica

Sreda, 18. 3. 2015, 9.23

8 let

V Srbiji osem aretacij zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policija je v več krajih po Srbiji danes aretirala osem ljudi, ki so osumljeni sodelovanja v poboju več kot tisoč Bošnjakov med genocidom v Srebrenici julija 1995.

Kot so sporočili s srbskega tožilstva za vojne zločine, gre za bivše člane posebnih policijskih enot bosanskih Srbov. To so prve aretacije v Srbiji v povezavi s tem genocidom.

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je izdalo nalog za preiskavo proti bivšim pripadnikom centra za urjenje Jahorina v sestavi posebne brigade notranjega ministrstva Republike srbske, srbske entitete BiH, zaradi sumov, da so po padcu bošnjaške enklave Srebrenice v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995 na območju vasi Kravice zagrešili vojne zločine nad civilnim prebivalstvom.

Osumljeni za poboje več tisoč Bošnjakov Osumljeni so sodelovanja pri poboju več kot tisoč Bošnjakov v skladišču v Kravici, katerih posmrtne ostanke so našli v množičnih grobiščih na več lokacijah, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Srbsko tožilstvo in notranje ministrstvo zaradi teh zločinov iščeta še nekaj posameznikov, za katere domnevajo, da so v sosednjih državah, je povedal srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević.

Po poročanju medijev v regiji so prijeli tudi bivšega poveljnika ene od enot omenjene posebne brigade Nedeljka Milidragovića, ki je znan tudi kot "Neđo kasapin" (Neđo mesar), sedaj pa je uspešen poslovnež v Srbiji.

Vukčević je povedal, da so v primeru sodelovali s kolegi iz BiH. S primerom so se srbski tožilci ukvarjali že dolgo, je dodal, prizadevanja pa so okrepili po sklenitvi sporazuma o sodelovanju s tožilstvom BiH, ki jim je omogočil dostop do nekaterih prič.

Vojni zločini in žrtve iz Srebrenice ne bodo pozabljeni Njegov namestnik Bruno Vekarić pa je dejal, da današnje aretacije kažejo na to, da žrtve iz Srebrenice in vojni zločinci ne bodo pozabljeni.

Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz je aretacije pozdravil kot zelo pozitiven razvoj dogodkov.

Med obiskom v Banja Luki je še potrdil, da se je izboljšalo sodelovanje tožilstev v regiji glede osumljencev za vojne zločine in dodal, da je haaško sodišče posredovalo nekaj informacij glede tega primera.

Poudaril pa je, da se z njim ne bo ukvarjalo haaško sodišče, temveč lokalno sodstvo, saj so se s primerom ukvarjali tožilci iz BiH in Srbije.

V genocidu v Srebrenici so sile bosanskih Srbov po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov.

Ne spreglejte